»

Znane specifikacije grafičnih kartic AMD Barts

Fudzilla - Kitajska spletna stran Chiphell se je dokopala do specifikacij prihajajoče AMD-jeve grafične kartice, ki se imenuje Barts. Nova serija bo naslednik HD 5770 in HD 5750, le da bo imela 256-bitno pomnilniško vodilo. Obe kartici seriji Barts bosta imeli 1 GB pomnilnika, njegova frekvenca pa še ni znana (na spletu je več nasprotujočih si podatkov).

Barts XT bo imel 12 SIMD-ov, 960 osenčevalnikov (shader), 48 teksturnih enot in 32 ROP-ov, kar je približno 20 odstotkov več od Juniperja XT. Najverjetnejša frekvenca jedra bo 850 MHz, maksimalna možna poraba energije (TDP) pa zajetnih 150 W. Barts PRO bo imel 80 osenčevalnikov, 40 teksturnih enot, 32 ROP-ov, kar je podobno kot Juniper XT, le da bo imel dvakrat...

20 komentarjev

SiS Xabre 600

Hexus - Nova iznajdba podjetja SiS je gotovo ena izmed najbolj vročih tem teh dni, saj skoraj ni strani, na kateri grafikulja ne bi bila vsaj omenjena. Na Hexus pa so spisali pravi članek o novem SiSovem paradnem konju, ki ima odlično razmerje kakovost/cena. Sam procesor je grajen v 0.13 mikronski tehnologiji, kar je velik plus za grafično kartico. Velika pomanjkljivost tega testa pa je v tem, da je bila Xabre 600 primerjana le s Xabre 400, kar nam ne da ravno najboljšega pogleda na položaj kartice med konkurenco. A vseeno, klik!

0 komentarjev

Xabre600

X-Bit Labs - Silicon Integrated Systems Corp. (SiS) je včeraj predstavil zadnjega predstavnika Xabre grafičnih procesorjev, Xabre600 izvedenko. Zgrajena je v 0.13 mikronski tehnologiji, procesor ter pomnilnik pa tečeta na vrtoglavih 300 MHz (z DDR torej 600 MHz pomnilnik). Po zagotovilih SiSa bo kartica dostopna ob koncu meseca. Klik!

1 komentar

SiS Xabre II

X-Bit Labs - Končno smo dočakali, da je tudi SiS predstavil kakšno grafično novost na letošnjem Comdexu. Danes so se odločili, da nam postežejo z detajlnimi podatki o svojem novem grafičnem procesorju, Xabre II. Xabre II VPU bo po zagotovilih SiSa podpiral DirectX9 oziroma vsaj Vertex Shaders 2.0 ter Pixel Shaders 2.0. Kartica bo imela osem cevovodov, vsakemu bo pripadal en TMU. Podobno tehnologijo uporabljata tudi GeForceFX (NV30) ter Radeon 9700. Celotna zadeva bo izdelana v 0.13 mikronski tehnologiji, na voljo pa bo v prvi polovici prihodnjega leta. Klik!

0 komentarjev

Kdaj Xabre 600?

Reactor Critical - SiS Xabre še vedno buri duhove. Tokrat se je v ospredju raznih ugibanj znašel Xabre 600, o katerem SiS zaenkrat noče veliko povedati, tako da ostaja neznan tudi datum splavitve tega grafičnega procesorja, ki naj bi deloval s frekvenco 300 MHz, podpiral pa naj bi ga tudi 600 MHz pomnilnik DDR. Kot vedno pa so stvari v svoje roke prevzeli neodvisni viri, ki navajajo, da naj bi svet to najmočnejšo izvedenko Xabre čipov videl konec poletja, se pravi avgusta ali septembra. Kar gre za najmočnejšo različico nekateri viri celo predvidevajo, da se utegne pojaviti v nekakšnih VIVO izvedenkah, se pravi na karticah, ki ponujajo še razne dodatne lastnosti (TV-Tuner?). A obenem temu nasprotuje dejstvo, da gonilniki za Xabre niso ravno idealni.

Istočasno z najmočnejšo izvedenko tega čipa pa se bo na tržišču pojavilo tudi čipovje SiS746, ki bo namenjeno Athlonom in bo podpiralo PC2700 DDR SDRAM, AGP 8x in bo vsebovalo še integrirano grafično jedro Xabre.
Toliko o SiS-ovih novostih. ...

0 komentarjev

SiS Xabre drugič

Reactor Critical - Še ena (in tokrat zadnja) novica glede SiS Xabre procesorjev se tokrat nanaša na njihovo označevanje. SiS naj bi čipe Xabre izdeloval v štirih različicah:
  • Xabre Lite - Xabre 80. Podpiral bo vodilo AGP 4x in DirectX 8.1. Vseboval bo 4 cevovode s po dvema teksturnima enotama. Čip bo deloval s frekvenco 200 MHz.

  • Xabre Real - Xabre 200. Podpiral bo vodilo AGP 8x in DirectX 8.1. Vseboval bo 4 cevovode s po dvema teksturnima enotama. Čip bo deloval s frekvenco 200 MHz.

  • Xabre PRO - Xabre 400. Podpiral bo vodilo AGP 8x in DirectX 8.1. Vseboval bo 4 cevovode s po dvema teksturnima enotama. Čip bo deloval s frekvenco 250 MHz.

  • Xabre Ultra - Xabre 600. Podpiral bo vodilo AGP 8x in DirectX 8.1. Vseboval bo 4 cevovode s po dvema teksturnima enotama. Čip bo deloval s frekvenco 300 MHz.

Opomba: prvo ime je ime grafične kartice, drugo ime je ime grafičnega čipa.

3 komentarji

Kartice z GF4 MX tudi za vodilo PCI

X-Bit Labs - PCI vsaj na PC-jih ni bil nikoli pretirano priljubljen kot vodilo za zahtevne grafične kartice, saj je imel za kaj takega vedno premajhno prepustnost. Če so se pomanjkljivosti PCI-ja v dobi Vooodoojev 2 še nekako tolerirale, danes kaj takega preprosto ni več mogoče, saj je AGP mnogo boljši. Vendar čeprav ima danes vsak napreden računalnik že vodilo AGP, pa se še vedno najde kakšen primerek, ki reže za to vodilo nima. No, za vse tiste, ki spadate med nesrečne lastnike osiromašenega računala in si na vse način želite GeForca 4 MX, se ne sekirajte preveč, saj podjetje PNY Technologies načrtuje kartico PCI s čipom GeForce4 MX 420. Grafični procesor bo deloval s frekvenco 250 MHz, 64 MB SDRAM-a pa z malce nižjimi 166 MHz. Prisoten bo tudi TV izhod, proizvajalec pa obljublja, da kartica ne bo presegla cene 150 €. Po mojem še vedno preveč, glede na to, da čip zaradi omejitev vodila PCI ne bo mogel pokazati svoje prave moči....

0 komentarjev