»

Poceni 0.13 mikronski Tbred B Athloni XP

Overclockers.com - Kak mesec nazaj so se pojavile govorice o prihajajočih 0,13 mikronskih Athlonih XP na Tbred-B jedru, ki bodo na voljo tudi pri nižjih hitrostih, kot sedanji 2400+ modeli z dvema GHz-jema. Takrat so bili mnogi upravičeno skeptični do takih napovedi, a ne boste verjeli kaj se je zgodilo. V zadnjih nekaj dneh so se točno ti procesorji začeli pojavljati v trgovinah širom sveta.

Kot si lahko preberete v tej forumski niti so se, resda redki primerki, znašli v rokah srečnežev v Hong Kong-u, Grčiji in Nemčiji. Gre za zelo sveže čipe, saj so izdelani v 50. ali 51. tednu ravnokar minulega leta, kar pomeni, da so iz proizvodnje linije prišli dobra 2 do 3 tedne nazaj. Procesorji imajo nazivno hitrost 1700+ in 1800+.

In kako se izkažejo ti procesorji pri...

7 komentarjev

Danes v forumu

Slo-Tech - [-GanJA-] se je zelo potrudil ter v svoje ohišje vložil dosti truda ter dela, tako da se splača pogledati temo z njegovo modifikacijo. Nato se splača pogledati, kaj narediti v primeru, da kupite novo grafično, nje procesor pa ob prvem vnosu dobesedno razžene. V oddelku neračunalniških debat se razpravlja o nekih incidentih tam nekje pri meji :). Se sprašujete, kakšen računalnik kupiti za obdelavo videa? Vse to in še več ter še 20 tem o tem, kako hiter je/bo/bi bil lahko ADSL, na našem mega forumu [:D].

0 komentarjev

Navijanju prijazen Tualatin

Overclockers Australia - Ko smo že mislili, da se bodo procesorji, grajeni v 0.13 mikronski tehnologiji navijali hvaležno kot leni dijak po narejenem popravnem izpitu (heh [:D]), smo bili nad sposobnostmi procesorjev razočarani. Edini pravi 0.13 mikronski procesorji so bili Pentiumi 4, saj so nekateri model 1600 navili že na 2400 in več ter ga razglasili kot Celerona 300A sedanjega časa. No, pri Avstralcih izgleda to ne velja, saj je neki navijalec svojega Tualatina pripravil do delovanja na zavidanja vrednih 1722 MHz - in to z 80 W peltierovim elementom, kar je za današnje pogoje razmeroma malo.

9 komentarjev

AMD bo sodeloval z UMC

X-Bit Labs - Pa smo dočakali tudi dogodek, ki je bil iz dneva v dan bolj verjeten - AMD se je odločil, da bo UMC postal njegov pomemben zaveznik, ki bo razbremenil AMD-jeve tovarne za izdelavo procesorje. Tu je posebno izpostavljena tovarna v Dresdnu, za katero je že dalj časa znano, da deluje s polno obremenitvijo. Vendar pa uradni podatki, ki jih je novinarjem razdal AMD še vedno dajejo precej medlo sliko o tem, kakšne prednosti naj bi za AMD prineslo sodelovanje z UMC. X-bit labsi predvidevajo, da UMC ne bo proizvajal 0.18 mikronski, ampak bolj 0.13 mikronske procesorje. Tu pa se vse skupaj še malce bolj zaplete, saj bo UMC lahko začel proizvajati 0.13 mikronske procesorje šele jeseni, ker trenutno nima ustrezni proizvodnih kapacitet. Zaenkrat še ni znano, katere procesorje naj bi UMC proizvajal.
In kaj naj bi podjetji imeli od sodelovanja? UMC bo najbrž profitiral s tem, da bo dobil stalnega naročnika, AMD pa bo lahko končno razbremenil svoje proizvodne zmožnosti. Naj kot zanimivost...

0 komentarjev

Intel in AMD imata težave

X-Bit Labs - S čim točno imata težave tokrat? Sedaj naj bi se šlo o tem, da imata oba giganta velike težave pri prehodu na 0.13 mikronsko tehnologijo. AMD je imel v svojem roadmapu načrt za prehod na novo jedro Thoroughbred v prvem četrtletju prihodnjega leta. Tako naj bi vsi Athloni XP, ki naj bi presegali 1666 MHz (2000+ in več) bili grajeni na novem jedru. Tudi Intel vztraja, da bo sedmega januarja predstavil 0.13 mikronski Pentium4 Northwood procesor. Za vsako ceno, se ve. Pri Intelu lahko pričakujemo, če se bodo držali roka, procesor grajen v slabši tehnologiji zaradi nedodelanosti novih naprav. Čisto možno je, da bo predstavitev stekla uspešno, dobavljivost bo pa na psu. Pri AMDju se jim ne gre toliko za nohte, saj lahko iz Athlona XP iztisnejo toliko, da bo stabilno deloval na višjih frekvencah od 1666 MHz. Lahko pa, enostavno, preložijo izid. Sicer nam bo pa vse jasno v začetku drugega tedna prihodnjega leta. Vsaj tako pravijo na X-Bit Labs....

0 komentarjev

Intelovi 0.13 in 0.18 mikronski procesorji

The inquirer - Ta novica na The Inquirerju sicer ni nič posebnega, je pa zanimiva, ker v obliki roadmapa obravnava Intelove procesorje v 0.13 in 0.18 mikronski tehnologiji. Ob roadmap sliki je sicer tudi nekaj teksta, vendar nič takega, kar nebi že slišali (umiranje Pentiuma 3, prehod iz 0.18 na 0.13 mikronsko tehnologijo). Zeh . Legenda:
Svetlo rjava - 0.18 mikronski procesorji
Zelena - 0.13 mikronski Northwoodi
Roza - mešanica 0.18 mikronskih in 0.13 mikronskih Pentiumov 4
Svetlo modra - 0.13 mikronski Celeroni

1 komentar

Pentium 4 in Linux

Linux Today - Večina testov novih procesorjev se izvaja le pod Okni, zato so se pri Linuxhardware odločili, da bodo Pentium 4 1.7 Ghz primerjali z Pentium III 1Ghz in Athlonom 1.2Ghz.
Ugotovili so, da je največji problem to, da prevajalnik GCC 3.0 nima vgrajenih dobrih optimizacij za instrukcije SSE2 in druge P4 specifične zadeve, zato se P4 pod Linuxom ni odrezal prav dobro. Njihov zaključek je, da je P4 namenjen le za desktop uporabo, saj na primer pri testu z distributed.net ostane kar daleč za za tekmecema. Priporočajo ga le najhujšim igračkarjem, saj le tam prinaša nekaj pospešitev.
Celoten članek lahko preberete tule

0 komentarjev

Od kje ime Barton

več strani - V spodnji novici govorim o Barton jedru procesorja, ki ga bo izdeloval AMD. Jedro bo v 0.13 mikronski tehnologiji in izdelano s pomočjo SOI tehnologije. Ampak od kje izhaja Barton? Vsa druga AMD-jeva kodna imena niso lastna, človeška imena (Thunderbird, Spitfire, Palomino,...) Kje so torej našli prav Barton-a? Stari mački se bodo spomnili, da je 2 februarja 1992 sodnik J. Barton Phelps odločil, da ima tudi AMD pravico do procesorskega patenta 386. Sojenje je trajalo pet let in je, po razsodbi prineslo AMD-ju pravico do izdelave procesorjev. Vsi procesorji (ki jih jaz poznam, vsaj) so narejeni na x86 tehnologiji. Ta se je seveda razvila in razvila,... V znak hvaležnosti (očitno) bo AMD imenoval svoj 0.13 mikronski procesor, izdelan z SOI tehnologijo, Barton.

5 komentarjev

Več o AMDju in 0.13 mikronski tehnologiji

X-Bit Labs - Takoj, ko je AMD najavil, da bo leta 2002 začel prodajati prve 0.13 mikronske procesorje, se je pojavilo vprašanje kje jih bodo proizvajali. Glavna kandidata sta bili tovarni v Austinu in Dresdnu ( obe trenutno proizvajata 0.18 mikronske procesorje )... No, sedaj je znano, da je AMD že začel z opremljanjem Dresdenske tovarne z novimi proizvodnimi linijami, ki so jih menda kupili pri IBMu. Prvi procesorji bodo z njih prišli že koncem leta 2001, šlo pa bo za Thoroughbrede ( 0.13 mikronske Palomine ). Masova proizvodnja teh procesorjev se bo začela v prvem četrtletju 2002.

0 komentarjev