»

Ponovno Serial ATA

Tom's Hardware - Ta novi način prenosa podatkov s trdega diska do matične plošče se počasi vedno bolj uveljavlja, saj tudi diski počasi že kapljajo na trg. Jasno je ta način prenosa hitrejši odATA 100 oz. ATA133 (kar že vsi veste) in tako kažejo tudi rezultati, ki jih izpljunijo testni programi. Zasluge za trdi disk si lasti že uveljavljeno podjetje Fujitsu, ogledali pa so si ga na Tom's Hardware. A v nasprotju z ostalimi SATA diski, je le-ta grajen za prenosnike. Če je hitrost del vašega vsakdanjika (in velike količine denarja v denarnici) si članek le oglejte.

0 komentarjev

Čarobni LCD-ji

New Scientist - Se vam je že kdaj zgodilo, da ste gledali pomembne in občutljive podatka na zaslonu, ko sem vam je za hrbet priplazil brat/sestra/mama/oče in se začel zanimati za podrobnosti? Od sedaj lahko imate na računalniku celotno anatomsko zbirko, in jo gledati ob polni sobi, pa vendar boste edini, ki boste videli sliko.

Seveda le, če imate 2000$ preveč, in ne veste, kam bi jih dali. Podjetje Iizuka Denki Kogyo namreč razvija LCD zaslone za posebne potrebe. Kot poročajo na New Scientistu, lahko s polarizacijo svetlobe, ki prihaja z zaslona, le-tega naredijo praznega. Sliko vidijo samo tisti, ki imajo depolarizacijska očala. Sicer je sistem zelo preprost, pa je tudi zelo učinkovit, razen če imate doma doktorja fizike. Očal namreč ni tako lahko ponarediti, ker se zadaj skriva kar nekaj fizike.

Ste pripravljeni na novo poglavje zasebnosti?

4 komentarji

Pošasten monitor

SLCentral - Tale monitor je res prava pošast, tako po diagonali zaslona kot po ceni. Govorim o 21,3 inčnem NECovem LCDju, ki je lahko vaš že za 'borih' 3.800 zelencev...jah, zadeva je vsekakor impresivna, impresivna pa je tudi luknja v denarnici, če ga kupiš. Kakorkoli že, test si lahko ogledate tukaj in se odločite, če ste res pripravljeni dati zanj okrog milijon tolarjev.

2 komentarja

Samsungov LCD na testu

3dXtreme - Ja, LCDji postajajo vse bolj popularni. Tukaj si lahko preberete test Samsungovega 15" primerka. Avtor članka je bil nad njim navdušen, saj se monitor ponaša z kompaktnostjo, majhno težo (heh, LCD se po teži res ne more primerjat z CRTjem[;)]), malo manj pa navdušuje cena (okrog 510$) in pa zrnatost slike.
Kakorkoli, če so vam oči drage in če razmišljate o nakupu LCD monitorja, si članek le oglejte.

0 komentarjev

3D LCD?

BlueSmoke - Ja, točno tako. Pri Bluesmoke-u so imeli na testu Dimension Technologies 2015XLS - 3D LCD monitor. V testu imate podrobno napisano uporabljeno tehnologijo, katera vam da 3D pogled, monitorjeve tehnične podatke (žal je le 15' [;(]) in seveda test [;)]. Le ta je (po besedah avtorja testa) pokazal, da monitorju ni para. Preskusil je nekaj iger (RTCW, Quake III, Unreal Tournament, in Serious Sama), ter povedal samo, da je zadeva sapo jemajoča. Žal pa se malce zatakne pri ceni. Le ta znaša za 15' $1699, za 18' pa kar $5995 [;(]. Tako si ga bodo (zaenkrat) lahko privoščili resnično samo najbogatejši. Šmrc...

1 komentar

Zvij svoj LCD

The-Ctrl-Alt-Del - Zvijajoč svojo džolo (ups, LCD) je šel na LAN v Piran!
Kaj pravite na to, da bi svoj namizni 21" LCD lepo vzeli s stojala ga zvili v rolico in ga vtaknili v žep ter odšli na, recimo, LAN? Bi bilo super kajne? No, tudi to ni več tako daleč.

Royal Philips Electronics so pogruntali, da sedanje "pakiranje" LCD-jev med dve stekli sploh ni potrebno, saj so iznašli metodo, s pomočjokatere lahko tekoče kristalčke prilepijo na skoraj kakršenkoli material. Tako lahko ustvarijo ekrane na stenah, papirju, tkaninah, plastiki in podobnem... Na CNN-u je precej podrobno opisan postopek, tako da si ga kar oglejte, krajšo verzijo novice pa imate na The-ctrl-alt-del. ...

7 komentarjev

Lepa prihodnost LCD zaslonov

The inquirer - Že pred kakim letom ali dvema smo bili deležni kar opaznega znižanja LCD zaslonov, saj se cene spustile na dokaj znosno raven 150 000 SIT in se počasi začele približevati meji na 100 000 SIT. Vendar so cene kljub obetavni napovedi kar naenkrat poskočile nazaj na 250 000 SIT in upanja na množično razširitev (razen v bankah, kjer denar tako ali tako ni bil nikoli problem) je bilo konec. Kljub vsemu, pa se je ljudstvu ponudila še ena priložnost, da se znebijo svojih CRT monitorjev, v katerih prebiva 100 let stara tehnologija, saj so cene spet padle. Ravno zaradi nizkih cen je pričakovana tudi visoka prodaja. Samo Tajvan računa, da bo njihova prodaja LCD zaslonov to leto dosegla magične 4.9 milijarde dolarjev ali 70 % več kot lansko leto. Tajvanska vlada predvideva, da bodo LCD zasloni, ki jih podjetja uporabljajo v "pametnih" telefonih (Nokia Communicator?), mobilnih telefonih in monitorjih dosegli 25.3 % tržni delež na svetovnem trgu, ki naj bi se leta 2002 povečal na 30 %. Seveda pa...

0 komentarjev

LCD-ji nekoč in danes

Hardware Extreme - Ste si že večkrat želeli, da bi nadgradili svoje precej šibko znanje o LCD-jih, ali pa bi si radi le osvežili že rahlo pozabljeno? Če je temu tako, potem bo ta članek kar pravšnji za vas. Večina članka govori o uporabi LCD-jev, njihovemu delovanju, dobrih in slabih lastnostih, nekaj malega pa je tudi zgodovine. Če povzamem na kratko, LCD zaslone je izumil človek z imenom Fergason. Kot se za prototipe spodobi, tudi prvi LCD zaslon ni bil čisto nič podoben današnjim. Prototip je žrl električno energijo kot nor, imel je precej omejeno življenjsko dobo, pa še slab kontrast povrhu. LCD-je so prvič prikazali v javnosti leta 1971 in ljudstvo jih je za čuda sprejelo. Kmalu so se malce bolj dodelani LCD-ji začeli pojavljati v kalkulatorjih, urah, ... in seveda pri računalnikih. LCD-ji so se obdržali do danes in napovedujejo prevlado med zasloni. Imajo odlike (ostrina, kontrast, majhnost ...), kot tudi slabosti (cena, "mrtvi piksli", ...). Razlog, da se LCD-ji še niso množično razširili je...

2 komentarja