»

Novi Celeroni D

Slo-Tech - Intel je najavil prihod novih nizkocenovnih procesorjev Celeron. Medtem ko v srednjem in višjem zmogljivostnem razredu začenjajo prevladovati dvojedrni procesorji, bodo novi Celeroni ostali enojedrni. V 65-nanometrski tehnologiji izdelani procesorji bodo imeli glede na predhodnike podvojen, 512 kB L2 cache (predpomnilnik).V tretjem četrtletju letošnjega leta tako prihajajo Celeron D 352, 355, 356 in 360. Novi Celeroni D temeljijo še na starem NetBurst, in ne na novejši arhitekturi Core. O cenah novih procesorjev še ni informacij.

Več o prihajajočih Celeronih v izvorni novici na Daily Tech-u.

15 komentarjev

Novi Celeroni

X-Bit Labs - Intel je danes objavil, da bo štiriindvajsetega tega meseca izdal nov Celeron procesor, ki bo tiktakal pri 2,7 GHz, njegovega 100 MHz hitrejšega bratca pa bomo ugledali 5. novembra. Še pred tem se nam obeta nova pocenitev, saj bo Intel predvidoma 26. oktobra znižal cene vseh Celeronov. 2,7 GHz model bo tako stal 103 dolarje (v količinah nad tisoč kosov), hitrejša inačica pa 117 dolarjev. Oba procesorja bosta zgrajena v 0,13-mikronski tehnologiji, imela pa bosta 128 kB L2-predpomnilnika in 400 MHz sistemsko vodilo. Več o tem.

V prihodnjem letu se nam bojda obetajo tudi 0,09-mikronski Celeroni z 256 kB predpomnilnika in 533 MHz vodilom.

9 komentarjev

Novi Athloni za prenosnike

X-Bit Labs - AMD je včeraj predstavil svoje nove procesorje za prenosne računalnike. Najmočnejši predstavnik nosi oznako Athlon XP-M 2800+, namenjen pa bo najzahtevnejšim kupcem. Za tiste, ki jim je pomembnejša nizka poraba električne energije, je AMD pripravil posebni izdaji Athlona XP-M 1900+ in 2000+. Grajena bosta v 0,13-mikronski tehnologiji, delovala pa bosta pri znižani napetosti, zavoljo česar bosta porabila občutno manj elektrike. Vsi novi procesorji bodo sestavljeni na osnovi Barton jedra in opremljeni s 512 kB L2-predpomnilnika. Še cene: za šibkejša modela 134 in 123, za močnejšega 230 dolarjev. Izvirna novica.

2 komentarja

AMD o novem Celeronu

X-Bit Labs - Kot verjetno že veste misli Intel okoli 20. maja letos obdelodaniti nove Celerone Willamette (obubožani p4 - 128kB L2 predpomnilnika, socket 478,...) z začetnimi hitrostmi od 1,7GHz naprej. AMD ni vesel tega spljoh, saj se njihovi Duroni pri precej nižjih frekvencah nikakor ne morajo kosati s prihajajočimi C-ji. Kaj bodo postorili, da jim trg ne bo ušel iz rok:
- dvig tehnologije izdelave na 0,13mikronov - Appaloosa jedro (še vedno le 64kB L2);
- hitrost vodila 266MHz;
- ostalo bo ime Duron, toda poimenovanje hitrosti bo podobno tistemu od XP-jev.
To je to, mislite da jim bo uspelo? Več o teh procesorjih (tudi o hitrostih) tukaj.

4 komentarji

Več podatkov o McKinleyu

The Register - O McKinleyu sem obširno poročal že včeraj, vendar pa je medtem pricurljalo še nekaj zanimivih podatkov, ki jih zaradi strokovnosti in aktualnosti Slo-Techa enostavno moram pripisati. Ob splošno znanem dejstvu, da bo Itaniumov naslednik McKinley 64 bitni čip, bi bilo pametno opozoriti, da bo v procesor vključenih 32 kB L1, 256 kB L2 in kar 3 MB L3 predpomnilnika, kar je sicer nekoliko manj kot ga je bilo v Itaniumih, vendar dovolj za tržišče, kateremu je procesor namenjen. Novost je novo izboljšano 400 MHz vodilo, ki bo 128 bitno in bo omogočalo pasovno širino 6,4 GB/s. Da pa bi hitrost samega čipa prišla bolj do izraza, je Intel zmanjšal število stopenj cevovoda iz 10 na 8 in mu dodal dve novi izvršni enoti. Ravno zaradi tega posega se lahko kaj hitro zgodi, da bo McKinley pri isti frekvenci hitrejši od Hammerja, ki bo (vsaj mislim tako) imel 12 stopenjski cevovod. Vendar pa moramo na to dejstvo gledati z malo premisleka, saj sta pristopa obeh podjetij precej različna. Intel se...

0 komentarjev

Novi celeroni na osnovi P4

The Register - Sicer je bil sestanek namenjem tržnim analitikom in pregledu finančnega stanja, vendar so imeli Intelovci dovolj časa, da so mimogrede še navrgli, da kanejo do sredine naslednjega leta izdelati nove Celerone na osnovi P4.
Prvi predstavnik na trgu naj bi tekel pri 1,8 GHz in imel 256 kB L2 predpomnilnika, pojavil pa naj bi se nekje v tretji četrtini leta 2002. Prav tako bo v tem času na trg prišla matična plošča, zasnovana na čipovju 845 z vgrajenim grafičnim vmesnikom. Poleg tega so najavili 3GHz P4 nekje leta 2002, mobilne P4 v prvi četrtini 2002 in nove Xeone za večprocesorske strežnike.
Izvirno besedilo najdete tukaj.

3 komentarji