»

Dobili smo prve posnetke teleskopa James Webb v polni ločljivosti

[dodaj]

vir: NASA
NASA - Danes smo dobili od vesoljskega teleskopa James Webb (JWST), kar smo čakali vse od začetka gradnje in še posebej od izstrelitve za lanski božič. NASA in ESA sta pokazali prve barvne fotografije, ki jih je posnel JWST. Prva fotografija se imenuje Webbovo globoko polje in prikazuje jato galaksij SMACS J0723.3-732, ki je od Zemlje oddaljena 4,6 milijarde svetlobnih let. Teleskop je posnel majhno zaplato neba, ki je na Zemlji vidna le z južne poloble, in predstavlja najnadrobnejšo fotografijo mladega vesolja kadarkoli doslej. Primerjava s Hubblom odkrije osupljivost dosežka, ob čemer ne smemo pozabiti, da je ekspozicija JWST trajala 12 ur, Hubblova pa 10 dni. Snemal je področje, ki je veliko približno toliko, kot zrno peska, ki ga z roko držimo čim dlje proč od oči - zelo majhen delec vidnega neba torej.

Fotografija, ki jo gledamo, je seveda umetno pobarvana. JWST jo je posnel v infrardečem delu spektra (z instrumentom NIRcam), ki ga človeške oči ne vidijo in zato tudi o barvah ne...

58 komentarjev

Athlon XP 2500+ že v trgovinah

News.com - Najhitrejši AMDjev mlinček z realno frekvenco 2 GHz je že v trgovinah - seveda ne pri nas. V njem tiktaka 0.13 mikronsko Thoroughbred jedro, novega lastnika pa olajša za kar zajetnih 412 zelencev. Stvar se da dobiti tukaj, vendar ne vem, če dostavljajo v Slovenijo. Hja, bomo morali le počakati, da procesor pride tudi v naše trgovine...

5 komentarjev

Slike Thoroughbreda

Overclockers Taiwan - Vsi ga pričakujemo z veliko naglico - in izgleda, da je vsak dan bližje. Thoroughbred, novi AMDjev procesor, naslednik Athlona XP (Palomina), grajen na 0.13 mikronski tehnologiji bo Intelu povzročil še več preglavic, kolikor jih ta gigant že ima z AMDjem. Slikice, porečete? Slini se! Sicer je pa danes zelo počasen dan glede novic, kar je logično, saj je nedelja. Da se ne boste bentili, češ da sem len [:D].

3 komentarji

Thoroughbred prihaja na naša namizja

The inquirer - Še nekaj iz Inquirerjevih logov: Thoroughbred, AMDjev naslednik Athlona XP, grajen v 0.13 mikronski tehnologiji ter (moje skromno mnenje) procesor, ki bo Intelovega P4 še bolj peljal na malo potrebo, bo izšel dvajsetega marca. Seveda ne gre brez izdaje poslovilnega AMDjevega Athlona XP z oznako 2100+, ki bo tempiran pri 1733 MHz, uradno bo pa izšel 13.3., kar je, seveda po golem naključju, ravno otvoritveni dan CeBita. Blagor tistim, ki procesor dobijo na test ekskluzivno... :D

7 komentarjev

Athlon XP

AnandTech - Anandtechovci so si pobliže ogledali nov AMDjev procesor - Athlon XP. Rezultati testiranja v igrah kot so Wolfenstein, Serious Sam in podobne so v prid Athlona XP 1.53 GHz, če ga primerjamo z Pentiumom 4 2.0 GHz. Običajna razlika med procesorjema je okoli 10%, vendar pa s tem vojna med AMDjem in Intelom za trgu high-end procesorjev še zdaleč ni končana. Intel bo vodstvo verjetno zopet prevzel z 2.2 GHz Pentiumom 4, ki bo narejen na osnovi Northwood jedra in bo imel 512 KB L2 pomnilnika. Če vas zanima celoten 13-stranski test, ga najdete tukaj.

4 komentarji

Neuradno

Guru 3D - No, to je pa zanimivo... Palomino se NE bo imenoval Athlon 4. Ime mu bo namreč Athlon XP. Ali je AMD spremenil ime, ker mu ni bilo všeč, ali zato ker je hotel posnemati Microsoft (ki je v promocijo kratice XP vložil ogromno denarja), ni znano. Kolikor imam rad AMD-jeve procesorje, se mi zdi, da je tako dejanje s strani AMD-ja zelo podlo. Nekaj je uporabiti delo svojega konkurenta v svoj prid... Samo dvakrat spremeniti ime procesorja zato, ker je tisto ime bolj reklamirano, se mi zdi pa malo patetično.
Več je znano tudi o poimenovanju, o katerem smo že pisali. AMD ne bo procesorjev imenoval po MHz-jih, ampak po primerljivi moč Intelov. Tako bodo imena naslednja:
  • Athlon XP (Palomino) 1.33 GHz bo imenovan 1500+
  • Athlon XP (Palomino) 1.4 GHz bo imenovan 1600+
  • Athlon XP (Palomino) 1.466 GHz bo imenovan 1700+
  • Athlon XP (Palomino) 1.53 GHz bo imenovan 1800+

14 komentarjev