»

Storitev sledenja mobilnim telefonom v Britaniji

Schneier.com - Po tem, ko je pred časom podjetje Flexispy ponudilo poseben program, ki mobilni telefon "spremeni" v prisluškovalno napravo (program omogoča, da naročnik storitve prestreza vse prometne podatke nadzorovanega telefona, prestreza SMS sporočila, itd)., se je pojavila podobna storitev, ki pa omogoča sledenje gibanju uporabnika mobilnega telefona.

Tako je pred kratkim podjetje World-tracker za britanske naročnike mobilnih storitev operaterjev O2, Orange in Vodafone pričelo ponujati sledenje njihovim mobilnim telefonom.

Po prijavi na storitev (prijava je mogoča preko spleta) lastnik mobilnega telefona dobi (eno) SMS sporočilo, storitev sledenja pa nato potrdi (z eno samo potrditvijo).

Dostop do podatkov je mogoč preko spletne strani, naročnikom storitve pa so na voljo podatki o lokaciji telefona za vsako minuto (podatki so povezani z Google maps). Sledenje je seveda popolnoma neopazno, saj World-Tracker uporablja podatke o lokacijah z omrežja mobilnega operaterja.

Podjetje se na...

16 komentarjev

Nova spletna glasbena trgovina pri nas

Slo-Tech - Z današnjim dnem je Mobitel odprl svojo spletno trgovino zabavaj.se za prodajo glasbe prek spleta skupaj s sodelovanjem podjetja On Demand Distribution (OD2), ki je skupaj z Microsoftom v tem poslu vzpostavil konkurenco Applovemu servisu iTunes. Trgovina vsebuje kar 900.000 pesmi.

Cena točke je 1 SIT, predvajanje pesmi stane 1 točko (1 SIT), prenos na računalnik pa 240 točk. Plačilo je za mobiuporabnike in naročnike Mobitel GSM/UMTS možno z nakupom točk prek SMS sporočil ali z Visa oziroma Mastercard kartico.

Pred nakupom je možno brezplačno poslušati 30 sekundni odlomek pesmi, vse pesmi pa so v formatu WMA ( Windows Media Audio), ki pa onemogoča kopiranje pesmi na drug računalnik.

Glasbene datoteke svetovno znanih izvajalcev. Legalne, visokokakovostne, zavarovane pred virusi.

87 komentarjev

Zavežite oči mobilnim operaterjem

PC World - Letošnje poletje bo očitno moderno lokacijsko sledenje mobilnim uporabnikom. Če smo v preteklem letu veliko pisali o teoretičnem vidiku in sramežljivih tipanjih trga, se lahko že za letos nadejamo začetka vstopa na trg bolj resnih proizvajalcev. Seveda je ena od prvih stvari, na katere pomislimo: "Tega nočem!" Vendar je pogosto tako, da si takšnih stvari zaželi šef in ostane nam le malo možnosti, če si ne želimo iskati nove službe.

Da bi bilo uvajanje te tehnologije lažje, je Bell predstavil tehnologijo, ki bo v bližnji prihodnosti omogočila uporabniku, da izklopi takšno sledenje. Glede na opis bodo mobilni operaterji še vedno vedeli, kje se nahajate, a vsaj šef ne bo zvedel kam hodite v popoldanskem času.

4 komentarji

Lokacijsko sledenje

Mobitel - Največji operater mobilne telefonije v Sloveniji, Mobitel, je pred dnevi vsem naročnikom in mobiuporabnikom ponudil storitev "lokacijsko sledenje". Po domače povedano gre za storitev, ki nam omogoča, da preko SMS sporočila določimo karseda natančen geografski položaj, kjer se trenutno nahajamo. Zadeva pa je odvisna tudi od samih baznih postaj. Več jih je v dometu našega GSMa, bolj natančno nam sistem lahko določi trenutni položaj. Da pa zadeva ne bo slišati tako zapletena, še en primer:

Uporabnik (recimo da še nikoli ni bil v Ljubljani in se izgubi :D) pošlje SMS sporočilo s ključno besedo "lokac" na številko 1919. Že čez nekaj trenutkov dobi povratno sporočilo, ki se glasi: "Vaša trenutna lokacija je blizu cetrti BEZIGRAD in CENTER, mesto LJUBLJANA, regija OSREDNJA SLOVENIJA." Glede na to, da pa Slovenija niti ni tako velika in da zadeva sploh ni poceni (za naročnike stane zahteva za eno informacijo o sledenju 60 sit, za mobiuporabnike pa 64 sit), bo verjetno marsikateri uporabnik...

22 komentarjev