»

Pentium 4 se poslavlja

The inquirer - Ne dobesedno, saj smo nekaj novic nižje objavili izid novega Pentiuma 4, seveda! A če smemo verjeti The Inquirerju, je nov Pentium 4 3,2 GHz zadnji iz te serije. Intel namreč, tako pravijo, ne načrtuje hitrejših Pentiumov 4, saj jim 0,13-mikronska tehnologija tega ne dopušča. Naslednji hitrejši procesor bo grajen v 0,09 mikronih na jedru Prescott in se ne bo več imenoval Pentium 4. Ali bo dobil logično ime Pentium 5, še ni znano. Izvirna novica.

15 komentarjev

Pentiumi 4 z 800 MHz FSB

Intel vrača udarec!

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Poročali smo že o novih Intel procesorjih in čipovjih. Tokrat je striček Tom na test postavil procesorje in skušal ugotoviti koliko pripomore k hitrosti hitrejše vodilo. Testirali so najnovejše modele v najrazličnejših testih (članek obsega kar 25 strani).

Po rezultatih sodeč je Intel zadal AMD-ju hud udarec, saj se njihov trenutno najhitrejši procesor AthlonXP 3200+ v večini primerov postavi celo za Pentiuma 4 2,4 GHz. Prvo mesto si delita Intelova Pentium 4 s tremi gigaherci in 800 MHz FSB-ja ter Pentium 4 3,06 GHz s 533 MHz prednjim vodilom. Vzporedno s tem testom pa so izvedli še test...

19 komentarjev

P4 z 800 MHz maja

X-Bit Labs - Nedavno tega je Intel na trg poslal vezje za nove Pentiume 4 z 800 MHz prednjim vodilom. Sedaj pa so na vrsti procesorji. Po poročanju X-Bit Labs naj bi Intel poslal Pentiume 4 z 800 MHz FSB na trg v prvi polovici maja. Ti naj bi tiktakali pri hitrostih 2.4 GHz, 2.6 GHz in pa 2.8 GHz. Znane so tudi cene in sicer:
  • Pentium 4 2.40C -- 250$
  • Pentium 4 2.60C -- 300$
  • Pentium 4 2.80C -- 380$
Pentium 4 3.0 GHz pa naj bi se prodajal po 565$. Izvirna novica tukaj.

10 komentarjev

Vse o večnitenju

Tom's Hardware - HyperThreading oz. večnitenje je najnovejša tehnologija, ki jo je v svojih novih Pentiumih 4 uporabil procesorski gigant Intel. Prav o njej so pisali na Tom's Hardware. Njena prednost je predvsem hitrost, saj je princip HyperThreadinga podoben dvoprocesorskim sistemom. Za enkrat je v trgovinah s podporo večnitenju na voljo le 3.06 GHz inačica Pentiuma 4, ki s pomočjo te tehnologije dosega izjemne rezultate. V članku boste izvedeli vse prednosti in slabosti večnitenja, zato hitro k branju.

6 komentarjev

Intel: rezultati pod pričakovanji

Vnunet - Intelovi rezultati 2. četrtletja so, kot omenjeno, pod pričakovanji ter skoraj polovico nižja od onih 1. četrtletja. Od prihodkov v višini $6.3 MRD je ostalo $446 MIO čistega dobička, za kar naj bi bila kriva predvsem še vedno nizka aktivnost trga (beri: recesija je še vedno aktualen izgovor) ter cenovne vojne z AMDjem. Klik!

Slednje bi sicer ne bile problematične, v kolikor bi se skladno z nižanjem cen povečeval tudi obseg povpraševanja, vendar se to zaradi toge elastičnosti trga žal ne dogaja v željenem obsegu. Intel tako v naslednji polovici leta kani opustiti nekje 4.000 delovnih mest (med njimi tudi planirana delovna mesta) ter zategovati pas z nižjimi investicijami, še posebej v raziskave in razvoj. Omeniti pa velja tudi plasiranje Itaniumov druge generacije, ki se bo zgodilo v prihodnjih mesecih.

4 komentarji

Intel v Q3 z novimi Pentiumi4

The inquirer - Vojna za prevlado na tržišču procesorjev je očitno zopet v polnem razmahu. Medtem ko AMD počasi osvaja izgubljeno s svojimi izboljšanimi Athloni, bo Intel poizkušal pridobiti nove kupce s še hitrejšimi procesorji Pentium4. V tej četrtini bomo namreč ugledali kar tri nove Pentiume4 in enega Celerona. Cene so naslednje in veljajo za nakupe po 1000 kosov:
  • Pentium4 2.8 GHz - $637

  • Pentium4 2.66GHz/2.6GHz - $562

  • Pentium4 2.53GHz/2.5GHz - $433

  • Pentium 4 "Celeron" 1.9GHz - $138

Tisto pravo pa naj bi nas čakalo v četrti četrtini tega leta, ko bo Intel splavil Pentiume4 s frekvenco 3 GHz.

0 komentarjev

V ponedeljek cenejši Pentiumi 4

X-Bit Labs - V ponedeljek lahko od Intela pričakujemo pocenitev. Le-ta se bo gibala od okoli 29% za Pentiume 4 2.4 pa vse do 44% za 2.2 GHz model. Pocenili naj bi se vse izvedenke Pentiuma 4, razen najhitrejše inačice, ki tiktaka na 2.53 GHz. Zanimivo bo videti, kako se bo na to odzval AMD. Kot vemo iz preteklih izkušenj, je vsaki Intelovi pocenitvi sledila AMDjeva. Upajmo, da bo tudi tokrat tako [:D] .

25 komentarjev

Kateri Intelovi procesorji se nam obetajo v prihodnosti?

The inquirer - Intel je s svojimi 0.13 mikronskimi Pentiumi4 obetal veliko, vendar pa se je izkazalo da še vedno ne more občutno preseči AMD-jeve ponudbe, ki skuša ponuditi še zadnje procesorje na 0.18 mikronski tehnologiji. Kljub vsemu pa so Pentiumi4 še vedno procesorji z največjim frekvenčnim potencialom, saj jih lahko Intel navije do onemoglosti. Tako se je pred kratkim izvedelo, da se nam iz dneva v dan vse bolj bliža predstavitev 3 GHz različice. Na žalost bo le-ta na voljo šele v začetku prihodnjega leta, vendar pa bomo do tedaj že lahko brali teste vmesnih različic. Vse vmesne različice bodo delovale s pomočjo 533 MHz vodila, pojavljati pa se bodo pričele predvidoma že v drugi četrtini, ko bosta na voljo primerka, ki bosta tekla na frekvencah 2.26 in 2.4 GHz. Predstavljanje novih različic bo prisotno tudi v četrti četrtini, ko bodo izšli procesorji s frekvencami 2.80, 2.66 in 2.60 GHz. Za dodatno razburjenje pa bo gotovo poskrbela tudi tretja četrtina.
Za vse tiste, ki si ne morete...

3 komentarji

Tržni delež

X-Bit Labs - Podjetje Dataquest je pred kratkim analiziralo trg in ugotovilo, da je padanje cen procesorjev Pentium4 naredilo kar velik vpliv na prodajo Celeronov. Slednji so imeli v tretji četrtini tržni delež 20 %, leto poprej pa kar 27 %. Velik korak naprej je naredila prodaja Pentium4, ki se je trenutno zasidrala na 24 % tržnemu deležu (si predstavljate, da je vsak četrti prodani procesor na svetu Pentium4?). Čeprav so Celeroni morali odstopiti nekaj tržišča AMD-jevim Duronom, pa to še ni znamenje za preplah, saj Intel obvlada kar 80 %, AMD 20 % in VIA 1 % tržišča. Kljub dobrim poslovnim rezultatom, pa Intel ni ravno pretirano zadovoljen, saj je v tretji četrtini Pentium III imel še vedno 35% tržišča, medtem ko Pentium4 po prodaji ostaja zadaj. Da bi Intel povečal prodajo, slednjim procesorjem konstantno niža ceno, vendar pa bo za dobro prodajo potrebno postoriti še marsikaj. Najprej bo moral Intel zagotoviti dovolj veliko proizvodnjo Pentiumov4, saj obstoječa po nekaterih podatkih ni mogla...

3 komentarji

AMD z izgubo

The inquirer - AMD je to četrtino končal z izgubo. Razlog zanjo je slabša prodaja in nizke cene procesorjev, ter slabi rezultati pri prodaji pomnilnika Flash, ki še vedno predstavlja enega izmed glavnih virov zaslužka, saj je AMD še vedno eden izmed največjih (če že ne kar največji) proizvajalec tega pomnilnika. Obeti za prihodnost pa niso nič optimistični, saj AMD pričakuje, da bo v četrti četrtini tega leta prodaja še bolj stagnirala.

0 komentarjev

Celeron na arhitekturi Pentiuma 4

Slo-Tech - Novico nam je poslal Koci:

Po zadnjih podatkih pripravlja Intel cenejšo različico procesorja Pentium 4, ki bo namenjena manj zahtevnim računalniškim sistemom. Kot pišejo na svoji strani naj bi v prodajo prišla v drugi polovici naslednjega leta. Intel naj bi nove Celerone izdeloval na osnovi trenutne arhitekture Pentiuma 4 z uporabo jedra Willamete. Pentium 4 Celeron bo vseboval 128 KB drugonivojskega predpomnilnika kar je pol manj od trenutno aktualnih Pentium 4. Celerone bo podpiral nabor veznih čipov Brookdale-GL, ki bo vseboval tudi integriran grafični procesor.

0 komentarjev

Intelova P4 cenovna politika

The inquirer - Po pravici povedano se mi včasih zdi, da so fantje pri The Inquirerju malce zmedeni. Prvo izdajo zgodbo o Intelovih fanatičnih namenih, da uniči AMD s cenovno vojno (o tem je včeraj poročal slycer), potem pa objavijo novico o višjih cenah Pentiumov4. Kaj zdaj? Po pravici povedano ne vem, saj sem se že kar nekaj časa nazaj naučil vzdržati se raznih cenovnih špekulacij, saj je trg enostavno preturbulenten. Naj torej povzamem najnovejše informacije o Intelovi cenovni politiki...
Intel se je odločil, da bodo Pentium4 modeli predstavljani v 100MHz razmikih, saj bodo tako kupci dobili največjo izbiro za svoj denar. 2. julija bomo tako videli 1.8GHz Pentiuma4, hkrati pa bodo izdali tudi slabši, 1.6GHz model. Najdražji Pentium4 bo tako 1.8GHz pri $562, potem 1.7GHz pri $352, 1.6GHz pri $294 ter 1.5GHz pri $256. Konec avgusta oziroma začetek septembra pa bo Intel predstavil nova procesorja, in sicer 1.9 in 2GHz Willameta, ki tudi ne bosta ravno poceni. 1.9GHz bo veljal $455, 2.0GHz pa $562....

0 komentarjev

Modra suxx!

X-Bit Labs - Oziroma tako vsaj meni večina kupcev novih Pentium4 procesorjev. Intel je menda dobil kar nekaj pritožb v zvezi z modrimi ščitki na RIMM modulih, saj so kupci enostavno že siti tradicionalno modre barve. Zaradi tega bodo vsi novi RIMM moduli priloženi Pentium4 procesorjem sive barve. Kot pravi Intel: "Sprememba je čisto kozmetične narave in nima nobenega vpliva na performanse pomnilnika in procesorja!". Yay .

6 komentarjev