»

Konec vesoljskega teleskopa?

vir: NASA
Slashdot - Ko so pred leti v vesoljski orbiti namestili teleskop Hubble, so se najprej pojavile težave s sliko. Vse slike, ki so jih sprejemali na Zemlji so bile neostre, popačene in na sploh popolno razočaranje za znanstvenike, ki so na projektu delali leta. Po nekaj časa so odkrili problem ter ga po nekaj mesecih rešili s posebnimi "očali" zanj. Slike, ki so prišle na Zemljo po posegu, pa so presenetile tako znanstvenike kot tudi širšo javnost, saj so znanstvenikom ponudile ogromno informacij, javnosti pa prizore, ki si jih marsikdo ne bi mogel predstavljati niti v sanjah.

A odkar si je ameriški...

9 komentarjev

Rusija: Simulacija izleta na Mars

New Scientist - Rus Dmitry Malashenkov je s svojimi znanstveniki ustvaril načrt simulacije poleta na Mars, v katerem naj bi izoliral 6 astronavtov za 17 mesecev. Namen: preizkusiti njihovo vzdržljivost. Vsi astronavti naj bi bili moški in bi v tem 400 kvadratnih metrov velikem "laboratoriju" imeli dovolj hrane, vode ter kisika, ki bi ga generirali. Več o tem. No ja, Mars gor ali dol, vseeno pa ne vem, če bi šel kdo od vas za 17 mesecev med moške. [:D]

17 komentarjev

Astronavti na Marsu ... ne tako kmalu

CNN - Vse kaže na to, da človeška noga še kar nekaj časa ne bo stopila na Mars. Po poročanju ameriške NASA-e, bo potrebno še dodobra analizirati površje, preden pošljejo prvo človeško posadko. NASA se je za previdnost odločila zaradi domnevnih nevarnih snovi, ki bi lahko škodovale astronavtom in zaradi bakterij, ki naj bi po nekaterih domnevah bivale na površju Marsa. Človek seveda ni odporen na Marsove bakterije, zato bi bil stik z njimi lahko usoden. NASA zato razmišlja tudi o možni kontaminaciji - prevozno sredstvo, ki naj bi astronavte dostavilo na Mars, bi tam tudi ostalo, astronavti pa bi se domov vrnili z drugim plovilom. Več o vsem tem si lahko preberete v tem kratkem, a zanimivem članku na CNN.

0 komentarjev

Nanorobotki ki zdravijo celice

Slo-Tech - G3 nam je poslal zanimivo novico, ki ni toliko povezana z računalništvom, ampak bolj z naprednimi tehnologijami prihodnosti:
Govori se, da znanstveniki v NASI zelo napredujejo z razvojem nanokapsul, ki bodo v bližnji prihodnosti uporabljene v zdravstvene namene, in sicer tako, da se bodo prebile skozi membrano poškodovane celice in ji nudile prvo pomoč. Velike naj bi bile nekaj nanometrov, zdravljenje raka in tumorjev pa bi postala mala malica, uporabljali pa naj bi jih tudi astronavti, ker bi jih 100 % zaščitile pred sevanjem.

11 komentarjev

Škatlice za CD-je

Dan's DATA - Saj veste, kakšne so škatlice za CD-je, ki jih dobite zraven, ko kupite kakšne CD, pa naj bo to CD-R ali najnovejši CD vaše priljubljene glasbene skupine. Če vam padejo iz rok, potem se zlomijo; če preveč pritisnete na tisti "gumb", ki drži CD v škatlici, se zlomi; če preveč na silo odprete škatlico, se zlomi; če jo v poletni pripeki po nesreči pustite v avtu na polici, se stopi. Problem tiči v sestavi teh škatlic, saj so narejene iz polistirena, ki je sicer precej trd in odporen na praske, vendar tudi precej lomljiv. Če ste se naveličali lomljivih škatlic, potem bo treba poseči po primerkih, ki so narejeni iz polipropilena. Take so škatlice DiscSaver, ki jih je pregledal Dan. So odporne, pa še lepe barve (za dogočasneže so na voljo tudi take, ki nimajo barve, ampak so prozorne). Problem pa je spet v tem, da jih boste morali naročiti iz tujine, saj jih boste pri nas najverjetneje zaman iskali. Stanejo pa tam od 5 $ za 10 komadov do 20 $ za 50 komadov. ...

0 komentarjev

Nevarne tipkovnice

Slo-Tech - Tomi nas opozarja na nevarne tipkovnice:

Tale novica je še en primer, kako lahko informacije v napačni interpretaciji povzročijo neljube posledice. Za kaj gre? Mirror (angleški dnevnik) je poslal določeno uslužbenko po vsakdanjih opravkih, potem pa je morala po vsakem opravilu roke položiti na agar ( želatina iz morskih alg, ki se uporablja kot gojišee za bakterije ), nakar so to analizali. In ugotovili, da predvsem tipkovnice prenašajo več bakterij:
  • salmonella (znana je predvsem salmonella typhi, ki prenaša tifus)

  • listeria

  • camphylobacter ( normalen predstavnik na koži )

  • Escherichia coli (tudi normalna bakterija, ki živi v erevesju)

Z drugimi besedami, ljudi lahko s tem prestrašijo, vendar lahko povem (imam mikrobiologijo za sabo ), da je vse v mejah normale, če le vzdržujete normalno higieno. Veselo za tipkovnico:) Orginal pa najdete tukaj.


No, jaz pa nimam za sabo mikrobiologije, pa vam lahko povem, da je izmed vseh bakterij, ki smo jim izpostavljeni vsak dan, samo 10...

0 komentarjev