»

Celeron 1.8 GHz

Tom's Hardware - Intel je izdal svoj najhitrejši Celeron. Na test so ga vzeli pri Tomu. Množilnik je zopet že zaklenjen z Intelove strani, tako da na ostane le navijanje preko FSB-ja, torej, nič novega. Ko so ga probali naviti, ga kaj dosti čez mejo 2 GHz niso spravili.

Poglejmo še, kako se je odrezal na testih. Na testu so imeli še njegove "mlajše bratce" (Celerone 1.7, 1.6, 1.5, 1.4, 1.3A in 1.3 GHz) ter AMD-jevo konkurenco, Durona 1.3 GHz. V veliki večini testov je kakopak na prvem mestu novi Celeron, a ga včasih prehiti prav njegov najslabši mlajši brat, Celeron 1.3 GHz (enkodiranje MP3-jev), pa tudi Duron ga je kdaj prehitel (SiSoft - Sandra 2002).

V zaključku so ugotovili, da mora novi Celeron (katerega ime je pravzaprav Celeron Willamette) imeti višjo frekvenco, da lahko še tekmuje z novimi Tualatini. Po drugi strani pa bi moral tehnično teči na vsaj 2 GHz hitrosti, zaradi 0.18ľm jedra. Prehod iz Socket 370 na Socket 478 je drastično znižal stroške ter izboljšal delovanje. Če pa se nakup...

2 komentarja

Test 1.7 GHz Celerona

AnandTech - Ko sem že zaključeval svoje novinarsko pisanje za danes, sem odkril še test najnovejšega 1.7 GHz Celerona, ki so ga spisali na Anandtechu. In kako se je procesor izkazal? Po pričakovanju je svoje opravila premajhna količina L2 predpomnilnika, ki pa je bila logičen korak pri izdelavi, saj je Pentium4 1,7 GHz še sorazmerno nov procesor, ki bi mu Celeron z 256 KB predpomnilnika preveč konkuriral. Kot boste lahko videli v testu, se novi Celeron odlično obnese v pisarniških programih, vendar pa obenem propade v 3D programih (igre, 3D Studio, ...). Lepa lastnost novega Celerona je, da ga lahko navijemo brez problemov vsaj do 2.3 GHz, vendar pa sta pa tudi s tako frekvenco ne more popolnoma dohiteti Athlona XP 1600+, lahko pa prehiti Pentium4 1.7 GHz.
Tako se lahko zgodi, da bo novi Celeron postal Pentium4 za revne, vendar pa s svojim 0.18 mikronskim jedrom najbrž ne bo naredil vtisa na navijalce, saj bo AMD kmalu izdal svojega TBreda, prav tako pa ne bo naredil kakšnega silnega vtisa na...

4 komentarji

Willamette tudi uradno

X-Bit Labs - 15. maj je mimo in Intel je najavil nove Celerone, ki so zgrajeni na starem Willamette jedru, a imajo samo 128 KB L2 predpomnilnika. Kot sem že velikokrat omenil, bodo novi Celeroni uporabljali podnožje Socket478 in bodo delovali v vseh matičnih ploščah, ki so združljive s procesorji Pentium4 ter imajo podnožje s 478 luknjicami. Zaenkrat je Intel najavil le 1.7 GHz različico, medtem ko bosta 1.6 in 1.5 GHz modela najbrž prispela malce kasneje. Intel bo poizkušal množice navdušiti predvsem z nizko ceno, saj bodo 1.7 GHz primerki stali razveseljivo nizkih 83 $ za naročila po 1000 kosov. To je celo nižje od 1.4 GHz tualatinskega Celerona, ki stane 89 $ in je obenem zadnji stari Celeron v svoji seriji.

0 komentarjev

1.7 GHz Celeroni že na Japonskem!

vir: Akiba
Akiba - 15. maj, čas, ko bo Intel končno predstavil svoje 1.7 GHz Celerone, ki bodo osnovani na arhitekturi starega Pentiuma4, se nezadržno bliža, vendar pa je bila zopet Japonska tista, ki je nove procesorje dobila malce pred drugim svetom in Akiba si ni mogla kaj, da slik njih nebi objavila na internetu. Če vas zanima, kako stvarca izgleda, potem kliknite sem in se načudite njeni veličine [:D]. Me prav zanima, kako se bodo novi Celeroni obnesli v primerjavi s še vedno močnimi Duroni.

0 komentarjev

Intel napada s P4 Celeroni

The inquirer - Po podatkih, ki sem jih dobil tukaj, bo Intel 15. maja izdal Kar dva nova procesorja - 1.4 GHz Celeron in 1.7 GHz Celeron. Medtem ko bo prvi še vedno zasnovan na stari tehnologiji in bo podpiral samo 100 MHz vodilo, bo drugi zasnovan na P4 arhitekturi. To pomeni, da bo podpiral 400 MHz vodilo, ukaze SSE2, a bo obenem imel samo 128 KB sekundarnega predpomnilnika. Čeprav procesor zaradi majhne količine predpomnilnika ni postavljen ravno v vlogo favorita, pa bi AMD vseeno moral poiskati ustrezno rešitev proti novim Intelovim čipom za spodnji del tržišča, saj je frekvenčno že zdavnaj zaostal s svojimi Duroni. No ja, AMD se še vedno lahko pohvali s tem, da njegovi Duroni zmorejo SMP in da se dobro odrežejo v navezi s pomnilnikom DDR. Vendar koliko časa še?

7 komentarjev

Nove dobrote na Akibi

Akiba - Včasih si človek zaželi, da bi bil Japonec ali vsaj stanoval na Japonskem, saj imajo tamkajšnji prebivalci prvi na voljo nekatere kose strojne opreme. Še dobro da imamo internet in Akibo, ki ne-Japonskemu svetu poroča o novemu hardveru. Tokrat so nas razveselili s slikami novih procesorjev in matičnih plošč. Škoda, da so strani v japonščini, vendar tudi to ni več problem, saj imamo Babelfish, ki prevede skoraj vse. Ker je malo verjetno, da obvladate japonščino, sem vam poleg originalnega linka podal tudi povezavo, ki vas popelje do angleškega prevoda. Same ne računajte na 100 % angleščino, ampak bolj na indijansko različico le-te .
  • Prva novost je ASUS-ova TUA266 matična plošča, ki podpira nove Tualatin procesorje, združljiva pa je tudi s starimi coppermini. Slike si lahko ogledate tukaj, če pa vas zanima tudi tekst, pa kliknite sem

  • Na tej strani si lahko ogledate slike 1 GHz Pentiuma 3. Ali gre za kakšno posebno različico, mi ni uspelo razbrati

  • Nekaj proizvajalcev matičnih...

0 komentarjev

Veliki! Diski, se ve...

več strani - Na Akibi so se pojavile prve slikice 100GB IDE diskov, ki jih je pred kratkim predstavil Maxtor. Ta je trenutno tudi rekorder, kar se tiče velikosti IDE diskov, titulo pa je prevzel IBMu in njihovim 75GB diskom. Na žalost več podatkov nisem uspel razbrati, saj navsezadnje gre za japonsko stran...
No, ko smo že pri diskih, omenimo tudi IBMa. Ta je objavil novo revolucijo v tehnologiji shranjevanja podatkov na magnetne plošče. S pomočjo tehnologije, ki so jo razvili s pomočjo zelo redkega in dragocenega elementa z imenom Rutenij (mater, zadnje čase se vse vrti okoli teh redkih elementov :)), jim je uspelo zapisati kar 100 bilijonov bitov na kvadratni inč prostora. Prevedno v nam bolj razumljive stvari to pomeni, da v roku dveh let 400GB diski ne bodo nobena redkost. Yay!

24 komentarjev

Pocenitve Pentiumov4

The Register - V svojih naporih za popularizacijo Pentiuma4 je Intel končno pričel pritiskati na prave tipke: ceno. Sodeč po The Registerju bodo cene Pentium4 procesorjev ter i850 veznega čipovja to pomlad kar precej padle:

  28. januar 2001 4. marec 2001 15. april 2001 27. maj 2001
Pentium 4 1.7GHz - - $776 $669
Pentium 4 1.5GHz $644 $637 $562 $455
Pentium 4 1.4GHz $440 $423 $375 $316
Pentium 4 1.3GHz $410 $332 $268 $241
Pentium III 1.13GHz - - $268 $268
Pentium III 1GHz $265 $241 $225 $193

Če so ti podatki točni, bodo pomladi 1.3GHz Pentium4 procesorji počasi stali manj, kot Coppermini pri 1.13GHz. To je seveda zelo dobro, toda vprašati se je treba kaj bo s cenami i850 matičnih plošč in RDRAM pomnilnika. Glede prvih so že najavljene pocenitve, RDRAM pa naj bi se zaradi povečanja proizvodnje in povpraševanja eventuelno pocenil. Bomo videli...

7 komentarjev

100MHz Celeroni že naprodaj!

X-Bit Labs - Pojavile so se nekatere informacije, da so novi 800MHz Celeroni s 100MHz zunanjo frekvenco že naprodaj. Enkrat za spremembo svoje glave niso najprej pomolili na Japonskem, temveč v ZDA. Tam so naprodaj za okoli 200$. Ta procesor naj bi se sprva pojavil komaj 28. januarja, toda Intel je seveda moral pohiteti. Zaenkrat še ni znano, kdaj se bo začela masovna prodaja.

2 komentarja