»

Vodni bloki na kupu

HardOCP - Da, da, nedvomno je konec tistih časov, ko smo vodno hlajenje naših mlinčkov šteli pod eksotiko. V želji po iztisku še tistih zadnji megahercev, postaja vodno hlajenje namreč vedno bolj zanimivo in uporabljano tudi pri povprečnih uporabnikih. In brez vodnih blokov pri takem športu pač ne gre. Pravi overclockerji po duši, si jih sicer naredijo sami, vsem ki pa nimate toliko časa ali znanja, pa so na voljo tudi že sestavljeni kompleti.

Na HardOCP so vzeli na test kar devetnajst vodnih blokov in jih dodobra izmučili, saj so jih spojili s trenutno najbolj vročima Pentium in Athlonom na trgu. Vsekakor zanimiv test, škoda je le, da jih večina ni dobavljiva v materi Kokoški.

0 komentarjev

Vodno hlajena kištica

Club Overclocker - Pri ClubOC so na test vzeli vodno hlajeno ohišje. Le-to je že na prvi pogled nekaj posebnega, saj ima na sprednji stranici estetsko modro ali svetlo zeleno "šipo", prav tako ima na stranici tudi že tovarniško vgrajeno okno. Nad celotnim ohišjem so navdušeni, še posebej pa jim je všeč enostaven vodni komplet. Za N.I.T.R.O. vodno hlajeno ohišje boste morali (ako si ga želite posedovati, seveda), odšteti 399 ameriških zelencev. Več o tem izveste tu.

0 komentarjev

Vodno hlajenje endvatri

Slo-Tech - Radi bi imeli vodno hlajenje, tega si res želite. A se vam nekako gabi kupovati dele po raznih trgovinah širom Slovenije: v Ljubljano po peltierjev element, na grosupeljski avtoodpad po hladilnik, v trgovino z živalmi po pretočno črpalko, do Boeinga po vodni blok,... Če ste prepričani, da ti enostavno ni za vas, si enostavno morate kupiti komplet. Mikhailtechovci so pod prste vzeli Swiftechov MCW462-UT sistem, v katerem dobite Black Ice radiator, 226 W peltierev element, Eheimovo črpalko ter ostale kvalitetne dele. Mikhailtechovci so komplet pretestirali ter bili zelo zadovoljni, čeprav je moje osebno mnenje zadržano - 9 stopinj Celzija v mirovanju...

3 komentarji

Vodno hlajenje - kompletek

ipKonfig - V času poletja, ki se z veliko hitrostjo bliža, lahko pričakujemo visoke temperature. Zatorej ne pustite vašega, že tako ubogega procesorja, ki švica zaradi navitih megahercev, trpeti še bolj. Razmislite o vodnem hlajenju.

Na ipKonfig.com so si ogledali komplet vodnega hlajenja. V njem se nahaja:

  • 2 vodna bolka za chipsete
  • vodna pumpa
  • ploščico za Intel in AMD procesorje (shim ozirom protektor procesorja)
  • termalno pasto
  • škatlo pripomočkov (kaj se nahaja v njej ne piše)
  • silikonsko cev
  • radiator z 80mm ventilatorjem
  • vodni blok za procesor
  • in še dosti več...


  • Kot prvo naj omenim, da je že izgled samega ("glavnega") vodnega bloka nekaj posebnega. A tu žal nastane problem (vsaj z Asus A7V266-E matično ploščo, katera je bila uporabljena na testu), saj se lahko zgodi, da bo ena izmed pritrdilnih sponk "v napoto" in tako ne boste mogli uporabiti eno izmed rež za spomin.
    Druga posebnost sta vodna bloka za čipset, ki sta pozlačena z strani in po vrhnji plasti. Pač, zaradi lepšega izgleda [:D]
    ...

    5 komentarjev

    Alphina pošast

    I Am Not A Geek - Podjetje Alpha je zaradi svojih odličnih hladilnikov gotovo našlo posebno mesto v srcih vseh overclockerjev, ki kaj dajo na čim nižjo temperaturo svojih procesorjev. Vendar pa je na žalost slava hitro minljiva in tako je bilo tudi pri legendarnih Alphah. Inženirji so zadnje leto spali, konkurenca (se spomnite Swiftecha ;)) pa jih je prehitevala po levi in po desni strani. Ali je spanje pomenilo prerano smrt ali samo zatišje pred nevihto? Gotovo slednje, saj se Alpha v velikem loku vrača med navijalce s svojo najnovejšo pošastjo PAL8045, ki ji bo spet povrnila star ugled. Hladilnik PAL8045 so ga stestirali na I am not a geek in bili navdušeni nad zmogljivostjo, kakovostjo in ceno, niso pa bili navdušeni nad težavnim pritrjevalnim mehanizmom, težo, ki skupaj z Deltinim ventilatorjem doseže tudi do 1 kg, in dejstvom, da hladilnik zaradi teže spada med "AMD crusherje". Če se odločte za tak hladilnik, bo najbolje, da si omislite tudi kakšn distančnik, ki bo dodatno ojašal procesor.
    Pa...

    5 komentarjev

    CPUfx-ovo vodno hlajenje

    3D SPOTLIGHT - Ja, vroče je in tudi človeku bi kdaj pa kdaj koristil kakšen ventilator, ki bi ga ves čas nosil na glavi (da ne boste mislili, da to ni možno, saj obstajajo kapice, ki imajo ventilatorčke na sončne celice) ali pa vodno hlajenje - v banjo si natočite mrzlo vodo in uživate. Pri računalnikih je drugače, saj jim direktna mrzla kopel ne dene ravno najbolje, zato je treba uporabiti malce drugačen prijem - vodno hlajenje s preizkušenim sistemom kroženja vode. Videli smo že veliko bolj ali manj posrečenih sistemov: od Senfuja, do nekaterih brezimnih izdelkov in nazadnje še CPUfx-ovega primerka, ki so ga testirali na 3DSpotlight. Tukaj ne gre za nič posebnega, saj se sitem še vedno drži preizkušene metode kot pijanec plota (sistem za vodno hlajenje, ki ga je opisal Dan je ponudil vsaj močen magnet, s katerim smo lahko pritrdili radiator znotraj ohišja); radiator z 120 mm Sunnon ventilatorjem, cevke, vodni blok, itd. No, nekaj pa so le dodali, kar drugi niso - shim. Kot že veste, tudi vodni...

    0 komentarjev