»

9600 PRO versus 9500 PRO

9600pro(zelen)in 9500pro(rdeč)

FiringSquad - 17.4. smo spisali novico o testih grafične kartice 9600 PRO, ki temelji na Rv350 grafičnem čipu. Skupni imenovalec teh testov je bil, da je počasnejša od 9500 PRO, ki je grajena na grafičnem čipu R300. Malo kasneje pa so na HardOCP izdali test, kako se 9600 PRO sploh navija. Zaključek tega testa je seveda sledil: 9600 PRO ima velik overclockerski potencial -- seveda pa je velika večina pričakovala enakovreden test, kjer bi DolžinoRazkazala™ v medsebojnem...

6 komentarjev

Uporaba GPU-jev v vojski

FiringSquad - Ste se morda kdaj vprašali, če vaš najhujši GeForce 4 4600 zmore še kaj drugega, kot le izrisovanje čim večjega števila trikotnikov v vaši najbolj priljubljeni streljanki. Ste se kdaj vprašali, če je bil VSA-100 res tako nepomemben čip, kot se je pokazal v igrah? V vsakem primeru si morate prebrati članek na Firing Squadu, kjer avtor razkriva, da čipi, ki sta jih razvijala 3DLabs in 3dfx in ki jih trenutno razvija Nvidia niso bili niti slučajno namenjeni samo igranju Quaka in drugih težkokategornih iger. V članku boste izvedeli, da so se čipi VSA-100 uporabljali za prikazovanje kvalitetne slike v helikopterjih Apache in nekaterih lovcih ter da vlogo VSA-100 danes vse bolj prevzemajo Nvidiini grafični čipi. To in še več na Firing Squadu.

2 komentarja

Ali bo Creative predstavil VSA-100 kartice?

Savage News - Na Savage News lahko zasledite zanimivo novico. Menda izhaja iz precej zanesljivih virov in tudi logika za njo ni tako napačna, vseeno pa se sliši malce neverjetno. Creative naj bi namreč kmalu začel proizvajati kartice z VSA-100 čipi, tako Voodooje4 kot Voodooje5. Te kartice bi naj bile proizvedene v 3DFXovi mehiški tovarni, gonilnike za njih pa naj bi razvijala Creative in PowerColor. Vse skupaj dejansko ima smisel, saj je Nvidia z nakupom 3DFXa verjetno dobila ogromne zaloge VSA-100 čipov in je to edini način, da se jih znebijo. Več informacij naj bi bilo na voljo okoli maja.

2 komentarja

Zgodovina NVidie

FiringSquad - Na FiringSquad so tokrat napisali članek o NVidi kot podjetju. Opisali so, kako je NVidia skoraj propadla zaradi svojega čipa NV1, kako je NV2 pogorel pri tekmi za Dreamcast, in vrnitev v areno z Rivo 128 in Rivo TNT ter TNT 2, ter vzpon na sam vrh s serijo GeForce. Omenjena pa je tudi NVidina nova konkurenca - ATI, ki se je z čipom Radeon zavihtel povsem ob bok NVidi. Očitno še ne bo vse tako črno, kot so nekateri napovedovali... Klik!

1 komentar

Quantum3D in Nvidia

X-Bit Labs - Quantum3D in Nvidia sta danes najavial podpis sporazuma, po katerem bo Nvidia Quantumu3D še naprej dobavljala VSA-100 in Voodoo3 čipe. Ko veste, so ti v uporabi na Quantumovih Aalchemy in Graphite grafičnih pospeševalnikih, ki se uporabljajo v raznih 3D simulatorjih in grafičnih sistemih. Še bolj pa je presenetljiva novica, da naj bi Quantum3D in Nvidia sodelovala pri izdelavi novih sistemov, ki bodo bazirali na Nvidiinih čipih. Hudo!

0 komentarjev

Kaj v resnici pomeni Athlon?

Jaz - Verjetno ste se kdaj vprašali, kaj za vraga sploh pomeni Athlon (ali mogoče kakšno drugo procesorsko ime). Intel je znan po tem, da za svoje izdelke uporablja zemljepisna imena iz Oregona, AMD pa je na tem pdoročju še neznanka. No, ime Athlon izviza iz stare Grčije, šlo je pa za nagrado, ki je bila podeljena zmagovalcu na turnirju umetnikov in športnikov, ki ga je organiziralo skoraj vsako mesto posebej. Athlon je v bistvu bila velika, posebej poslikana in okrašena amfora, polna olivnega olja.
Pa naj še kod reče, da na Slo-Techu ne skrbimo za splošno izobrazbo .

1 komentar

Prve "neoriginalne" VSA-100 kartice

X-Bit Labs - 3DFX se je zaradi znanih težav moral odločiti za ponovno prodajo čipov neodvisnim proizvajalcem. Prvo so bili naprodaj Voodoo3 čipi, sedaj pa tudi VSA-100. Tako je PowerColor že najavil in začel prodajati Evilking IV kartico, ki je opremljena s VSA-100 čipom ter 32MB pomnilnika. Za razliko od originalnega 3DFXovega Voodooja4 4500, je na tej kartici tudi TV-Out izhod. Cene naj bi se gibale okoli 130$.Razlog za prodajo starih čipov je verjetno to, da se bo še ta mesec začela proizvodnja in prodaja VSA-200 (ali VSA-101 po novem), aka Daytona čipov. V bistvu gre za VSA-100ke, ki bodo izdelane v 0.18 mikronski tehnologiji, kar pomeni manjšo porabo energije in doseganje višjih delovnih frekvenc (okoli 200MHz). Na žalost pa ne bo napovedovane podpore DDR pomnilniku...

1 komentar

NV20 februarja

FiringSquad - Letošnji Comdex, izvir vseh sočnih govoric zadnje čase, je poskrbel za še eno. Na Firing Squadu poročajo, da naj bi nas najava NV20 čipa, naslednika GeForca2 GTS, razveselila februarja 2001. To se nekako sklada z dosedanjimi napovedmi o spomladnem izidu prvih kartic. Ali gre za resnico ali laž pa bomo ugotovili že čez kakšne tri mesece [>:D].

1 komentar