»

Vabilo k projektu Folding@home

Slo-Tech - Dolgo časa že lahko spremljate projekt SETI, v katerem je udeleženih veliko Slo-Tech uporabnikov. Dejstvo je, da je projekt SETI prerasel iz znanstvene potrditve (ne)obstoja izvenzemeljske inteligence v dvoboj uporabnikov v številu obdelanih paketkov, kar je pravzaprav dobro, saj je moj namen te novice obvestiti vse, ki ste pripravljeni neizkoriščeno moč svojega (pre)hitrega procesorja izrabiti za drugo (še znatno pomembnejšo) znanstveno raziskavo.

Namreč, pod okriljem Stanfordske univerze je nedolgo nazaj zaživel projekt Folding@home (F@H), ki temelji na enakem principu kot SETI. S prenesenim programom obdelujete paketke, program pa nato rezultate pošlje v bazo podatkov.

Za kaj pravzaprav gre? Cilj dotičnega projekta je, da preko internetnih uporabnikov po celem svetu (izjemno velika računska moč) končno odgovorimo še na zadnja velika vprašanja v kemiji. Izračunavanje dobljenih podatkov je primarno orientirano na spajanje posameznih proteinov, česar trenutno še ne razumemo tako,...

39 komentarjev

Akvarij v računalniku

Metku.net - Mnogi, ki imajo vodno hlajenje, radi osvetlijo in pokažejo svoj rezervoar z vodo. Kaj pa, če ne bi imeli vodnega hlajenja oz. rezervoarja, pa bi vseeno hoteli imeti vodo v ohišju (sam nevem zakaj, ampak mogoče kdo najde dober razlog). Potem morate prebrati tale članek saj je v njem opisano, kako narediti akvarij iz pleksija in vanj dodati še prezračevanje in osvetlitev. Edino kar še manjka so ribice [:D].

3 komentarji

Nvidiine profesionalne grafične kartice

X-Bit Labs - Nvidia je pred kratkim najavila prenovo svoje Quadro družine profesionalnih grafičnih kartic. Najbolj zanimiva novost je Quadro DCC (Digital Content Creation), profesionalna kartica najvišjega ranga. Izdelek bazira na GeForce3 nfiniteFX arhitekturi, za prodajo pa bo skrbela ELSA s pomočjo Discreetove mreže 3ds max distributerjev. Zaenkrat o Quadro DCCju alias Glorii DCC (ime ELSIne kartice) ni znanega veliko več, kot razne marketinške krilatice, tako da lahko sklepamo, da razvoj še ni popolnoma zaključen.
Druga podmladitev družine se imenuje Quadro EX, gre pa za najslabšo Quadro kartico. V bistvu je precej podobna Quadro MXRu, saj je podlaga obeh GF2 MX čip, le da Quadro EX ima počasnejši čip/pomnilnik (175/166MHz proti 200/183MHz pri MXR) in nima podpore TwinView tehnologiji. Kljub majhni razliki pa se bodo novi čipi prodajali domala dvakrat ceneje, kot MXRi. Kot ponavadi bo prvo kartico z novim čipom predstavila ELSA, in sicer Synergy2000. Kljub relativni cenenosti bo komplet...

0 komentarjev

Nadaljevanje Prophet III sage

vir: Riva3D
Riva3D - Kot verjetno že veste, se je na internetu pojavilo nekaj slikic in podatkov o Herculesovem 3D Prophetu III, ki bi naj bil zasnovan na GeForce 3 (NV20) čipu. Šlo je za neko trgovino, ki je objavilo prvo slikico Prophet III škatle in nekaj podatkov o kartici, seveda pa Nvidia česa takšnega ni mogla trpeti in je podjetje urno prisilila, da je ponudbo in informacije umaknilo. Kakorkoli, informacije so se sedaj pojavilo v neki neznani švicarski trgovini. Očitno bo poleg "navadne" GeForce3 kartice s 64MB pomnilnika na voljo tudi "Ultra" kartica s 128MB 500MHz DDR pomnilnika. Seveda tukaj ne gre za kakšne uradne informacije in za kaj več bo potrebno počakati, toda prav lahko se zna zgoditi, da...

6 komentarjev

Quadro mod

TweakHardware - Da je Nvidiine GeForce/2 mogoče brez večjih težav modificirati v precej dražje Quadro kartice, ki so namenjene resnemu delu, je znano že nekaj časa. Vseeno pa vam bom posredoval povezavo na Tweakhardwarov članek, saj je še najbolj jasen od vseh, ki so se do sedaj pojavili. Naj vas opozorim, da z modifikacijo ne boste deležni zelo opaznih pohitritev v igrah, toda vsi, ki se ukvarjate z resnim delom (CAD, 3D Studio...) pa boste pohitritev še kako opazili!

1 komentar