»

ECS P4ITA @ RoloTech

Rolo-Tech - ECS-jeva P4ITA plošča, ki so jo opisali na Rolotechu sicer ni nič posebnega, vendar jo bom vseeno omenil, ker smo zadnje čase priča veliki popularnosti plošč za procesorje Pentium4. Plošča na žalost podpira samo 423 pinske procesorje, kar daje slutiti, da ni primerna za zanesenjake, ki vsako polovico leta zamenjajo procesor. Plošča je zgrajena okrog Intelovega i850 nabora in podpira do 2 GB PC600 ali PC800 Rambus pomnilnika, ki ga lahko vtaknemo v štiri reže. Na plošči bomo našli tudi podporo AC'97 zvoku, 2 IDE kanala, 1 AGP, 1 CNR in 5 PCI rež. ECS je v ploščo vgradil tudi nekaj osnovnih overclockerskih nastavitev, s katerimi pa si ne moremo ravno pomagati, saj v ploščo ni vgrajenega povečevanja FSB-ja po 1 MHz. No, sicer pa Pentiumi4 zaradi "ubijalskega" mnogokratniki tudi niso najbolj primerni za navijanje. Vsekakor je P4ITA plošča, ki je namenjena poslovnim uporabnikom in ne navdušencem. Slednji naj raje posegajo po Epoxovih, ASUS-ovih, ABIT-ovih ali Gigabytovih rešitvah okrog...

0 komentarjev

Logitechovi zvočniki

AnandTech - Uff... Pomankanje časa je zadnje čase moj zelo hud problem. Sergio je v Ljubljani, Luni na delu... za ostale pa niti ne vem kje so. No, kljub temu se bom potrudil in vam priskrbel nekaj novic.

Začnimo kar pri Logitechovih zvočnikih. Na strani, ki je pred kratkim preživela napad, za tiste, ki ne veste, je to AnandTech, so si ogledali Logitechov zvočniški sistem SoundMan Xtrusio DSR-100. Komplet je sestavljen iz štirih satelitov in enega nizkotonca, tako kot je to že standard za boljše računalniške zvočnike. Prva stvar, ki mi je padla v oči, je bila sinusna zvočna moč, ki znaša kar 100W (4×12W + 1×50W), druga pa je aluminijasto ohišje nizkotonca. No ja, o lastnostih in dobrih ter slabih rečeh bi še lahko pisal, a si test kar sami oglejte, če ne zaradi drugega, pa zaradi slikic.

0 komentarjev

Prihodnost procesorjev

več strani - Hm, kakšno naključje... Tako Sharky kot Anand sta danes objavila svoja članka o prihodnosti tehnologije za izdelavo procesorjev. V bistvu bi težko rekli, da gre za univerzalen članek, saj v obeh glavno vlogo igra Intel, toda do zdaj so glavni razvojni trendi vedno bili podobni. Sodeč po teh člankih lahko že čez par let pričakujemo čipe s 400 milijoni tranzistorjev pri 10GHz, ki bodo porabili manj, kot en volt za napajanje. Mooroov zakon bo torej še vzdržal? Bomo videli... Sharkyev članek najdete tukaj, Anandovega pa tukaj.

3 komentarji

Cene i8150 plošč na Japonskem

X-Bit Labs - Če se spomnite, sem v novici o ASUSovi P4T ( i850 ) plošči navedel tudi kar nesramno visoko ceno, celi čas pa sem upal, da bodo drugi proizvajalci bolj razumni. No, trenutno so na Japonskem na voljo že tri i850 plošče, in sicer omenjena ASUSka, Gigabytova 8TX in Intel D850GB. Na srečo sta slednji dve plošči precej bolj denarnici prijazni, saj staneta 250-270$. Očitno je torej, da ASUS spet nerazumno navija cene. Sicer zraven P4T dobite tudi "adapter" za namestitev v navadno ohišje in plošča sama podpira precej overclockerskih dobrot, toda to samo posebi še vedno ne more biti razlog za tako nerazumno visoko ceno. Upajmo, da jih bo na poti do Slovenije nekje srečala pamet...

0 komentarjev