»

Neverjetne zmožnosti hlajenja

Slashdot - O "hladilnikih", ki bodo iz toplote proizvajali električno energijo, smo vam že poročali. Tokrat pa je Slashdot našel neko podjetje (Cool Chips), ki pravi, da bodo imeli/imajo posebne hladilne naprave, ki bodo veliko bolj efektivne v hlajenju kot dosedanji peltieri in podobne hladilne rešitve.

V svojem poročilu javnosti namreč trdijo, da bo lahko ena ploščica velika en kvadratni inč! zadoščala za hlajenje hladilnika. Tako naj bi ploščica dveh kvadratnih inčev lahko že nadomestila klimatsko napravo za dnevno sobo. Te igračke delajo na principu "quantum mechanical electron tunneling"-a in naj bi bile resnične. Tukaj si preberite poročilo za javnost in sami presodite o resničnosti. Sam jim sicer ne verjamem, toda Boeing pravi drugače... Novica na Slashdotu. Hvala Thomas.

3 komentarji

Termoelektrični materiali

Tech Review - Materiali, ki bi pretvarjali toplotno energijo direktno v električno (in obratno) so že dolga leta v raziskavah. V zadnjih 18 mesecih so raziskovalci prišli do velikih izboljšav na tem področju. Ti polprevodniki z zlatimi elektrodami so bili do sedaj preveč neučinkoviti, toda...

Pričakujejo, da bodo kmalu na voljo prototipi, ki jih bodo lahko enostavno vstavili v motor avtomobila in z naraščajočo vročino pridobivali tudi elektriko.

Predstavljajte si, da bi enostavno ob jedro procesorja postavili termoelektrik in nanj priključili ventilator na hladilnih rebrih. S tem, ko bi se procesor grel, bi posebni polprevodnik proizvajal električno energijo in s tem vrtel ventilator. Na ta način bi imeli uravnavanje hitrosti ventilatorja glede na temperaturo procesorja. Pa še manj možnosti bi bilo, da bi zmanjkalo električne energije. Več o termoelektrikih si preberite tukaj.

6 komentarjev

Nekaj najlepšega...

Slashdot - Ne vem, ali se me še vedno drži tisto vzdušje izpred dveh dnevov (za laike - 14. 2. je valentinovo, dan zaljubljenih ). Namreč - CmdrTaco, eden od piscev novic na Slashdotu, eni največjih računalniško usmerjenih novičarskih strani na spletu, je zaprosil svojo izbranko kar na strani sami. Rekla je - da. Ter ga poslala solit, saj naj bi jo spravil v jok . Klik. Meni se je kar omehčalo srce .

7 komentarjev

Nov čuden procesorski hladilnik

VR - Zone - Fantje pri Vr-Zone so nam predstavili nov aktivni hladilnik za procesor. Imenuje se Canopus FireBird R7 in deluje na SocketA in Socket370 procesorjih. Posebnost tega hladilnika je, da so rebra obrnjena postrani in ne navzgor. Čudno. Po mnenju njihovih inženirjev bo to pomagalo pri hlajenju. Hladilnik naj bi bil zmožen ohladiti procesorje z do 2Ghz frekvence. Pri testu, ki ga je opravil nek Japonček (jasno!), se je izkazal za zelo učinkovitega. Navitega Durona 600@1000MHz je na EPoX 8KTA3 matični plošči uspel ohladiti na 30°C pri obremenitvi. Primerjal ga je tudi s PEP66U, ki je pri isti konfiguraciji in...

8 komentarjev