»

"Doma-spackani" UPS

Dan's DATA - Kupili ste si UPS za 30 jurjev in ugotovili, da je prešibek za vaše pošastne potrebe. Ko zmanjka elektrike, vam jo zaradi svojih šibkih baterij dovaja le toliko, da lahko mirno ugasnete računalo. In to je bolj ali manj vse. Kaj pa če bi radi vaš računalnik napajali cel teden s svinčenimi akumulatorji? V tem primeru kaj hitro oddeskajte na to stran, saj je Dan opisal, kako se zadevi pravilno streže. V bistvu se članek ukvarja z osnovami elektronike, pametno uporabljenimi za potrebe doma narejenega UPSa. Zanimivo branje.

1 komentar

Izdelava UPSja

vir: 3ag
3ag - UPSji so še pred nekaj časa veljali za domeno velikih mainframe računalnikov v bankah in podjetjih, toda vse stvari se spreminjajo in sedaj tudi navadni uporabniki potrebujemo neprekinjeno napajanje. Marsikdo namreč svoje delo opravlja doma in ob nenadnem izpadu toka bi lahko šlo po gobe veliko pomembnih dokumetov. Tukaj pa na sceno stopi UPS. V bistvu gre za nekakšno baterijo, ki po izpadu omrežja računalnik še par minut drži pokoncu, toliko, da shranite dokumente in izvedete zaustavitev sistema. Ker pa so take zadevce lahko drage, so fantje pri HardwareOC objavili navodila za izdelavo lastnega UPSja. Po njihovih navodilih boste za okoli 250$ materiala dobili (resda izredno grd) UPS, ki bo zmožen...

7 komentarjev

Izdelava lastnih mrežnih kablov

LAN Decay - Tega članka pa se boste verjetno razveselili vsi "Sam svoj mojster" tipi. Na LAN Decay strani so namreč objavili navodila za izdelavo lastnih mrežnih kablov. Meni sicer dotično početje ni najbolj jasno, saj kabli navsezadnje niso tako dragi, da si jih nebi mogli privoščiti, pa tudi dobiti jih ni težko... Kakorkoli, če vas zadeva zanima, si članek le oglejte. Samo ne kriviti koga drugega za skurjene mrežne kartice ali kakšne druge posledice [:))].

3 komentarji