»

OCZ napovedal zunanji SSD

X-Bit Labs - Zakaj bi nove hitre SSD-je tlačili le v računalnike, medtem ko bi zunanji diski ostajali še vedno pri dobrih starih magnetnih ploščah, so razmišljali pri OCZ in najavili novo serijo zunanjih SSD-jev. V sodelovanju z izdelovalcem krmilnikov Symwave, ki je pripravil krmilnik za povezavo SATA - USB 3.0, so pripravili novo družino SSD-jev, ki se na računalnik priključijo prek USB3. Ta priključek je za zdaj še redek, a se bo po standardizaciji gotovo kmalu uveljavil. Redna oprema naj bi postal najkasneje do leta 2011.

Kot pravijo, je na ta način podprt prenos podatkov s hitrostmi do 5 gigabitov na sekundo in kopica zelenih tehnologij, kot je boljše upravljanje z energijo in nižja obremenitev centralnega procesorja. Uradno predstavitev pogonov pričakujemo v začetku januarja na CES-u v Las Vegasu, do takrat pa cedimo sline.

4 komentarji

HP-jevi novi oblačni strežniki

HP Proliant SL2×170z G6

vir: Slashdot
Slashdot - HP se z novimi modeli slečenih rackmount serverjev odpravlja na trg strežnikov namenjenih oblačnim podatkovnim centrom. Tako so najavili na Proliant seriji zasnovane strežnike, katerih glavna lastnost je slečenost. Kar pomeni, da so (po zgledu nekaterih konkurentov) iz ohišja strežnika pobrali večino odvečnih delov in temeljito preuredili postavitev komponent.

Tako preurejen strežnik je lažji in omogoča boljši pretok zraka skozi ohišje. To je v ponavadi nabito polnih omarah računskih centrov precej pomembna lastnost. Poleg tega je še pomembna zmanjšana poraba električne energije. Trenutno so v ponudbi trije modeli - SL160z za delo z aplikacijami, ki potrebujejo veliko delovnega pomnilnika, SL170z ponuja več diskov za shranjevanje podatkov in SL2×170z, ki je namenjen...

3 komentarji

Zaklenite prenosnik s pomočjo mobilnega telefona

engadget - Phoenix, razvijalec mnogih varnostnih programčkov in en glavnih razvijalcev BIOSev (poleg Awarda), je najavil nov način zaklepanja računalnikov. Vse, kar potrebujete, je mobilni telefon z vklopljeno Bluetooth povezavo (ter seveda Bluetooth vmesnik v računalniku) in nameščen njihov program, Phoenix Freeze. Program s pomočjo Bluetooth povezave nato preverja, če je mobilni telefon (dovolj) blizu, če pa se iz kateregakoli razloga oddalji, računalnik zaklene (pokaže se log-on screen) oz. vklopi bolj zeleni način pripravljenosti (z namenom varčevanja baterije). Ko se uporabnik spet vrne oz. dovolj približa, se računalnik avtomatsko odklene oz. ponovno zažene, brez uporabnikove intervencije. Nastaviti je moč tudi (okvirno) razdaljo, pri kateri se zgodi odklep in zaklep, slednje pa program dobi iz moči signala.
Programček je trenutno na voljo le za Windows Vista in XP, nič pa vam ne prepečuje, da ne bi z enim mobilnikom hkrati zaklepali večih prenosnikov.

OS X ima baje podobno zmogljivost...

34 komentarjev

Transmetin nov procesor

X-Bit Labs - Transmeta, podjetje iz Santa Clare, znano predvsem po svojih inovativnih in energetsko varčnih procesorjih Crusoe, je danes objavila ime Crusojevega naslednika, kodno poimenovanega TM8000. Procesor, poprej poimenovan Astro, se bo odslej klical Efficeon, kar naj bi povdarjalo njegovo nizko porabo in visoke performanse.

Procesor sam je zasnovan na 256 bitni VLIW (Very Large Instruction Word) arhitekturi, kateri gre zahvala da procesor zmore osem ukazov na urin cikel, kar je dvakrat več, kot jih je lahko izvedel Crusoe. Efficeoni bodo zgrajeni v 0,13 mikronski tehnologiji v podjetju TSMC, njihova hitrost ob splavitvi pa bo 1,4 GHz.

Za konec pa samo e povezava na originalno novico, kjer si lahko preberete malce več podatkov o Efficeonu.

3 komentarji

NV33

X-Bit Labs -

Nekaj dni nazaj smo poročali o skorajda celotni NV3x družini, ki jo kani Nvidia izdati, izpustili smo le NV33, o kateri takrat Nvidia še ni dala podatkov. No, danes bomo popravili še to, saj so se Hrvati in posredno tudi Rusi uspeli dokopati do nekaterih informacij.

NV33 bo čip z izredno nizko porabo električne primeren za vgradnjo v prenosnike, TabletPC in podobne naprave. Imel bo le dva cevovoda, vsak z enim TMU. DirectX 9 bo polno podpiral. O zmogljivostih še ni podatkov, takisto tudi o ceni.

1 komentar

Tablet PC

ZDNet - Če spremljate sceno na področju prenosnikov, verjetno poznate Compaqove prenosnike Evo. Namenjeni kot nasledniki znane serije Armada, so sicer postregli z lepim designom, samo so bili, vsaj po moje, premalo zmogljivi in predragi.

Kljub temu so bili vmesna stopnja do t.i Tablet PC-jev. Tako bo HP iz trga umaknil serijo N200, ki jo bo nadomestil Evo tablet PC. Pogruntavščina, ki jo podpira tudi Mali Mehki, omogoča, da na prenosnik pišemo s posebnim peresom, poleg tega pa je naprava tudi normalen prenosnik, samo zaslon bo potrebno zasukat, saj bo v "Tablet" načinu zaslon pokrival tipkovnico.

S Transmetinim procesorjem Crusoe TM5800, ki bo nihal pri 1 Ghz, in velikostjo modela N200 nas bo za okoli 2000$ doletel sedmega novembra, poročajo na ZDNetu.

0 komentarjev

Transmeta Crusoe - procesor extraordinare

Beyond 3D - Nekaj pa moram priznati tej Transmeti. Iz ničesa so ustvarili toliko govorjenja o njihovih produktih, da že mejijo na velikane hype industrije. Razne internet strani namreč kar tekmujejo v tem, kdo bo napisal boljši članek in bolje predstavil arhitekturo in prednosti teh mičkenih procesorčkov. Seveda ni potrebno posebej poudarjati, da velika večina avtorjev teh člankov Crusoja ni videla niti na daleč, toda to ni pomembno, kajne? Kakorkoli, z Beyonda3D nas napada še en članek o Transmetinih procesorjih. Saj ne rečem, male stvarce so resnično dokaj zanimive, še posebej zaradi tega, ker so delno programibilne oziroma softverske... V primeru, da vsega skupaj še ne poznate, si članek le oglejte, drugače pa ga lahko mirno preskočite.

1 komentar