»

MandrakeSoft: Stečajni postopek?

The Register - Sodeč po e-poštnem sporočilu, ki je nekako "spronicalo" v javnost, se MandrakeSoft, francoski izdelovalec Linux distribucije Mandrake, spogleduje z rdečimi številkami: 2 MIO EUR slednjih.

Kakor je razumeti iz zasebnega sporočila, se predsednik že trudi rešiti podjetje; likvidacija seveda nikomur ni po godu (z izjemo stečajnega upravitelja), možnih rešitev pa je več. Kratkoročno želijo doseči predvsem prolongacijo (odlog) oz. delni odpis dolgov pri upnikih, dolgoročno pa bi jim ležala predvsem razdelitev podjetja na več manjših specializiranih divizij oz. združitev s kakšnim drugim podjetjem.

Po eni strani bi zlahka zapisal, da se čudim podjetjem, ki se ukvarjajo s "prostim programjem", a istočasno kujejo dobičke: viri so pri tovrstnem programju namreč omejeni s samosvojo distribucijsko politiko (beri: ta je bliže Marxu kot kapitalizmu). Nemški SuSE je denimo pred časom prejel precejšnjo injekcijo, ko je vanj dobesedno milijone dolarjev investiralo podjetje IBM, ki svoje kremplje...

5 komentarjev

United Linux in licenciranje

Vnunet - Zadnje čase se je precej govorilo o tem, da naj bi združena distribucija United Linux, h kateri so pristopili SuSE, Caldera, Conectiva in še nekateri, ne omogočala več zastonjske uporabe, pač pa "per-seat" licenciranje.

Najbolj glasen pri tovrstnih pomislekih je bil seveda -- razumljivo -- Red Hat, vendar pa naj bi bila distribucija še vedno prosto dostopna. Upajmo. Klik!

2 komentarja

Linux @ Xbox

MSNBC - Po tem, ko smo končno dočakali komercialne različice sistema Linux za Sonyevo konzolo Playstation 2, se nam podobne možnosti odpirajo tudi na, o ironija, Microsoftovi konzoli.

Sodeč po članku na MSNBC (smeh: stran je v delni lasti Microsofta) je študentu iz MIT uspelo razvozlati zaščito X Škatulje, s čimer bi lahko poganjal neavtorizirane igre (beri: piratizirane igre) ter sisteme (beri: "konkurenčni" Linux). Istočasno je njegov kolega odkril, da se v pomnilniku nahaja tudi serijska številka konzole, kar pa zna biti v navezi s sistemom za spletno igranje "Live" kamen spotike. Klik!

2 komentarja

CaluSErbo Linux?

ZDNet - V obveščenih krogih se šušlja, da naj bi v torek trije proizvajalci Linux distribucij, Caldera, SuSE in Turbolinux, svetu oznanili delo na skupni in enotni distribuciji operacijskega sistema Linux. Klik!

Sam vsekakor upam, da se bo to dejansko zgodilo. Moje mnenje o razdrobljenosti trga oz. distribucij ter težavah, ki jih ta "raznovrstnost" prinaša, se pač sklada s povedanim na ZDNetu. Ta distribucija pa bo tudi na ekonomsko-poslovnem področju veliko bolj kredibilna, saj danes nekako zgolj Red Hat uživa neko avtoriteto, posebno na področju certifikatov. Je tako, FlyOnNet? [:D]

6 komentarjev

Ja, zdaj je pa Linux cenejši od Oken...

Australian IT - Kot sem že nekako navajen, si razne 'študije' o raznih 'stroških', kunštno imenovanimi TCO (total cost of ownership: skupni stroški lastništva, ki nastanejo zaradi nakupa, montaže ter vzdrževanja neke dobrine), rezultate kar podajajajo. Pred kratkim je bil tako 'Microsoft' informacijski sistem cenejši od Linuxaškega, po tokratni neodvisni študiji (tokrat se mi pa ni več dal navednic delat: saj se razumemo, ne?) pa se v podjetju z 250 mašinami v razdobju treh let slednji izkaže za 33 % cenejšega. No, če za vas statistika ni nek kredibilen podatek, pa en uren Klik!

Še to. Kot je Prešeren s svojim 28. letom stopil v svoje zrelo obdobje ustvarjanja, tako je v svojem 19. letu starosti mentalno umrl LordNinja ter se je reinkarniral kot Ziggga (Jaz!). Idiotism Per Sempre.

13 komentarjev

Linux ukazi

Overclockers Australia - Uff, pa smo spet pri Linuxu, operacijskemu sistemu, ki ga delajo vsi zapriseženi partizani, ki se pogumno borijo proti Microsoftovi nadvladi, khm... , no ja ;). No, v preteklosti smo lahko slišali že kar veliko različic, kako naj bi Linux postal najbolj zastopan produkt na slehernemu računalniškemu disku. Žal se te napovedi (še) niso uresničile. Razlog? Kup nastavljanja v terminalu in gora tekstovnih ukazov. Da bi vse to vsaj malce omilili, bo novopečenim Linuxašem zagotovo prišla prav ta stran, kjer je obravnavanih kar nekaj ukazov, ki novim uporabnikom lahko še kako koristijo. Tisti, ki pa na Linux gledate bolj zviška, pa samo za foro poglejte, koliko ukazov ta OS premore in se malce zamislite, ko boste naslednjič spet pljuvali po tekstovnih ukazih ;).

4 komentarji

Mini-Linux distribucije

Linuxorbit - Ker je Linux izjemno prilagodljiv operacijski sistem, ga lahko poljubno okrnemo in ga stlačimo celo na disketo. Obstajajo celo primeri, ko so se nadobudni hekerji spravili tlačit Linux v čip, v katerem je v največ primerih shranjen BIOS. Vendar o tekih ekstremih kdaj drugič. Tokrat so na vrsti mini-Linux distribucije. Kot pove že samo ime, so to distribucije, ki jih lahko spravimo na navadno 1.44 MB disketo. Ker so temu primerno okrnjene, od njih ne smemo pričakovati ravno čudežev, lahko pa jih koristno uporabimo, če se kdaj pa kdaj kaj zalomi pravim distribucijam in potrebujemo orodje, ki distribucije a la RedHat Linux 7.x spet prepričajo k delovanju. Če vas zanima, kjer te mini distribucije lahko dobite, potem odklikajte na Linux Orbit.

0 komentarjev