»

Microsoft prevzema BIOS

Slashdot - Na ZDnet poročajo o novem dogovoru Microsofta s Phoenix Technologies, znanim proizvajalcem BIOS-ov. Tako bodo določene nove izvedenke BIOS-a odlsej tesneje sodelovale z operacijskim sistemom in omogočale večji oddaljeni nadzor sistemskim administratorjem. Rešitev, ki je trenutno izredno zanimiva za strežniške produkte, kjer bo še lažje priti do stanja oddaljenega strežnika.

Bolj pa nas bi moral skrbeti drugi del dogovarjanj med podjetjima. Povečana komunikacija med BIOS-om ter operacijskim sistemom bi tudi omogočila delovanje Microsoftove Naslednje Generacije Varnega Računalništva (Next Generation Secure Computing), ki onemogoča pretakanje digitalno zaščitenih vsebin in preprečuje kopiranje le-teh. Če je vsa komunikacija znotraj OS ter med OS in strojno opremo šifrirana in za vsak kos strojne opreme vemo, da je točno to, za kar se predstavlja, potem je naše delo na računalniku zelo omejeno. Še posebej ko se pojavi želja po alternativnih operacijskih sistemih in programski opremi,...

36 komentarjev

Varne Abitke

ABIT - Abit, nam vsem dobro znani proizvajalec osnovnih plošč ter grafičnih in zvočnih kartic, je danes lansiral strežniško osnovno ploščo z vgrajenimi varnostnimi procesorji, kar naj bi ciljni skupini, kateri je plošča namenjena, zmanjšalo stroške sestave varnostnih naprav. Abit si to zamišlja takole: na osnovno ploščo z imenom SI-1N, grajeno za Pentiume 4, so prispajkali Caviumov procesor, ki izkoristi možnost vzpostavitve varnih povezav.

Dobro, vizija direktorja Caviuma dobro upraviči to potezo, saj je mnenja, da se lahko tako prihrani pri stroških sestave "varnega" računala. Cena proizvodnje osnovne plošče naj bi zaradi Caviumovega čipa narasla le za 10 %. Če vzamemo kot dejstvo tudi to, da zmore procesor v sekundi obdelati 400 Mbit IPSEC prometa, se zna zgoditi, da je tajvansko podjetje s to potezo zadelo še neobiskano tržno nišo. Klik!

0 komentarjev

Kako zakleniti računalnik

Overclockers Australia - Fantje na OC.AU so objavili članek o tem, kako na nek način zavarovati računalnik z navadno ključavnico. Enostavno so celoten projekt gradili na tem, da brez ključa v ključavnici računala ne morete imeti prižganega. Kako jim je to uspelo? Na ključavnico so povezali žico, ki povezuje osnovno ploščo ter gumb za vklop. Če ključavnica ne daje stika, je zategadelj vklop škatle onemogočen. Seveda ostaja možnost odprtja računala, a kdo bi se obremenjeval [:D]. Klik!

4 komentarji

interINFOS 2002 @ IceVulcano

IceVulcano - Fantje iz IceVulcanota so bili pridni ter spisali članek o interInfosu še preden je to uspelo nam ;-). Do/od zanimivega branja ter 2 ekskluzivnih fotografij Slo-Techovega štanta vas ločita le še nekaj prenesenih kibibajtov ter -- ou yea -- Klik!

Sedaj naj se pa najde dobra duša, ki se ji da na SloTechov server uploadat 80 MB naših slikc. [>:D]

8 komentarjev

Vodič po BIOSu

Ars Technica - Vsi, ki še ne veste, kako vključiti 4-way interleaving opcijo na vaših osnovnih ploščah, ter tisti, ki bi si radi pohitrili sistem preko BIOSa, a jim opisi kot so "RAS-to-CAS delay" ter "Spread Spectrum Modulated" pomenijo popolnoma nič, hitro skočite na poučen članek po funkcijah BIOSa, ki so ga spisali na Ars Technici. V članku so se posvetili predvsem nastavitvam pomnilnika ter procesorja, zajemajo pa tako nove kot stare nastavitve, nekatere specifične za DDR, druge za SDR sisteme. Klik!

0 komentarjev

Tri faze na osnovnih ploščah?

Overclockers Australia - Se spomnite, ko so začeli proizvajalci osnovnih plošč na veliko promovirati trofazni tok, ki napaja ključne sisteme vašega računala? No, jaz sem si zadevo predstavljal nekako takole: Kupimo 10-kilovatni napajalnik, ga vključimo v trifazno vtičnico, zmolimo tri očenaše ter počakamo, da se turbina zažene ter na koncu meseca naredimo samomor, ko ugledamo račun za elektriko. Samo višjim silam se lahko zahvalim, da temu ni tako [:D]. Kako točno deluje "3-way power" na osnovnih ploščah, kakšne so njega prednosti ter slabosti, razlaga po točkah ter zelo ilustrativen primer: Avstralski navijači poročajo.

0 komentarjev

Mami, kaj je to lacunalnik?

Accelenation - V vsakem primeru je na svetovnem spletu člankov takega kova premalo. Na Accelenationu so se spravili spisati članek, ki opiše vse osnovne ter potrebne dele računalnika s stališča popolnega laika. Spravili so se popolnoma na vse, od osnovnih plošč ter procesorjev preko pomnilnika do priključkov ter operacijskih sistemov. Vsem znalcem v tej branži klik odsvetujem, ostali, ki pa še ne ločite razliko med kb/s ter kB/s, pa kar veselo na klik!

0 komentarjev