»

nForce 3 ... Go!

X-Bit Labs - nVidia seveda ne more zapostavljati tako pomembnega dela trga kot so matične plošče za prenosnike. Na izid Transmetinega Efficeona so se odzvali s prvo matično ploščo, ki ga bo sprejela v svoj objem - nForce3 Go 120. 120-ka je poenostavljena in izboljšana 150-ka (za Athlon 64) in ima še bolj razvito varčevanje z električno energijo s tem da varira z napetostmi - PowerMizer - in še LongRun, ki ohranja baterijo vedno svežo in polno življenja.

Kljub energijski varčnosti pa bo naphana s številnimi obveznimi elementi: AGP 4x, 10/100Mb/s ethernetom s StreamThru tehnologijo, ATA-33/66/100/133, do šest podprtimi USB 2.0 porti, PCI-jem in seveda 6-kanalno AC'97 zvočno kartico s S/PDIF izhodom. Detajli!

0 komentarjev

nVidia Crush okleščena

X-Bit Labs - Nič kaj preveč razveseljujoča novica iz nVidiinih logov: nVidiin težko pričakovano visoko integrirano čipovje ne bo tako superiorno, kot je na začetku kazalo. Nvidia ima enostavno preveč stroškov z vgraditvijo vseh funkcij v čipovje. Če bi ostalo pri vseh funkcijah, bi osnovna plošča z nVidia Crushom stala enostavno preveč. V izvedenki čipovja, imenovani Crush11, ne bo podpore zvoku Dolby Digital 5.1 - namesto njega bo na čipovju samo podpora zvoku AC'97, kar je kar nekaj gromozanskih kakovostnih razredov nazaj. Šušlja se tudi, da Crush ne bo imel integrirane mrežne kartice. Bodo osnovne plošče s Crushom le še kopija i810 osnovnih plošč (z boljšo grafiko)? Upajmo, da ne.

3 komentarji

MSI spet prvi

Slo-Tech - Le nekaj dni po prvih neuradnih govoricah o preimenovanju Nvidiinega veznega čipovja iz Crush v nForce, je MSI že najavil prvo matično ploščo, 6367. Gre za MicroATX platko (1 AGP, 3 PCI, 1 CNR), ki je zgrajena okoli Nvidiinih IGP (integrirana GeForce2 MX grafika, DDR kontroler) in MCP (Nvidiin zvočni čip (APU), ATA100 kontroler...) čipov. Najbolj zanimiva lastnost plošče je 128 bitna TwinBank arhitektura, ki pri uporabi dveh DRAM slotov naenkrat omogoča podvojitev prepustnosti PC2100 DDR SDRAMa na 4.2GB/s. Tudi prepustnost sistemskega vodila je 800MB/s, saj sta IGPP in MCP povezana z...

2 komentarja

TBird @ 1728MHz

vir: DW3D
DW3D - Kaj se zgodi, če vzamete enega Thunderbirda 1200MHz, eno Gigabyte GA7DXC matično ploščo in malce tekočega dušika? Hja, po vsej verjetnosti novi rekord v overclockanju AMDjevih procesorjev. Kaj pravite na 1728MHz? Množilnik je seveda bil 12x, zunanja frekvenca pa kar 288MHz, kar pomeni 144MHz. Več lahko izveste tukaj.

4 komentarji

Prve matične plošče za Crusoe

X-Bit Labs - Transmetini Crusoe procesorji se končno uveljavljajo in moram priznati, da jim kar privoščim, saj gre za nadvse luštkane zadevice. Po začetku proizvodnje prvih Crusoe prenosnikov, je sedaj podjetje TMC najavilo prvo matično plošči za Crusoe. Ne gre za tipičen izdelek, ki ga poznamo PCjaši, temveč za zelo kompaktno platko, namenjeno uporabi za kakšne terminale, "book" računalnike in podobne zadeve. Še nekaj spcifikacij:
  • LongRun Technology, ki podpira procesorje do 600MHz,
  • 2x Intel 82559B čipa za Dual LAN,
  • SMI 721 grafika s 4MB RAMa, ki podpira Dual View in Dual Display,
  • 64MB RAMa na plošči, ena DIMM reža za do 128MB pomnilnik,
  • 144MB SSD, do 288MB (ne, ne vem kaj je to ),
  • ATA33 podpora, ATA66/100 podpora z ustreznim kablom,
  • 66MHz zunanja frekvenca,
  • ena PCI reža

0 komentarjev

Tovarniški "okrogli kabli"

Club Overclocker - Okrogli kabli so eden izmed najbolj razširjenih overclockerskih trikov. Izdelava le-teh je zelo preprosta, uporabnost pa velika, saj se pretok zraka skozi sistem zelo poveča. Edini problem pri domači izdelavi okroglih kablov predstavljajo 80 žilni ATA66/100 kabli, ki se jih ne sme prepogibati zaradi presluha. Tu pa pridejo na vrsto prava podjetja in CrazyPC je predstavil tovarniško izdelane ATA66/100 okrogle kable. Zadevce so "testirali" na ClubOverclocker, njihove izsledke pa lahko preberete tukaj. Zanimivo, toda jaz bom raje ostal pri domači izdelavi [:)].

3 komentarji