»

Še en SETIjev mejnik

SETI@Home - Po tem, ko so praznovali 500 milijonti poslani paketek 7. maja in tretjo obletnico obratovanja 17. maja, v prihodnjih dneh pričakujejo še en res pomemben mejnik. Uporabniki bomo dočakali kar miljonto leto pretečenega skupnega procesorskega časa!

Še statistike:
Skupni procesorski čas: 995049.341 let
Procesorski čas zadnjih 24 ur: 1254.542 let

Čakati nam gre torej 4 do 5 dni.

5 komentarjev

ASCII White že "detonira" atomske bombe

Slashdot - Če kolikor toliko spremljate dogodke po svetu, najverjetneje niste mogli zgrešiti novice o pred časom postavljenem računalniku ASCII White, ki ga je postavil IBM in je v osnovi namenjen proučevanju eksplozij jedrskih bomb. Pred kratkim je bil ASCII White kar dodobra zaposlen, saj je z vso silo poganjal simulacije jedrskih eksplozij. Kot zanimivost naj navedem, da je vsaka simulacija zahtevala 6.6 milijona ur procesorskega časa, za kar bi povprečno zmogljiv domač računalnik potreboval kar 1000 let, vsak eksperiment pa je vseboval še 35-krat toliko podatkov kot jih je na voljo v Library of Congress.
Ker smo že pri ASCII White, bi bilo pametno povedati, da je njegova trenutno zmogljivost 12 teraflopsov, v zgodnjem začetku prihodnjega leta pa naj bi se njegova zmogljivost povečala na 30 teraflopsov.

6 komentarjev

ASCI White pod drobnogledom

Slashdot - Čeprav novica o novem najzmogljivejšem superračunalniku na svetu, ki ga je izdelal IBM in je znan pod imenom ASCI White, na Slo-Techu ni bila nikoli objavljena, ste za projekt gotovo že slišali (če ne na Slo-Techu, pa mogoče na kakšnih sorodnih straneh). No, da se vam oddolžim, vam podajam povezavi, ki vas pripeljeta na strani, kjer je objavljeno, kakšno strojno in programsko opremo uporablja ASCI White. Uživajte v branju in pazite, da se vam čeljust ne povesi preveč, ko si boste ogledovali specifikacije te zveri .

0 komentarjev

Microsoft oživlja mrtve

Slo-Tech - Žiga nam je poslal zanimivo novico o novi Microsoftovi taktiki:

Kaj ti ostane, ko gre za nohte? Microsoftu očitno že nekaj - prišel je namreč z zanimivo kampanjo, v kateri naokrog (predvsem tožilcem) pošilja "personalizirana" pisma z vsebino, ki hvali njegove izdelke ter prejemnike poziva, naj M$ pustijo na miru. Stvar je zanimiva predvsem iz tehničnega vidika - pisma so si med seboj zelo različna, pisana tudi s "pravo" ročno pisavo, z različnimi besedili. Kljub temu pa se je nekaj stavkov (npr.: "Strong competition and innovation have been the twin hallmarks of the technology industry.") ponovilo večkrat. No, ljudje pač razmišljajo enako, bi lahko rekel... Ampak ne, če pismo med drugim pošljeta tudi dva mrtva osebka... Več o tem si preberite tukaj.

2 komentarja

Overclockers Australia Seti team

Overclockers Australia - Očitno Slo-tech ni edina overclockerska stran, katere uporabniki so združeni v eno skupino pri Seti@home. Avstralci so do sedaj prispevali 50 let procesorskega časa. Na njihovem seznamu pa sem opazil dva zanimiva ekstrema. Prvi je hitrost obdelovanja paketkov. Nekdo je za dva paketka porabil samo 12 minut na paketek. Drugi ekstrem pa je počasnost... 154 ur za en paketek, urg?

1 komentar

Compaq pripravlja najmočnejši računalnik na svetu

The Register - Compaq je objavil svoje načrte za najmočnejši računalnik v zgodovini čoveštva, ki naj bi imel računsko moč kar 100 teraflopsov, kar je 30 krat več, kot današnji najmočnejši računalnik. Pošast bo sestavljena iz 10-20 tisoč Alpha procesorjev, uporabljali pa ga bodo za napredne biološke raziskave (raje bi ga dali nam za SETI, kajne? ). Po trenutnih načrtih sodeč bo računalnik končan leta 2004. Hm ne vem zakaj mi je naenkrat na pamet padel Terminator .

11 komentarjev

SETIjeve statistike

Jaz - Twosocks mi je poslal zanimivo novičko o statistikah SETI@Home projekta. 2.6 milijona uporabnikov (med katerimi smo seveda tudi mi) je obdelalo že kar 253 milijonov paketkov, kar pomeni, da je bilo porabljeno čez 500.000 let procesorskega časa. En paketek je povprečno obdelovan 17 ur, skupna moč računalnikov pa je dosegla 15 teraflopsov! Za primerjavo: najmočnejši računalnik na svetu, IBMov ASCI White obdela 12 teraflopsov...
Še statistike našega teama. Trenutno nas je 79, porabljen procesorski čas pa je skoraj 12 let. Obdelali smo že okoli 7500 paketkov, kar niti ni tako slabo, za zelo mlad team, kot je naš. Prvi trije pri nas so Borc, Pajo in Sergio, najhitrejši pri obdelovanju paketkov pa je mr_cadd, ki za enega porabi okoli 4 ure pa pol. Seveda moram še enkrat poudariti, da ste v našem teamu več, kot dobrodošli .

11 komentarjev