»

Intel predstavil 975X

Tom's Hardware - Pri Intelu so predstavili novo vezno čipovje 975X, ki ima kot prvo Intelovo čipovje dve 8x Pci-express razširitveni mesti in bo kot tako neposredno konkuriralo ATI-jevim ter Nvidinim rešitvam. Razen tega čipovje ne ponuja nobene prave novosti glede na predhodnika 955X. Pri Tom's hardware so si kot ponavadi prvi izborili v test Gigabytovo ploščo s tem čipovjem, ki so jo primerjali s predhodnikom 955X, približno 2% boljše rezultate pa gre pripisati le dejstvu, da je bil FSB na testni plošči malenkost višji. Preizkusili so tudi dva X850 XT v Crossfire načinu, novice o podpori SLI pa so se zaenkrat izkazale za lažne. Vsekakor pa bi plošče s tem čipovjem v primeru podpore obema standardoma znale biti resen konkurent tako ATI-ju kot Nvidii, saj bi tistim, ki dejansko potrebujejo dve grafični kartici, ponujale večjo fleksibilnost od konkurentov, seveda le na Intel platformi. Več o tem...

19 komentarjev

UTP mreža brez mrežne kartice

SubZero Tech - Želite doma postaviti UTP mrežo, a v vašem računalniku ni dovolj prostora še za eno mrežno kartico? GeForcev ventilator, zvočna kartica, TV ter satelitska kartica in modem pač poberejo svoj davek na PCI režah. Kaj storiti z mrežno kartico? Na SubZero Tech so si ogledali napravico, ki vam lahko za slabih dvaindvajset dolarjev olajša situacijo. Gre namreč za poseben USB to UTP adapter, ki vam omogoča da UTP kabel tako priklopite na USB, računalnik pa s posebnimi gonilniki vso zadevo skupaj zazna kot običajno mrežno kartico. Brez dvoma zelo uporabna zadeva za vse z nabitimi (pa ne z mišicami[:D]) ohišji, moti le odsotnost podpori USB2 standardu, kar postavlja hitrost pod vprašaj. Klik!

0 komentarjev

Intel bo začel razpošiljati nova vezna čipovja

X-Bit Labs - Intel naj bi v juliju začel razpošiljati nova vezna čipovja, in sicer i845GE in i845PE. Uradni začetek prodaje teh čipovji pa je sedmi oktober. In kaj novega bosta čipovji prinesli? Čipovji sta naslednji člen v i845 družini (logično[:D]), dodana jima pa bo podpora DDR333. i845GE bo čip z integrirano grafiko, ki naj bi doživela pohitritev, i845PE pa naj le-te ne bi posedoval. Za konec pa še cena - i845GE se bo prodajal po 39 dolarjev, i845PE pa po 34 zelencev. Hkrati z prihodom teh dveh čipov na trg pa naj bi se tudi znižala cena drugim čipov iz i845 družine, in sicer za okrog 2 dolarja.

0 komentarjev

Intelov i845G čipset

X-Bit Labs - Če bo šlo vse po sreči, bomo kmalu deležni matičnih plošč s tem čipovjem. In zakaj je zanimivo? Zato, ker:

- Bo na ploščah s tem čipovjem podnožje za Pentium IV, točneje Socket478.
- Podpira DDR SDRAM.
- Bo vodilo drvelo pri 400 ali 533 Mhz.
- Ima integriran zvok in mrežno kartico.
- V južni most (south bridge:D ) je vgrajena podpora USB 2.0.
- Vanj je vgrajena grafika, ki naj bi bila na ravni GeForce - a 2 MX.

Kar veliko stvari, ki govorijo v prid te plošče. Najboljša bo kakopak cena: za ploščo, ki ji manjkajo RAM, CPE in disk bo treba odšteti od 140 do 150 $, kar znese na oko okoli 37.000 SIT.

1 komentar

VIA KLE133

X-Bit Labs - VIA je danes naznanila svoje novo čipovje za Socket A procesorje. Tokrat bo, za spremembo, spadalo v nizki cenovni razred. KLE133 bo podpiral PC100 in PC133 SDRAM. Na žalost ne bo mogoče vanj vstaviti grafične kartice, ker jo bo imel že vgrajeno. Tudi zvočna kartica bo predhodno vgrajena, in sicer standard AC97. Na čipovju bo tudi 10/100 mrežna kartica. KLE133 bo podpiral 100MHz FSB, 4 USB priključke in ATA100 kontroler.
S tem čipovjem se AMD-ju obetajo nove tržne možnosti. Glavni razlog zakaj prodajalci celotnih računalnikov (Compaq, IBM,...) še vedno prisegajo na Intel, je nizka cena matičnih plošč za procesorje. S tem novim čipovjem bo Duron, s svojo nizko ceno, in KLE133, tudi s svojo nizko ceno, zavladal nizko proračunskemu razredu. Ali pa tudi ne?

1 komentar

Dvoprocesorske plošče na VIA Apollo Pro266 čipovju

X-Bit Labs - Pred enim mesecem so se v prodaji prvič pojavile DDR matične plošče, ki so bazirale na VIA Apollo Pro266 čipovju. Danes, mesec dni kasneje, se že pojavljajo prve dvoprocesorske plošče na tem čipovju. Gre za Socket370 plošče, ki jih izdeluje podjetje Supermicro. Zanimiva je Supermicro 370DDE plošča, ki ima čipovje, ki podpira DDR, vendar so na njej samo 168-pin-ske DIMM reže za SDRAM. Ne, ne gre za napako. Njihova 370DDI plošča, ki podpira DDR SDRAM, še ni pripravljena. Drugače pa ima 370DDE 4 168-pin-ske DIMM reže, 5 PCI rež, 1 AGP Pro, 1 ACR, 4 USB vhode in Promisov ATA/100 RAID kontroler. Prodaja se je začela na Japonskem (normalno ) in plošča stane okoli $225.
Prodaja dvoprocesorskih DDR SDRAM matičnih plošč na VIA Apollo Pro266 čipovju drugih proizvajalcev naj bi se začela naslednji teden. Očitno Supermicro malo prehiteva.

0 komentarjev

Nagrade razposlane

Jaz - Vse dobitnike nagrad na naši Raztaljotki obveščam, da sem danes končno našel čas in razposlal vaše nagrade. Opravičujem se, da za to ni bilo časa prej, ampak tako ali tako vsi veste, kako nori so bili zadnji tedni na Slo-Techu. Če bo vse po sreči, boste svoje nove pridobitve zagledali jutri v nabiralniku.

0 komentarjev

AMD 760MP...

X-Bit Labs - Po nekaterih (bojda zanesljivih) virih naj bi se masovna proizvodnja večprocesorskega AMD 760MP čipovja začela koncem marca. Takrat bomo ugledali tudi prve plošče s tem čipovjem, in sicer od podjetja Tyan (ki je že znano po svojih večprocesorskih rešitvah). Na žalost bo to za kar nekaj časa tudi edini ponudnik plošč z AMD 760MP čipovjem, saj bodo ostali (Gigabyte, ASUS, MSI...) počakali na izzid Palomina, ki pa je prestavljen na tretje četrtletje tega leta. Ali to pomeni, da trenutni Thunderbirdi niso sposobni večprocesorskega delovanja? Po pravici povedano ne vem, saj sem tudi sam prvič naletel na takšna namigovanja. Upajmo, da ne...

0 komentarjev

KT133A @ Tom's Hardware

Tom's Hardware - KT133A čipovje med nas prihaja ravno ob pravem času, če vzamemo v zakup, da so govorice o dokončnem zaklepu množilnika na SocketA procesorjih resnične. Na Tom's Hardware so si pobliže ogledali nekaj matičnih plošč s tem čipovjem... Na žalost stanje ni tako rožnato, kot je sprva izgledalo, toda vseeno ne gre za napake, ki bi nas huje prizadele v tem času. Po Tomovih informacijah naj bi namreč večina proizvajalcev morala ponovno načrtovati KT133A plošče, saj jim je AMD sprva zamolčal en pomemben podatek, ki zadeva njihove prihodnje procesorje. Namreč, 1.5GHz TBirdi naj bi potrebovali kar okoli 46 A toka (jaome ), kar ne zmore nobena trenutna KT133A plošča. Ali je informacija točna ali ne se bo šele izkazalo, toda vseeno raje še malo počakajte z nakupom!

6 komentarjev