»

Test DVD pekačev

Tom's Hardware - Na spletni strani Tom's Hardware so objavili nov test. Tokraten test bo sicer bolj kot ne samo za slinjenje, testirali so namreč DVD zapisovalnike, če nimate ravno veliko denarja odveč, a nič ne de. Torej, ogledali so si naslednje DVD zapisovalnike:
  • Philips DVDRW228(DVD+R/ RW)
  • Pioneer DVR-A05 (DVD-R/ RW)
  • Ricoh MP5125A (DVD+R/ RW)
  • Sony DRU120A (DVD+R/ RW)
  • TEAC DV-W50E (DVD-R/ RW)
  • Sony DRU-500A (DVD-R/ RW and DVD+R/ RW)
Kaj so ugotovili? Vse naprave so že dokaj zrele in ne kažejo večjih težav, najbolje pa se je tokrat odrezal Pioneerjev pogon, ki je posnel DVD plošček v...

6 komentarjev

USB ter Firewire rack

Tweak Town - Na TweakTown so si ogledali zanimivo napravo, ki vam pride prav, ko vam zmanjka IDE priključkov na matični plošči. Zakaj v bistvu gre? Gre za t.i. zunanji rack, ki se priklopi na USB ali Firewire priključek in vam omogoča priključitev IDE diskov na računalnik. Zadeva je uporabna tudi v primeru, če želite imeti disk stalno mobilen oz. z njim veliko potujete in ne želite uničiti konektorjev na njem. Na TweakTownu so bili z napravo zadovoljni, saj so si ji prisodili kar devet točk od maksimalnih desetih. Klik!

0 komentarjev

USB 2.0 in Linux

ZDNet - Kljub temu, da je specifikacija USB 2.0 že kar 'stara' ter jo Okna podpirajo od nekje začetka tega leta, naprave pa še kanček dlje, prava podpora na Linux šele prihaja. No, naslednja verzija jedra, 2.5, hitro vodilo sicer podpira že nekaj mesecev, vendar ni namenjena širši (ne-razvijalski) javnosti. Prva 'prava' podpora standardu za množice naj bi nas tako ugledala v naslednji stabilni verziji jedra, to je 2.4.19. Klik!

0 komentarjev

Zunanji USB 2.0 rack

Extreme Overclocking - Tukaj si lahko preberete test precej zanimive zadevice - gre za zunanji rack, v katerega lahko damo pisano paleto pogonov - CD, DVD, R/RW pogone in pa seveda diske. Na računalnik ga priklopimo preko USB 2.0 povezave, kar pomeni hitrosti do 480 Mbit/s. Če si boste stvarco srčno zaželeli, vas bo olajšala za 80 zelencev, zraven pa je treba prištet še 20 zelencev za USB 2.0 kontroler, če ga še nimate.

3 komentarji

USB 2.0 rack

Club Overclocker - Tukaj je opis zadevice, ki bo, po mojem mnenju, za marsikoga uporabna. Gre za ohišje, v katerega lahko montiramo kakršenkoli 3.5" ali 5.25" pogon, vse skupaj pa prek USB 2.0 priključimo na računalnik. Uporabno, ko je do kolega treba prenesti kake velike količine podatkov ;).

0 komentarjev

FireWire kartica iz ATIja

Hartware.net - Kot je že 3dfx poskušal z proizvodnjo še drugih komponent, kot samo grafične kartice (TV tunerji), poskuša sedaj tudi ATI svojo srečo z novostmi na tem področju. ATI se je tako usmeril bolj v proizvodnjo kartic, s katerimi je možno obdelovanje DV posnetkov. Tako lahko že od junija v ZDA dobimo DV Wonder kartico (le ta bo v začetku septembra dobavljiva tudi v Evropi). Kartica vsebuje 3 FW priključke in za ceno okoli 130Dem dobimo še kabel in software za obdelovanje naših posnetkov (VideoStudio 5.0). Sigurno je kartica vredna nakupa, saj osnovnih plošč z USB 2.0 ne bo še tako hitro. FW omogoča prenos 400MBit/s (50MB) medtem ko USB 2.0 omogoča še nekaj več in sicer 480MBit/60MB.

1 komentar

USB 2.0 je še daleč...

X-Bit Labs - Čeprav je ideja za USB 2.0 standardom precej dobra, se stvar kot kaže še ne bo tako kmalu prijela. No ja, vsaj slišati je bilo lepo: popolna združljivost s starim USB 1.1 standardom ter kar 40 krat večja prepusnost... Toda uporabniki in proizvajalci so očitno preveč skeptični, saj kljub dobavljivosti kontrolerjev standard še ni niti malo razširjen. Za vgrajevanje USB 2.0 kontrolerjev na matične plošče se odločajo le redki (zaenkrat le Intel in MSI), od naprav pa je na voljo le par prenosnih diskov. Na žalost tudi nič ne kaže, da se bo situacija kmalu izboljšala. Večina proizvajalcev matičnih plošč bo namreč komaj v drugi polovici tega leta ponudila prve razširitvne USB 2.0 kontrolerje (zgrajene okoli NECovih in Phillipsovih čipov), vgradnja na high-end matične plošče pa se bo začela v prvi polovici 2002. Kdaj pa lahko USB 2.0 pričakujemo "navadni" uporabniki na "navadnih" ploščah? Vse kaže, da šele v drugi polovici 2002, ko bo tudi Intel predstavil ICH4 SouthBridge z vgrajenim USB...

2 komentarja

Adaptec in USB 2.0

EverythingUSB - Adaptec se je odločil za njihovo 3 portno USB 2.0 (USB2Connect 3100) kartico izdati še eno, in sicer tako s kar 6 vhodi. Ta bo nosila oznako 5100 in bo imela 6 EHCI USB 2.0 kompatibilnih vhodov. Eden od teh je interni. Tako lahko sicer uporabimo le 5 vhodov, kar tudi zadostuje. Cena same kartice bo znašala okoli $99 in bo po zaslugi USB 2.0 omogočala hitrosti do 480 Mbps. Sama kartica pa bo podprta v večini OS, od Win 9x, Me, 2000, XP do MacOS.

0 komentarjev

Prve USB 2.0 kartice

USB Workshop - Na USB Workshop strani lahko zasledimo novico, da se je začela prodaja prvih USB 2.0 PCI razširitvenih kartic. Proizvajalec je podjetje Orange, kartice pa izgledajo precej zanimivo. Že sam USB 2.0 standard omogoča precej višje hitrosti: do 480 Mbit/s, kar je zelo konkurenčno FireWiru ter neprimerljivo boljše kot USB 1.1 (12 Mbit/s). Da bi vse bilo še lepše, je standard popolnoma za nazaj združljiv z USBjem 1.1, kar pomeni, da bodo nove kartice lepo delovale s starejšimi napravami.
Na Orangovi kartici se nahajajo štirje zunanji in en notranji USB port, podatkov o ceni in dobavljivosti pa na žalost nisem zasledil.

4 komentarji