»

Tiho, a močno

Minerva Technology - Česa vsega še nismo videli pri poskusih utišanja naših računal. Od lepljenja preprog, preko menjavanja ventilatorjev na procesorskem hladilniku, do vodnega hlajenja, ki je imel rezervoar s hladilnimi rebri zakopan globoko pod zemljo. Dobesedno vse. No, v tem članku absolutne tišine niso želeli doseči, saj je napajalnik še vedno vseboval (sicer izjemno tihi) ventilator, a vseeno. Pod drobnogled so vzeli obnašanje sistema pod raznimi obremenitvami s pasivnim hladilnikom na procesorju. Testirali so z dvema CPEjema: Intel P3 933@466 ter VIA C3 933@933 MHz. Po pričakovanjih so bile delovne temperature močno višje, a še vedno nič kritičnega. Veselo na branje!

3 komentarji

Utišanje računala

Monster Hardware - Na Monster Hardware so se tokrat vprašali, kako za čimmanj cene zgledno utišati računalnik. Pred časom smo že videli, kako so nadobudneži nameščali preproge v notranjo stran leve stranice, kar je (gledano s subjektivne strani poslušatelja) izjemno utišalo računalnik. Tukaj so se zadeve lotili iz podobne stvari ter levo stranico Chiefteca (prav sem imel - čisto vsi si jih že lastijo) nalepil snov, ki naj bi absorbirala valovanje. To je kombiniral še s sprejem, ki ima isto funkcijo - ter bil z rezultatom zadovoljen. Žal pa za objektivno izmero rezultata pri roki ni imel decibelmetra, tako da avtorju lahko verjamemo le na besedo. Klik!

1 komentar

Tišje hlajenje severnega mostu

OCModShop - Na "novejših" matičnih ploščah so že tudi "northbridgi" hlajeni aktivno - z ventilatorjem na rebrih. Ti mali ventilatorčki so lahko tudi precej glasni (predvsem ko se zapacajo s prahom), in rožljanja še dodatnega ventilatorja res ne potrebujemo, če želimo mir v sobi.

Zato je Zalman iz svojih proizvodnjih linij lansiral hladila rebra za vezna čipovja. Ta kos kovine nima pritrjenega nobenega ventilatorja, a se lahko kljub temu kosa s tekmeci z zrakomlati. V bistvu je vse skupaj precej vredno svojega denarja, če se trudite utišati svoj sistem. Test tukaj

5 komentarjev

Utišajte ventilator!

PC Critic - Če ste se ušteli pri nakupu in hladilnika in morate sedaj prenašati hrup, ki ga proizvaja ventilator, potem bo ta članek ravno pravšnji za vas. Vendar vas opozarjam, da ga uporabite samo v skrajni sili. Če so triki z vato, volno, žeblji (se še spomnite, kako je neki tip tako utišal Delto?) in vsem drugim alternativam odpovedali, potem je edina rešitev nižanje voltaže samega ventilatorja. Z nižanjem voltaže se namreč zniža tudi število obratov, kar pa povzroči zvišanje temperature procesorja. Če se boste postopka lotili, pa itak presodite sami. Na OC Australia je bilo kar nekaj govora o teh stvareh, sam pa sem mnenja, da take stvari ne vplivajo ravno blagodejno na "zdravje" ventilatorja.

9 komentarjev

Tih sistem

OcShoot - Glasnost računalnika (s tem mislim predvsem na ventilatorje in disk) se je skozi leta povečevala v skladu z zmogljivostjo. Saj veste, kakšen izgleda danes povprečen računalnik; povprečno glasen disk, glasna CD enota, ventilator v napajalniku, ventilator na procesorju, ventilator na grafični kartici, ventilator za boljši pretok zraka, ventilator kar tako, ... Kmalu se nabere v računalniku ogromno ventilatorjev. Ker pa ventilatorji proizvajajo (skupaj z diskom) določeno količino hrupa, to utegne biti kar problem. Pri overclockerjih je položaj dosti slabši, saj uporabljajo najzmogljivejše ventilatorje, ki so velikokrat tudi eni izmed najglasnejših. Koliko in kakšne ventilatorje dati v sistem, pa je odvisno od vas. Ljudje se namreč precej razlikujemo. Nekatere hrup ventilatorjev ne moti, medtem ko bo drugim začel hoditi na živce že komaj slišen piš. Tisti, ki ne prenesete glasnih računalnikov, si preberite ta članek, ki govori o izdelavi tihega sistema. Članek pokriva nakup ohišja,...

2 komentarja

Quest for the Tihi Rachunalnik

Euro Gamer - Raznim člankom o utišanju računala sej pridružil še eden in sicer EuroGamerjev. Žal bi težko rekel, da gre za zelo informativen članek, poln inovativnih tehnik za utišanje posameznih komponent, saj me je celotna zadeva bolj spominjala na predstavitev prodajnega programa podjetja QuietPC. Če torej ne poznate tega podjetja in njihovih zanimivih izdelkov, si zadevo le oglejte, drugače pa raje pojdite brati kaj bolj koristnega.

0 komentarjev

Utišanje računala

Tweak3D - Če spadate med ljudi, ki jih moti nenehen šum ventilatorjev, potem je najnovejši članek na Tweak3D kot nalašč za vas. Ljudeki so se razpisali ravno o metodah za utišanje prekleto glasnih overclockanih računalnikov in moram priznati, da so opravili solidno delo. za razliko od drugih člankov podobne sorte boste v Tweak3Djevem celo našli nekaj uporabnih nasvetov. Tukaj!

3 komentarji