»

ABIT KT7, KT7-RAID, KT7A in KT7A-RAID BIOS

ABIT - Še ena kratka novica. Izšli so novi BIOS-i za ABIT KT7, KT7-RAID, KT7A in KT7A-RAID matične plošče. Novega na njih je večja stabilnost za AMD Athlon procesorje s FSB-jem 133MHz, podpora za 1.4GHz Athlone (šele zdaj?!), povečana kompatibilnost SCSI komponent in nekaj popravljenih hroščkov. Pred flash-anjem si OBVEZNO preberite navodila, da se ne bodo zgodile kakšne nesreče.

2 komentarja

VIA zamenjuje KT133 s KT133E

X-Bit Labs - Sodeč po tej novici na X-bit labsih izgleda, da bo VIA poizkušala proizvajalce matičnih plošč preusmeriti iz KT133 na KT133E chipset. VIA pravi, da je KT133E, KT133A, vendar ne podpira AMD-jevega 266 MHz vodila. KT133E in KT133A sta v bistvu popolnoma združljiva chipseta (beri: enaka). Edina razlika med njima je, da proizvajalci na KT133A natikajo železna hladilna rebra, na KT133E pa plastična rebra. S tem hoče VIA dokazati, da je KT133A mišljen za višje frekvence, KT133E pa za nižje. Resničnost je drugačna, saj se odsotnost kovinskega hladilnika na KT133E ne pozna preveč. Najvišji doseženi frekvenci teh dveh chipsetov se razlikujeta samo za 5-10 MHz. Čeprav KT133E uradno ne podpira procesorjev na 133 MHz vodilu, se v praksi izkaže, da z njimi deluje čisto v redu. Zanimivo, kako lahko podjetja zapeljejo kupce . Matične plošče, ki bazirajo na tem chipsetu trenutno ne dopuščajo navijanja čez 117 MHz, vendar se bodo gotovo pojavile tudi take, ki bodo omogočale navijanje FSB-ja do 133...

1 komentar

Prvi testi ABIT KT7E

VIA Hardware - Se spomnite, ko sem vam govoril o novi ABIT matični plošči na VIA KT133E čipovju? Se? Dobro. Danes so se pojavili prvi testi te matične plošče. Čeprav niso zelo zanesljivi (objavila jih je stran, ki je zelo vdana VII, VIA pa je jasno navdušena nad lastnim izdelkom), nam dajo vsaj približen vtis, kako se plošča obnese. Kakor sem že omenil, je VIA KT133E čipovje podobno VIA KT133 čipovju, ker uradno podpira FSB le do 100MHz. ABIT očitno dela čudeže. Na testu, ki si ga lahko preberete tukaj, jim je FSB uspelo naviti do zavidljivih 147MHz. To pa je še bolj podobno KT133A čipovju. Plošča pa je sploh privlačna ne le zaradi svojih tehničnih zmogljivosti, ampak tudi zaradi strašno lepe modre barve. V vzporednem testu, ki so ga fantje opravili, KT7E premaga KT7A v SiSoft Sandri. Ti novi rezultati me osebno zelo presenečajo. Mislil sem, da bo VIA KT133E čipovje namenjeno bolj spodnjemu visokemu razredu in da bo KT133A čipovje kraljevalo v visokem visokem razredu. Zdi se mi, da so to...

0 komentarjev

Test AMD čipovij

AnandTech - Fantje na Anand tech-u so napisali članek o aktualnih AMD čipovjih. Torej tukaj. Ogledali so si ASUS A7V133 (VIA KT133A), ki deluje na SDRAM in dve DDR SDRAM matični plošči, ASUS A7M266 (AMD 760) in ASUS A7A266 (ALi MAGiK1). Ker primerjajo čipovja in ne plošče, je normalno, da so vse plošče istega proizvajalca. Za najhitrejše se je izkazalo AMD 760 čipovje, ki je z svojo podporo DDR SDRAM-u prehitelo VIA KT133A. Samo trenutno se vam plošč na osnovi AMD 760 čipovja ne splača kupovati ker a) je DDR SDRAM še vedno predrag in ker b) bo VIA kmalu izdala svoje DDR SDRAM čipovje, imenovano KT266. Predlagam torej, da počakamo in vidimo.

5 komentarjev

Nove ABITke

X-Bit Labs - ABIT je zadnje čase res malo manj dejaven, kot smo bili od tega podjetja vajeni prej. Po mega najavitvi pred nekaj meseci je vse bilo tiho, toda brez skrbi, da tajvančki ne spijo. V bližnji prihodnosti bodo namreč začeli razpošiljati kar štiri nove matične plošče:
  • KT-20: Gre za (za nas) manj zanimivo MicroATX ploščo, zgrajeno okoli KT133 čipovja, kar pomeni, da podpira le "stare" 200MHz procesorje in SDRAM. V 2 DIMM reži lahko stlačite do 1GB PC133 SDRAMa, druge razširitvene zmožnosti pa so: 3 PCI, 1 CNR in 1 AGP 4x. plošča je brez SoftMenuja in namenjena predvsem vgradnji v cheapass OEM sisteme.
  • KT7E: Gre za prvo ABITovo KT133E ploščo (KT133E je 0.18 mikronska različica KT133A), ki je drugače precej standardna: 3 DIMM, 6 PCI, 1 ISA, 1 AGP 4x, ATA100 in SoftMenuIII.
  • SL-30: Intel različica KT-20 plošče je zasnovana na i815E čipovju in tudi prihaja v MicroATX formatu. V 3 DIMM reže bo možno stlačiti do 512MB pomnilnika, poleg tega pa so na voljo še 3 PCI, 1 CNR in 1 AGP 4x reže. Plošča...

3 komentarji

KT133A @ Tom's Hardware

Tom's Hardware - KT133A čipovje med nas prihaja ravno ob pravem času, če vzamemo v zakup, da so govorice o dokončnem zaklepu množilnika na SocketA procesorjih resnične. Na Tom's Hardware so si pobliže ogledali nekaj matičnih plošč s tem čipovjem... Na žalost stanje ni tako rožnato, kot je sprva izgledalo, toda vseeno ne gre za napake, ki bi nas huje prizadele v tem času. Po Tomovih informacijah naj bi namreč večina proizvajalcev morala ponovno načrtovati KT133A plošče, saj jim je AMD sprva zamolčal en pomemben podatek, ki zadeva njihove prihodnje procesorje. Namreč, 1.5GHz TBirdi naj bi potrebovali kar okoli 46 A toka (jaome ), kar ne zmore nobena trenutna KT133A plošča. Ali je informacija točna ali ne se bo šele izkazalo, toda vseeno raje še malo počakajte z nakupom!

6 komentarjev

ABIT KT7A RAID

ABIT - ABIT je najavil, da bodo kmalu začeli s proizvodnjo KT7A plošče. V bistvu gre za legendarno KT7 platko, ki ji bodo nadgradili vezno čipovje v VIA KT133A, kar pomeni, da bo po novem podpirala tudi 266MHz zunanjo frekvenco. Vse druge lastnosti so praktično enake, kar pomeni tudi SoftMenuIII in RAID različico. Kmalu!Mimogrede, če vam še vedno ni najbolj jasno, kaka je razlika med VIA KT133 in KT133A čipovjem, vam predlagam, da si ogledate Anandov test. Ta zajetna stvar bi vam res morala razjasniti obzorja [;)].

0 komentarjev

Overclockanje VIA KT133A čipovja

VIA Hardware - VIA KT133A čipovje ne prinaša le podpore za 133/266MHz zunanje frekvence, temveč tudi odpira povsem nova obzorja za overclockanej SocketA procesorjev. Kot veste, smo se zaradi zlobne ovire v čipovju do sedaj morali zanašati le na overclockanje preko množilnika, ki pa velikokrat ni toliko profitabilno zaradi počasnejšega komuniciranja s pomnilnikom. Zaradi razvoja procesorjev in dviga osnovne zunanje frekvence pa so to oviro morali odstraniti, tako da so nam vrata FSB overclockanja sedaj popolnoma odprta. Na to temo so na VIA Hardware spisali zanimiv članek, katerega se zagotovo izplača pogledati!

0 komentarjev

Test VIAinega KT133A čipovja

VIA Hardware - VIA KT133A čipovje je v bistvu popolnoma enako KT133ki, ki je popolnoma enaka KX133ki. Torej gre za čipovje, ki je staro okoli enega leta, ob primernem času pa ga podmladijo s potrebnimi funkcijami. Tako je edina prednost KT133A pred KT133 podpora 266MHz zunanji frekvenci novih SocketA procesorjev. Vseeno so se na VIA Hardware spravili dotično čipovje testirat in ga primerjat s prejšnjo verzijo. Če se vam to zdi upravičeno, potem si test oglejte tukaj, drugi pa raje pojdite počet kaj bolj pametnega... Recimo pisati sporočila v Forum [;)].

0 komentarjev