»

Težave s pregrevanjem Ryzen 7000X3D

Ars Technica - Na internetu se je pojavilo nekaj zgodb lastnikov AMD-jevih procesorjev Ryzen 7000X3D, ki so se jim sistemi okvarili. V nekaterih primerih se preprosto ne zaženejo več, v vsaj enem primeru pa se je zaradi segrevanja procesor fizično spremenil in ob tem zasmodil tudi ležišče matične plošče. Ni še jasno, kaj je razlog za težave, vse pa kaže na pregrevanje.

Ker se je to dogajalo na MSI-jevih in Asusovih matičnih ploščah z veznim naborom X670, se je prvi že odzval. Zapisali so, da so težave posledica abnormalne napetosti. Ti procesorji že privzeto blokirajo navijanje, novi BIOS iz MSI pa bo preprečeval tudi povišano napetost (overvolting). Novi procesorji že sedaj tečejo pri nižji napetosti kakor Ryzen 7000, ker imajo predpomnilnik L3 nad procesorskim jedrom. To lahko povzroči težave s hlajenjem, zato so z nižjo napetostjo dosegli znižanje porabe energije (in s tem proizvodnje toplote). Seveda pa to pomeni, da je tak procesor praktično nemogoče naviti. Prenapetost pa hitro povzroči...

53 komentarjev

Kompatibilnost novih Athlonov

X-Bit Labs - Novi 0,13 mikronski Athloni naj bi bili povsem kompatibilni s starejšimi matičnimi ploščami, v katere smo lahko vtaknili 0,18 mikronske predhodnike s Palomino jedrom. Na x-bit labsih to sklepajo po tem, da se jedro novih XPjev ni spremenili veliko in po podatkih proizvajalcev matičnih plošč, ki trdijo, da ne bodo veliko spreminjali zasnove svojih plošč.

Edino kar bi lahko bil problem, je napetost jedra. Toda ker se večini matičnih plošč da le-to nastavljati, ne bi smelo biti problema. Sam mislim, da bo potreben samo flash BIOSa, ali pa še to ne. Abit ima celo že popravljene BIOSe za nove procesorje, tako da je vsaka skrb odveč. Celotna novica tukaj.

3 komentarji

Matične plošče že podpirajo 0.13 mikronske Athlone XP

X-Bit Labs - Ob prehodu z Athlona na Athlona XP se je marsikateri proizvajalec matičnih plošč znašel v težavah - XP-ji namreč niso delovali tako, kakor bi morali. Očitno se proizvajalci matičnih plošč tega spomnijo, zato že sedaj preverjajo svoje matične plošče, da se prepričajo, da bodo delovale brez problemov. Ah ja, saj veste, kaj pravijo - better safe than sorry.

2 komentarja

Razlike med Palominom in Thoroughbredom

X-Bit Labs - Gotovo že veste, da je Intel pred kratkim začel svojo agresivno oglaševalsko kampanjo, ki oglašuje 0.13 mikronske Northwoode kot procesorje, ki bodo končno dobili vojno proti vedno neugodnemu nasprotniku AMD-ju, ki že dolgo časa preseneča kupce s svojimi Athloni. AMD trenutno nima kakšnega posebnega odgovora na Northwoode, saj se Palomini počasi bližajo kritičnim hitrostim, ki jih jedro Palomino ne bo več zmožno prenesti. AMD-ju tako ostane samo še čakanje na izid 0.13 mikronskega jedra Thoroughbred. To jedro pa na žalost pride v proizvodnjo šele proti koncu prve četrtine v letu 2002. Po nekaterih podatkih se od Palomina ne bo razlikovalo po ničemer, razen po tem, da bo izdelano v 0.13 mikronski tehnologiji. Vendar to še ne pomeni, da bo procesor popoln podn proti trenutno vodilnemu Northwoodu, saj AMD-jevci pravijo, da bo jedro še manjše, kar pomeni, da bo za njegovo izdelavo potrebnega manj silicija in bo zaradi tega cenejši, poleg tega pa tudi hladnejši. Prvi 0.13 mikronski...

0 komentarjev

COMDEX je tu

več strani - Mogoče tole novico najavljam malce pozno, vendar bolje pozno, kot nikoli. V glavnem: trenutno se odvija (če se že ni odvil) COMDEX na katerem številni proizvajalci pokažejo svoje izdelke. Če na hitro povzamem, je Nvidia kazala svoj najnovejši NV17M o katerem sem se razpisal v eni izmed prejšnjih novic, AMD je kazal prve primerke 0.13 mikronskega Athlona, ki sicer niso delovali, vendar dajejo vedeti, kako bo procesor izgledal, Coolermaster pa je kazal svoje najnovejše hladilnike. To je samo kratek oris, kaj se je dogajalo na sejmu. Veliko več informacij o vsem skupaj boste našli na straneh, kjer so se lotili pisanja člankov na to temo. Članke najdete na sledečih naslovih:

0 komentarjev

Intel razpošilja Northwood primerke

več strani - Sodeč po tej novici z EBNja, je Intel vodilnim proizvajalcem matičnih plošč že razposlal 0.13 mikronske Northwood P4 primerke. Po nekaterih navedbah naj bi Intel dotične primerke imel pripravljene že 6 tednov nazaj, kar vsekakor priča o tem, da podjetje nima težav z 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave.
Proizvajalci dotične primerke rabijo predvsem za preizkušanje svojih i845 matičnih plošč, ki so bile masovno najavljene ravno na Computexu. Te bodo namreč brez izjeme narejen s Socket478 podnožjem in čeprav bodo prvi Socket478 procesorji osnovani na Willamete jedru (Socket478 Willameti se bodo pri 2GHz pojavili avgusta), se morejo proizvajalci prepričati, da bodo plošče pravilno delovale...

0 komentarjev

Aopen Pink PCB matična plošča

Akiba - [:D] Tu pa je nekaj za vse nejžnejše po duši. Večina matičnih plošč je lepe zelene barve, tole, tole pa je PINK!!! (da, roza) matična plošča, ki so jo vkup spravili pri Aopen. Plošča se uradno imenjuje Sweet Kiss in je zgrajena okoli i815 čipovja. Za več slikic se lahko odpravite semkaj, teksta pa večina med nami ne bo razumela, slikice so namreč na japonski Akibi. [:D]

4 komentarji