»

Sony načrtuje PSP mobilni telefon

engadget - Že maja je predsednik združbe Sony Ericsson napovedoval, da obstaja možnost za mobilni telefon v obliki PlayStation Portable. Takrat je Sony sicer napovedi popolnoma zanikal oz. povedal, da bo PSP mobilnik, če bo do njega sploh prišlo, izdeloval izključno sam, brez pomoči Ericssona. Prve govorice o takšnem mobilnem telefonu sicer segajo že dolgo nazaj, v čas Nokiinega N-Gage-a, s katerim bi takšen telefon lahko tekmoval neposredno. Zdaj je verjetno največji konkurent Applov iPhone, saj se število aplikacij zanj vsak dan povečuje, vedno več je izdelanih tudi emulatorjev, platformi pa se posvečajo tudi veliki založniki, ki nanjo prenašajo velike naslove. V najnovejših govoricah Sony skupaj z Ericssonom že zbira člane razvojne ekipe, ki bi z delom lahko pričela že v juliju. Aparat bo jasno mešanica funkcij Sony Ericssonovih komunikacijskih in PlayStationovih igralnih funkcij oz. sposobnosti. Datum izida pa v letu 2010?

Kot radi rečejo Angleži, too little, too late?

9 komentarjev

Nova anketa: letošnja nadgradnja strojne opreme

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, koliko denarja ste odšteli za programsko opremo, ki jo poganjate na vašem primarnem računalniku. 70% glasujočih ni za programsko opremo odrinilo nič, skupaj 14% pa manj kot 30.000 tolarjev. 85% jih torej ne namenja bistvene vsote denarja za nakup programske opreme. Samo po sebi se seveda zastavlja vprašanje, ali ta ogromen procent glasujočih uporablja zastonjsko programsko opremo.

Koliko ste odšteli za programsko opremo, ki jo poganjate na vašem primarnem računalniku?
071%
(793)
do 15.00010%
(114)
od 15.001 do 30.0005%
(51)
več kot 200.0014%
(50)
od 30.001 do 60.0004%
(42)
od 120.001 do 200.0002%
(26)
od 60.001 do 90.0002%
(25)
od 90.001 do 120.0002%
(17)
Skupaj glasov: 1118


Tokrat vas sprašujemo po nadgradnji strojne opreme. To poletje bo eno najbolj vročih doslej. AMD je zamenjal pomnilniški krmilnik (prehod na vse bolj razširjen in dostopen DDR2 pomnilnik), Intel pa bo predstavil (skoraj) povsem nov procesor, Core 2 Duo (Conroe), ki bo zamenjal že...

68 komentarjev

Finci bodo povezovali Irak

The inquirer - Če gre verjeti sledeči novici, je sistem pred padcem prejšnega voditelja ljudi omejeval pri nekaterih nam zelo samoumevnih tehnologijah. Govorim o mobilni telefoniji.

Tako je The Inquirer ravno na neuradni dan brez mobitela objavil, da je finska Nokia prevzela (verjetno finančno zajeten) projekt postavljanja mobilnega omrežja v južnem Iraku, med drugih tudi v zadnjem času večkrat omenjeni Basri. Kot navajajo, bo Nokii prihranjeno vsaj razkopavanje terena, za kar bodo poskrbela lokalna podjetja. Precej skandinavsko razmišljanje, morate priznati. Še klik.

6 komentarjev

Nokia del storitev prenaša na IBM

The inquirer - Ko sem razmišljal, kako naj podam uvod, brez katerega sestavek (oziroma v tem primeru novica) ponavadi izgubi patino, v sledečo novico, mi je na misel prišla ideja, kako sem začudeno pogledal, ko sem v že precej oddaljeni preteklosti na enem od predavanj prvič slišal za termin outsourcing. Kratka razlaga pojma pravi, da gre za prenos dejavnosti ali razvoja določenega pravnega ali zasebnega subjekta na drugega, z namenom optimizacije časa in stroškov.

Sledeča novica je zgleden primer te definicije. Kot poroča Inquirer, je Nokia razvoj in podporo za informacijske storitve v roku naslednjih petih letih prenesla na IBM. Posel, ki ima vrednost 200 milijonov evrov, bo sicer pomenil, da bo približno 400 zaposlenih v 57 državah dobilo novega delodajalca. Kot pravijo tukaj, se bodo Finci sedaj lahko bolj posvetili poslovni infrastrukturi in hkrati prihranili denar. Bo že držalo...

15 komentarjev

Prvi G3 telefon: Nokia 6650

Vnunet - Nokia nas je razsvetlila s čisto prvim mobilnim aparatom, ki specifikaciji telefonije tretje generacije ne le sledi, ampak jo (vsaj tako nam je dano vedeti/misliti) tudi v celoti upošteva.

Nokia 6650, kakor se sveti gral imenuje, kupca razveseli z vsemi modnimi dodatki, kot so barvni zaslon, podpora vsem tem čudnim modrozobim protokolom, sličicam in zvokcem. Aja, vanjo lahko zadegate tudi sim kartico vašega ljubega ponudnika mobilne telefonije ter z aparatom opravite telefonski klic ali dva. Klik!

6 komentarjev

Nokia in IBM sodelujeta

Ananova - Tako, najprej Sony in Ericsson, sedaj pa še Nokia in IBM. Slednja dva razvijata novo vodilo sistema za mobilne telefone in dlančnike. Skupaj se bosta predvsem potrudila pri programski opremi, ki bo tako platforma za še boljše igre, polifonične melodije in ohranjevalnike zaslona.
Kaj pa je rekel Dick Anderson, generalni menedžer IBM-a, pa si lahko preberete tu.

0 komentarjev

Novi IBM diski

Digit Life - Pri Digit Life so vzeli na primerjalni test 2 nova IBM diska, IBM IC35L040AVVN07-0 (40 GB) in IBM IC35L020AVVN07-0 (20 GB). Še vedno spadata pod oznako 120GXP oz. Vancouver, toda že vizualno je nekaj razlik. Žal zadeva razočara, posebej zaradi majhne kapacitete, pa tudi po testih so slabši od starejših diskov. Več o tem tu.

5 komentarjev

Tale Nokia se bo samouničila v petih sekundah...

Vnunet - Do sedaj smo ponavadi ob izgubi/kraji mobilnega telefona prišli na operaterjev center, predložili dokumente (z razvidno IMEI številko (številka šasije )), nato pa je operater v vseh omrežjih onemogočil prijavo tega telefona. Telefon je bil teoretično neuporaben.

Druga, novejša, varianta pa je bolj 'bondovska': znanstveniki kalifornijske univerze v San Diegu so prej kot ne po naključju prišli do čipa, ki je ob dovodu nizke napetosti preprosto eksplodiral. V praksi bi to pomenilo, da bi operater telefonu poslal poseben signal, ta pa bi (z eksplozijo) uničil čip, po možnosti pa še ostale dele telefona. Nič bati, tehnika bi bila Roparjevim Rokam Prijazna . Stvarca bi bila lahko uporabna tudi v prenosnih računalih ter digitalnih kamerah.

19 komentarjev

Nokia v težavah

Jaz - Ja, saj vem, to ni ravno novica z našega primarnega področja, toda menim, da bo več kot zanimiva za veliko Slo-Techerjev. Po tej novici sodeč bo namreč Nokia po vsej verjetnosti morala vpoklicati na milijone svojih mobilnikov. Razlog? Nezdružljivost z omrežji tretje generacije (3G), ki jih mislijo ameriški operaterji začeti uporabljati že to leto. Nokia je namreč v razvoju svojih 2G telefonov uporabila "bližnjico" in se ni natančno držala specifikacij standarda, kar sedaj povzroča nezdružljivost. Sicer obstaja možnost, da se bo podjetje sporazumelo z izdelovalci baznih postaj, in bodo namesto milijonov mobitelčkov nadgradili le-te, toda zaenkrat še nič ni sigurno. Interesting . Thnx, D!

4 komentarji