»

Novi Duron in Barton

The inquirer - Razpečevalci trdijo, da bo AMD izdal nove, oslabljene Barton procesorje, s samo 256 KB drugostopenjskega predpomnilnika. To bi naj bil procesorji Thornton, o katerih je bilo že govora. Zaradi težave z nekaterimi hrošči bodo inženirski primerki Thorntonov poslani le nekaterim podjetjem. Isti vir trdi, da bo AMD oživel procesor Duron, pri katerem pa ne bo PR Ratinga ampak, hvalabogu, predstavljena dejanska frekvenca obratovanja. Novi Duron bo tako na voljo z frekvencami 1.4GHz, 1.6GHz in 1.8GHz. Originalna novica

25 komentarjev

VIA predstavlja mobilni C3

X-Bit Labs - Čeprav Viini procesorji C3 niso ravno zmogljivi, pa so idealni za vgradnjo v lahke prenosnike, kjer zmogljivost ne šteje toliko. Tam je bolj pomembna majhna poraba, za kar je C3 kot nalašč. Tako je VIA na CeBitu naznanila, da bo izdelala 933 MHz C3, ki bo narejen v 0.13 mikronski tehnologiji, vseboval bo 128 KB prvostopenjskega predpomnilnika, 64 KB drugostopenjskega predpomnilnika, deloval bo lahko na 100/133 MHz vodilu, vseboval podporo MMX in 3DNow! ukazom ter tudi tehnologijo LongHaul, ki bo skrbela za optimalno porabo energije.
Razen podatkov, niso znane nit začetne cene, niti datum začetka proizvodnje tega procesorja.

2 komentarja

Nov Pentium III

The Register - Kot kaže, Intel še vedno kuje vroč silicij. Tokrat je predstavil Pentiuma III, ki deluje pri 1.4 GHz, vsebuje kar 512 kB drugostopenjskega predpomnilnika ter je zgrajen v 130 nanometrski tehnologiji. Kar ga naredi zelo primernega za računala, kjer je zanesljivost zelo pomembna (recimo spletni strežniki), je za 40 % manjša poraba energije (torej manjša možnost pregretja).

1 komentar

Nova Ezra

X-Bit Labs - VIA je nedavno izdala svoj 933 MHz procesor C3, ki je osnovan na jedru Ezra. Procesor je izdelan v 0.13 mikronski tehnolgiji izdelave, ima 128 KB primarnega in 64 KB sekundarnega predpomnilnika, nabor ukazov MMX in AMD-jev 3DNow! in 133 MHz vodilo. Novi C3 je kot nalašč za nadgradnjo starih računalnikov, saj brez problemov sede v podnožje Socket370. VIA je procesor namenila predvsem cenenim računalnikom, prenosnikom in manj zmogljivim strežnikom. Cena še ni znana.

1 komentar

Zanimiv računalnik

Digit Life - Kljub temu, da VIA C3 ni ravno vrhunski procesor, se lahko v nekaterih pogledih enakomerno kosa z Intelovimi Celeroni. Še več, C3 ni bil nikoli mišljen kot procesor na katerem bi tekle zahtevne kalkulacije, ampak kot procesor, ki bi bil poceni, pripravljen za vgradnjo v vse manj zahtevne sisteme in zaradi majhne porabe enekrije kot nalašč za v lahke prenosnike. Zaradi dokaj nizke cene je C3 kot nalašč za v pisarne, kjer ne potrebujemo ravno procesorjev Pentium 2, Athlonov, Duronov ali kakšnih drugih visokozmogljivih primerkov. Poleg tega pa C3 ne zahteva velikih plošč, ampak je namenjen delovanju na majhnih Flex različicah, ki ne zasedejo toliko prostora in se brez posebnih težav vgradijo v majhna ohišja. In ravno majhnost je ključ do uspeha v svetu poslovnih računalnikov, kjer vedno primanjkuje prostora. Enega izmed takih malih računalnikov so stestirali tukaj. Imenuje se Shuttle SV24 Barebone in vsebuje vse potrebne komponente, razen procesorja C3, ki ga moramo vgraditi sami. Res...

3 komentarji

VIA C3

ZDNet - Na trg očitno prihajajo novi 'cyrixi'. VIA je namreč izdelala ter prodajalcem že ponuja 886 MHz procesor, Ezra C3 poimenovanega. Vgrajene ima dodatne MMX ter 3DNow! ukaze ter je izdelan v 0.13 mikronski tehnologiji.

VIA svoj procesor sicer hvali na vse pretege (predvsem nizko ceno, ki pa, ironično, še ni znana), vendar pa proizvajalci računalnikov niso preveč navdušeni. Verjetno se, kljub nizki ceni, bojijo, da gre zgolj za še ene Cyrix procesorje. Klik.

0 komentarjev

Test VIA C3 733 MHz procesorja

Slo-Tech - O novem Viinem umotvoru, ki sliši na ime C3 sem že obsežneje poročal v svojih prejšnjih novica, vendar pa do danes nisem našel nobenega testa, ki bi potrdi razne hipoteze, ki sem jih našel na številnih hardverskih straneh. Vse do danes, ko divja prava pisunska mrzlica in bralci pošiljajo prispevke kot nori. Preidimo spet na osrednjo temo; procesor C3, ki so ga testirali tukaj deluje s hitrostjo 733 MHz, za vse pozabljive osebke pa naj ponovim, da C3 bazira na Samuel 2 jedru, vsebuje 64 L2 predpomnilnika in je izdelan v 0.15 mikronski tehnologiji. Glede na to, da je C3 daljni naslednik Cyrixov, ki so se ponašali s kronično slabo računsko močjo, sem bil kar malce skeptičen , dokler nisem prebral testa. Moram reči, da C3 ni strel mimo in da se lahko le-ta skorajda enakomerno kosa s Celeroni druge generacije, pa še greje se manj. Problem tiči drugod - AMD Duroni in Thunderbirdi. Če bi AMD ostal na K6 procesorjih, potem bi bil C3 kar dobra konkurenca Intelu na OEM trgu, tako pa bo...

0 komentarjev

VIA in prihodnost

X-Bit Labs - Trenutno je Viin procesor za visoki cenovni razred 733MHz čip, ki ga je VIA predstavila marca. Letos bodo v Samuel 2 družini izšli še 750, 800, 850, 866MHz procesorji.
Do konca tretje četrtine leta (Q3), bo VIA predstavila nov procesor, katerega kodno ime je Ezra. Frekvenca čipa bo segala do 1GHz. Čip Ezra bo imel 128KB prvostopenjskega predpomnilnika (L1) in 64KB drugostopenjskega predpomnilnika (L2). Izdelan bo v 0.13 mikronski tehnologiji.
Kmalu za tem bo VIA predstavila popolnoma novo procesorsko linijo. Frekvenca čipa bo do 1.2GHz. Procesorji bodo imeli 128KB prvostopenjskega predpomnilnika (L1) in 256KB drugostopenjskega predpomnilnika (L2). Imeli bodo tudi popolno podporo SSE ukazom. Tudi ti procesorji bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji.
VIA namerava v bližnji prihodnosti vstopiti na trenutno zelo poln trg nizko cenovnih procesorjev. Načrtuje, da bodo njeni procesorji konkurenca Duron-om in Celeron-om. Ta cilj bo zelo težko doseči, ker so Duron procesorji nesporni...

8 komentarjev

Novi Cyrixi

The Register - VIA kar naprej razvija nove in nove različice neuspešnega Cyrix III procesorja. To je seveda popolnoma razumljivo, saj s trenutnimi performansami, ki jih procesor dosega nikoli ne bodo dosegli 7% procesorskega tržnega deleža, kar je njihov cilj za to leto. Tako so že najavili, da bodo na marčevskem CeBITu predstavili novo različico. Tu je nekaj specifikacij:
  • 750MHz frekvenca jedra (pozneje 800 in 850MHz),
  • 128KB L1 predpomnilnika,
  • 64KB L2 predpomnilnika,
  • 100/133MHz FSB,
  • podpora MMX in 3D Now! ukazom,
  • 0.15 mikronska tehnologija izdelave,
  • delovna napetost 1.5V
Največja novost je torej L2 predpomnilnik, ki bi moral pospešiti procesor za kakšnih 15%. Ali bo to dovolj za vsaj sprejemljive performanse bomo še videli, čeprav jaz ne bi preveč upal. Najmočnejša stran novega procesorja bo tako kot vedno cena, toda ni mi povsem jasno, kako se lahko kosa s cenenimi Duroni, ki so po zmogljivostih neprimerljivi. Bomo videli......

0 komentarjev