»

IDC, Prenosniki: 25 % padec ravni cen

IDC - Tudi na Slotechu se nam zadnje čase vse večkrat zapiše, da prenosniki marsikje počasi nadomeščajo stacionarne kolege, dejansko stanje pa to zgolj potrjuje. Ekspanziji pa botruje tudi kar precejšen padec cen, ki bi ga lahko (na lastno pest, seveda) primerjal z obdobjem prihoda Pentiumov.

IDC je tako objavil rezultate opazovanja trga, ki nakazujejo kar 25 % padec ravni cen prenosnih računalnikov v obdobju zadnjega leta. Indeks cen v primerjavi z avgustom 2000 tako znaša le 68, septembrski padec napram avgustu pa znaša 1,7 %.

Tovrstno zniževanje cen, ki je po predvidevanjih plod predvsem konkurenčnega boja, seveda pomeni tudi nižje prihodke podjetij. Verjetno ne pretiravamo, če ocenimo, da je trg prenosnih sistemov v primerjavi z namiznimi relativno precej manj razvit, to pa posledično verjetno pomeni tudi začasno precej visoko cenovno elastičnost povpraševanja, na podlagi katere je ocenjena kar 50 % rast končnopotrošniškega segmenta.

6 komentarjev

DVD-ji na kupu

Digit Life - Na Digit Life so nedavno objavili svoj nov test, v katerem si so ogledali trenutno najbolj prodajane DVD-pogone. Tokrat so uč™ vrgli na:
  • Pioneer DVD-117LJ DVD-ROM,
  • Sony DDU1611 DVD-ROM,
  • TEAC DV-516E DVD-ROM in
  • Toshiba SD-M1712 DVD-ROM pogone.
Najbolj so bili zadovoljni s Sonyjevo enoto, takisto dobro pa se je odrezal tudi Pioneerjev izbranec. Pohvaliti velja tudi dejstvo, da so opisali tudi možnost pretvorbe vseh pogonov iz RPC-2 (regijsko zaščiteni) v RPC-1 (odklenjen). Klik!

3 komentarji

Plextorjev CD-RW/DVD kombo

CDRLabs - Plextor je izdal svoj prvi kombo, ter se tako podal tudi v DVD vode. Pogon nosi oznako PlexCombo PX-320A 20/10/40-12A CD-RW/DVD-ROM, kar vam da vedeti, da so združili svoj 20x pekač z 12x DVD pogonom. Po vseh preizkušnjah so mu na testu dali kar 9 od 10 točk, kar se tiče uporabnosti, kot celoto pa so ga ocenili kar z odličnim, torej vsemi 10 točkami. Cena pogona naj bi znašala $229, toda da se ga najti tudi za $190. Priznajte, za to ceno boste le stežka dobili kaj boljšega. Več o tem tukaj.

4 komentarji

Acer-jev MiniDVD player

t - break - Acer je izdal MiniDVD player oz. enoto, ki meri 13,5cm x 4,5cm x 16,5 cm, sprejme tako 8 centimetrske ploščke, kot 12 centimetrske, poleg tega pa predvaja CD-Audio, VCD, S-VCD, Photo CD, CD-R, CD-RW, DVD-Video, DVD-Audio, ploščke z MP3-ji ter še nekaj ostalih formatov. Vse skupaj pa lahko za nameček upravljamo s priloženim daljincem. Vse to za okvirno ceno $150. Klikni tukaj za več informacij o MiniDVD playerju.

0 komentarjev

Invazija mega disket

X-Bit Labs - Očitno je na svetu še precej ljudi, ki na svoj disketnik in kup disket gledajo s pogledom polnim nostalgije ter, še hujše, kdaj kakšno celo uporabijo. Drugače si namreč ne morem razlagati poteze podjetja Winstation, ki je pravkar začelo dobavo novih disketnih pogonov LS-240 SuperDrive. Seveda gre za naslednika slavnega LS-120 pogona, ki je nekaj časa konkuriral ZIPu potem pa utonil v pozabo. Ni pa mi prav nič jasno zakaj bi kdo sploh hotel kaj podobnega LS-240, še posebej če pogledamo na ceno pogona ($189) ter medijev ($9 za eno disketo). CD-RW all the way!

0 komentarjev

Panasonicova USB 2.0 DVD-RAM enota

EverythingUSB - Panasonic je poslal v prodajo svojo prvo USB 2.0 enoto. Ta zunanja enota bo lahko pisala na DVD-RAM nosilce velikosti 2.6, 5.2, 4.7 ter 9.4 GB. Zmožna je tudi prebrati CD, CD-R, CD-RW, DVD ter DVD-R. CDje lahko bere pri 24x hitrosti DVDje pa pri 6x hitrosti. Kar je zanimivo pri tej enoti, poleg tega da je sploh prva USB 2.0 enota na trgu je to, da je bil USB 2.0 zgrajen tako, da omogoča popolno podporo za nazaj, tako da lahko enoto priključimo tudi na vodilo USB 1.1. Cena? 580 ameriških zelencev.

0 komentarjev