»

Pomnilniške frekvence z Opteron procesorji

X-Bit Labs -

Kot verjetno že veste, imajo novi Opteron procesorji integriran pomnilniški krmilnik, s čimer so dosegli karseda veliko zmanjšanje latence pri dostopa do pomnilnika. Malo manj znano dejstvo je, da AMD-jevi procesorji osme generacije določajo hitrost pomnilnika glede na frekvenco procesorja.

Poenostavljeno rečeno to pomeni, da se vam lahko zgodi, da nakljub hitremu PC3200-pomnilniku zaradi počasnega procesorja le-ta deluje bistveno počasneje. Da ob nakupu ne bo neprijetnih presenečenj, si lahko na X-Bit Labs ogledate tabelo, kjer so navadeni vsi tipi procesorjev skupaj s hitrostmi, pri katerih bodo posamezni pomnilniški moduli delovali.

2 komentarja

OTES - Abitovo hlajenje grafičnih kartic

X-Bit Labs - Sicer malce starejša, a še vedno aktualna novica: po pisanju X-Bit labsovcev, namerava Abit na svoji novi GeForce4 Ti4200 kartici uporabiti popolnoma nov hladilnik za hlajenje grafičnega procesorja. Svoje hlajenje so pri Abitu poimenovali OTES (Outside Thermal Exhaust System).

Po zagotovilih podjetja naj bi nov hladilnik doprinesel k do 15 % boljšemu hlajenju, kot ga ponuja konkurenca, kar bi seveda botrovalo boljšim rezultatom pri navijanju. Kljub obetavnemu izdelku, pa so nekateri poznavalci rahlo skeptični, saj bo OTES namenjen samo hlajenju grafičnega procesorja, ne pa tudi pomnilnika. Poleg tega se bo ventilator vrtel s 7.200 obrati na minuto, kar pomeni, da hladilnik ne bo ravno tih.

In še zadnja pomanjkljivost: zaradi hladilnika bo v najslabšem primeru zasedena prva PCI reža. Kako si je Abit zamislil svoje hlajenje, je bilo že prikazano na sliki, vendar pa je bila slika na Nvidiino željo popačena, zato je ne bom objavljal....

1 komentar

Zanimive teme v forumu

Slo-Tech - Kot najbrž že veste, imamo na Slo-Techu tudi zelo velik forum, v katerem najdete odgovore na domala vsa računalniška vprašanja. Za spodbudo - povezave na nekaj zanimivih tem: Če se počutite to dolgočasno soboto dovolj kompetentne za udejstvovanje v debatah, izvolite [:D].

8 komentarjev

Trik za hlajenje GPUja

Overclockers.com - Kot verjetno že veste, imajo današnji grafični procesorji konkavno površino, kar je za zagrizene navijalce, ki želijo čimbolje hladiti svojo zverino majhen problem, zato jih večina vrh GPUja pobrusi. Če nimate živcev ali dovolj finega smirkovega papirja, da bi pobrusili vrh čipa pravkar kupljene kartice, ki vas je stala celo premoženje, pa si le oglejte ta trik.

0 komentarjev

Odklepanje Athlona XP s svinčnikom?

OC Workbench - Na OC Workbench so objavili zanimivo (a še vedno zelo kratko) novico o obstoju Athlonov XP, ki naj bi jih v slogu starih Thunderbirdov odklenili z navadnim svinčnikom ali prevodno pasto. Kot že veste, imajo Athloni XP povsem po nepotrebnem med L1 mostički še vdolbinice, ki dodatno onemogočajo odklepanje množilnika procesorja. In vsak izkušen navijalec vam bo znal povedati, koliko problemov je imel z odklepanjem (kar vprašajte našega Sergia :) ). No, sodeč po prej omenjeni novici na svetu obstajajo tudi Athloni XP, ki vdolbinic nimajo. Prepričajte se na lastne oči:

0 komentarjev

Odklepanje Athlonov XP

Overclockers.com - Kot najbrž že veste, imajo novi Athloni XP drugačno ploščico, kot dobri stari Thunderbirdi. Med L1 mostički je več prostora, kar bi teoretično moralo olajšati delo odklepanja pomnoževalnega količnika. Je to tudi res? Zaradi nove vrste organskega pakiranja so mostički prekinjeni dosti bolj sofisticirano, tako da metoda s HB svinčnikom ne deluje. A vseeno se je našla rešitev. Na overclockers.com so že ugotovili, kakšen postopek je potreben za odklep AthXP procesorja. Kaj potrebujemo? Aceton, lepilo, prevodno pasto... Eh, pa saj ni tako zapleteno.

3 komentarji

3 monster mašine

Overclockers Australia - Če sem se pri novici, ki govori o Vapochillovem sistemu malce zamislil, potem sem pri tej novici skoraj padel iz stola. Na Icronticu imajo tri zelo močne (predvsem igričarske) sisteme, katerih se nebi branil noben računalničar. Vendar o teh sistemih lahko le sanjamo, saj stanejo celo premoženje (groba ocenitev: kakšen milijon SIT). Cena je upravičeno tako visoka, saj se v sistemih nahajajo same vrhunske komponente. Vrhunske komponente pa so tudi vzrok za nenormalno visoke rezultate v 3D Mark 2001. Najmočnejši sistem, v katerem tiktaka 2 Ghz Pentium 4, je dosegel skoraj 7100 točk v 3D Mark 2001. Ob takem rezultatu celo Vapochillov sistem izpade nekoliko bedno. Skratka, oglejte si sisteme in padite iz stola. Drugega ne morem reči.

5 komentarjev