»

Photoshop ne dovoli ponarejanja denarja?

Slashdot - Adobovi razvijalci so se pri snovanju nove različice svojega priljubljenega izdelka za obdelavo slik, Photoshop 8 (znan tudi kot CS), očitno še posebej potrudili. Obiskovalec foruma uporabnikov Photoshopa v Windowsu namreč poroča, da z omenjenim programom sploh ni moč odprti slik s podobo bankovca ameriškega dolarja. Enako menda velja tudi za euro, medtem ko oprijemljivh informacij o uspešnosti vgrajenega mehanizma pri drugih valutah še nimamo. Podobno spoznanje je doživel tudi nek drug uporabnik, ki je bankovec sicer odprl, natisnil pa je lahko le njegov del.

Bomo kmalu priča množičnemu upadu ponarejanja denarja?

37 komentarjev

Comdex 1. dan

Sudhian - Na Sudhian so spisali kratek članek o prvem dnevu trenutno najbolj odmevnega sejma z imeom Comdex, ki se trenutno odvija v mestu luči, v Las Vegasu. Pripravili so kratek opis nVidiine tiskovne konference o novih Geforce FX in pa Shuttlov brezžični sistem. Kratek članek, ki naj bi potešil lakoto vseh občudovalcev. Klik!

Naslednje leto bo na Comdexu gostoval tudi Slo-Tech.

Novo hlajenje GeForceaFX

10 komentarjev

JPEG patent

Slashdot - Podjetje Forgent Networks je objavilo, da si lasti patent na JPEG kompresijo in da je trenutno v fazi kontaktiranja proizvjalcev digitalnih fotoaparatov, programerskih hiš in nasploh vseh podjetiji ki v svojih produktih uporabljajo format zapisa JPEG. Kontaktirajo jih seveda zaradi licenčnin.
Toda to jim zelo verjetno ne bo uspelo kajti obstajajo določene varovalke v patentnem pravu, ki preprečujejo take zlorabe. Vseeno pa mora biti "zanimivo" biti v koži njihovnega predstavnika za odnose z javnostjo.

Seveda je ta novica ponovno dvignila vprašanje o odprtih "patent-free" formatih, za katere ni potrebno plačevati licenčnine in so možne alternative JPEG-u.

Projekt DjVuLibre je ena od možnih alternativ. Druga možnost pa je prihajajoči JPEG2000 standard. Sicer pa sem med /. komentarji zasledil tegale, v katerem avtor predstavlja zanimive alternativne strani, ki so popolnoma graphic free, ampak vseeno izpadejo izredno vredu. Vmes je tudi ascii nadomestilo za flash animacije....

1 komentar

Kako stiskati?

Tweak Town - Ravno danes se je Primož igral z vrhnjo sliko Slo-Techa ter ugotovil, da se da v Linuxu (meni se zdi, da kar v shellu, nisem prepričan - nisem Linuxaš, priznam) dotično sliko pošteno skrčiti brez kakšnega opaznega upada kakovosti prikaza. Rezultat? Iz 52 KB smo dobili 13 KB, kar se izjemno pozna v količini poslanega prometa ter posledično na obremenitvi strežnika. Orgazmično. Za vse nas, uporabnike Oken, pa tale kratek članek, ki opisuje shranjevanje JPG datotek v programu Adobe Photoshop. Tip vztraja na tem, da je za uporabo na spletu stiskanje v razmerju 1:25 popolnoma sprejemljivo. Mu verjamete?

10 komentarjev

Prva obletnica prenove

Slo-Tech - Vidno se že staram, moram priznati. Sploh se mi več ne da pisati spisov, dolgih tisoče besed . Naj vas samo opomnim: Natanko pred letom dni smo uradno prenovili Slo-Tech ter uvedli oblikovanje strani, ki ga s pridom uporabljate še danes. Izgleda, da vam je res všeč. Samo včeraj smo namreč imeli 3600 obiskovalcev na strani .

9 komentarjev

Vojna datotečnih sistemov

LinuxPlanet - V grobem rečeno, je datotečni sistem način ter skupek metod, po katerih se datoteke zapisujejo na disku in so po njem urejene. Pri Oknih poznamo sistema FAT(32) ter NTFS, na Linuxu pa malo morje. Za večino novincev je vprašanje o željenem datotečnem sistemu v namestitvenem programu Linux distribucije lahko nemalo moteče, saj medtem ko je uporabnik Oken od 'nižjenivojskih' stvari bolj oddaljen in izoliran, so slednje veliko bližje uporabnikom Linuxa.

Na LinuxPlanet-u sem našel članek, ki poleg kratke zgodovine dodobra razloži predvsem t.i. 'journaling filesystem', datotečne sisteme, ki za preprečevanje napak uporabljajo dnevnik ter Hans Reiserjeve poglede na njih razvoj. No, opisano je sicer bolj strokovno, a še vedno lahko razumljivo. Priporočam :] Klik!

2 komentarja

Malo o našem forumu

Jaz - Torek. Praznik. Še čričkov ne slišim, toliko je dolgčas. Zajadram na Slo-Tech ter vidim zelo aktiven ter zanimivih debat poln forum. Kliknem na oddelek Loža, pač tako malo, za hec, za odpočitev možganov od računalnika. In kaj vidim? Debate, na katere bi bili še največji filozofi ponosni! Najbolj od vseh izstopa PROTOKOL, najbolj aktivna debata v zgodovini naše strani. Že več kot 200 odgovorov nanjo! Vas mika? Prijavite se ter se udeležujte naših izredno zanimivih debat! Vabljeni!

5 komentarjev