»

rm -r v Windows?

Microsoft - Microsoft že dalj časa brez pretiranega reklamiranja razvija tudi Microsoft Command Shell (kodno ime Monad), novo ukazno konzolo, ki jo bomo videli zraven prihajajočega operacijskega sistema Longhorn. Od zadnje novice pred skoraj enim letom je vanjo vključenih tudi že nekaj novih stvari. MSH, kot je njeno skrajšano ime, vključuje nekaj zelo pomembnih novosti kot so:
  • pipelining objektov (namesto samo stringov)
  • skriptni jezik
  • uporaba vseh .NET assemblijev in APIjev kar iz ukazne vrstice, kar omogoce prakticno neomejeno uporabo
  • Cmdlets (razred v dinamičnih knjižnicah, ki jih MSH lahko neposredno poganja)
Zanimivo je še to, da so med ukaze in sintakso le-teh vključili tudi nekaj ukazov, ki smo jih do sedaj srečali le v Unix/Linux konzolah, kot sta na primer "ls" ali pa "rm -r" (brez f [:D]), ki rekurzivno pobriše mapo.

Trenutna preview različica MSHja deluje na Windows XP in 2003.

Še nekaj povezav do funkcij in primero uporabe le-teh: tukaj, tukaj in tukaj

77 komentarjev

Corel spet pripravlja WordPerfect za Linux

PC Linux Online - Kanadski Corel, znan predvsem po legendarnem orodju za delo z vektorsko grafiko, je pred par leti slovel kot najprivlačnejši distributer Linuxa za domače uporabnike. S tehnologijo WINE so tedanjo pisarniško zbirko WordPerfect 9 in pozneje 2000 pripravili do delovanja v Linuxu, po velikih finančnih težavah in predvsem po vrtoglavi injekciji s strani Microsofta pa jim je zgodba o Linuxu postala nezanimiva.

Sledila je prodaja podjetja neki firmi iz San Francisca, potem pa distribucije Linuxa podjetju Xandros, ki trenutno izdeluje eno izmed najbolj čislanih in uporabniku prijaznih različic Linuxa. Zgodba okoli pisarniške zbirke za Linux je povsem zamrla.

A očitno le začasno, kajti Corel pripravlja preskusni projekt, v katerem bo od 15. aprila naprej začel ponujati novo različico zbirke WordPerfect 12 za Linux, in to brez pomoči zunanjih knjižnic ali emulatorjev, torej v popolnoma domači izvedenki za Linux. Skušali bodo ugotoviti, ali se lahko z izdelkom kosajo predvsem s StarOfficom...

6 komentarjev

United Linux in licenciranje

Vnunet - Zadnje čase se je precej govorilo o tem, da naj bi združena distribucija United Linux, h kateri so pristopili SuSE, Caldera, Conectiva in še nekateri, ne omogočala več zastonjske uporabe, pač pa "per-seat" licenciranje.

Najbolj glasen pri tovrstnih pomislekih je bil seveda -- razumljivo -- Red Hat, vendar pa naj bi bila distribucija še vedno prosto dostopna. Upajmo. Klik!

2 komentarja

Linux ukazi

Overclockers Australia - Uff, pa smo spet pri Linuxu, operacijskemu sistemu, ki ga delajo vsi zapriseženi partizani, ki se pogumno borijo proti Microsoftovi nadvladi, khm... , no ja ;). No, v preteklosti smo lahko slišali že kar veliko različic, kako naj bi Linux postal najbolj zastopan produkt na slehernemu računalniškemu disku. Žal se te napovedi (še) niso uresničile. Razlog? Kup nastavljanja v terminalu in gora tekstovnih ukazov. Da bi vse to vsaj malce omilili, bo novopečenim Linuxašem zagotovo prišla prav ta stran, kjer je obravnavanih kar nekaj ukazov, ki novim uporabnikom lahko še kako koristijo. Tisti, ki pa na Linux gledate bolj zviška, pa samo za foro poglejte, koliko ukazov ta OS premore in se malce zamislite, ko boste naslednjič spet pljuvali po tekstovnih ukazih ;).

4 komentarji

Linux napada - tudi v letu 2002

Linux World - Linuxaši niso znani samo po tem, da vedno znova lezejo Microsoftu v zelje, ampak tudi po tem, da že dalj časa lahko poslušamo njihove napovedi o tem, kako bo Microsoftu odbila zadnja ura, kako bo Linux postal alfa in omega sveta in kako bo vesoljska srenja končno rešena monopolskega velikana, ki razvoj programske opreme pelje v napačno smer. Kljub rahlo nostradamusovskemu tonu teh napovedi, se lahko pro-Microsoftovsko usmerjeni kar upravičeno bojite, saj Linux ni iz trte izvit, njegovi programerji pa tudi niso ravno neki bleferji, ki samo veliko govorijo in nič ne naredijo. Ja, ja Microsoft, črno se ti piše, vsaj če si ogledate teh 10 Linux napovedi za leto 2002, v katerih se omenja, da se bodo v svetu OEM računalnikov počasi začeli pojavljati prvi primerki z dvema operacijskima sistemoma (eden bo obvezno Linux), Linux se bo začel pojavljati v poslovnih računalnikih (to se že zdaj), nekatera podjetja bodo popolnoma odpovedala poslušnost M$-ju, itd.
Upajmo, da ne bo ostalo vse le...

7 komentarjev