»

Hynix predstavil gigabiten DDR-II čip

X-Bit Labs - Korejski izdelovalec pomnilnika je včeraj svetu pokazal svoj gigabiten DDR-II čip. Po njihovih napovedovanjih bo DDR-II pomnilnik nadomestil današnje DDR in SDR pomnilnike v bližnji prihodosti. Masovno proizvodnjo teh čipov tako obljubljajo že za prvo četrtletje prihodnjega leta, Intel pa naj bi jih v drugem četrtletju prihodnjega leta podprl še s svojim čipovjem, ki bo ta pomnilnik tudi podpiralo. Še besedica o samih specifikacijah tega pomnilnika: grajen bo v 0,11-mikronski tehnologiji, tiktakal pa bo pri 533 in 667 MHz. O ceni še ni podatkov. Več o tem.

1 komentar

Crucial 256MB PC2700 DDR

M:6 - Še en DDR pomnilnik za "navijače". Na M:6 so naredili obširen test, ki si ga lahko ogledate tukaj.
Ena ploščica tega pomnilnika pa vas bo olajšala za okoli 80 zelencev.
Še specifikacije:
  • DDR PC2700
  • 167 MHz Ura, 333 MHz podatki
  • Voltaža: 2.5V
  • SDRAM Timing: CL=2.5
  • max nastavitve za DDR400: 3-3-3 -> 210 MHz

0 komentarjev

Pomnilnik za ekstremne navijalce

Extreme Overclocking - Če hočemo svoj procesor naviti v megaherčne višave, bomo največkrat poleg dobre plošče in napajalnika potrebovali tudi dober pomnilnik, ki lahko deluje na čim večjih frekvencah. Na Extreme Cooling so testirali enega izmed takih, ki pa se sicer kar pošteno loči od drugih, saj je pravi ekstremist in lahko nemoteno deluje s frekvenco 433 MHz. Pomnilnik je tipa DDR SDRAM, sestavljajo ga 5 ns čipi, ustreza specifikacijam PC3500 in povrhu vsega vsebuje tudi kovinsko ploščico, ki je namenjena pasivnemu hlajenju. Pomnilnik proizvaja podjetje GEIL USA. Ker je na trg prišel precej pred svojim časom, je dokaj drag, s trenutnimi procesorji pa so le s težavo dosegali njegove osnovne zmožnosti, čeprav avtor članka verjame, da bi lahko pomnilnik deloval tudi z višjo frekvenco. Skratka, ocenjevalec je bil navdušen in pomnilnik priporočil zagrizenim navijalcem.

0 komentarjev

KT 400 prihaja @ polna hitrost?

The inquirer - Že zdavnaj napovedani KT 400 čipset očitno končno prihaja. Via ga sicer uradno še ni predstavila, vendar pa bi lahko na njegov izid sklepali iz današnje izjave znanega proizvajalca matičnih plošč DFI-ja, ki je napovedal prihod dveh matičnih plošč, ki bosta vsebovali to čipovje in sicer bosta modela nosila oznaki AD77 Infinity in AD77 Pro.
Obe plošči bosta podpirali Serial ATA, AGP 8X, DDR 400 pa uradno ne bo podprt, vendar bodo plošče v navezi z njim menda vseeno delovale. Prav tako pa je prvo KT 400 ploščo pred časom predstavil tudi Gigabyte. Več o tem si preberite tu

0 komentarjev

Test SIS Xabre400

X-Bit Labs - Medtem ko čakamo na Xabre600, ki se od šibkejših različic ne bo razlikoval po ničemer, razen hitrejšem taktu samega grafičnega procesorja in hitrejšem pomnilniku, ki ga bodo proizvajalci cinili na kartice, se je na internetu pojavila kopica testov, v katerih so do potankosti stestirali šibkejšo izvedenko Xabre400. Enega izmed teh testov lahko najdete tudi na X-Bit Labs, kjer so kartico obširno testirali in jo primerjali s konkurenčnimi izdelki. Je SiS tokrat upravičil vlogo konkurenta GeForceom 4 MX? X-Biti navajajo, da bi bil čip lahko zelo dober, če v njem ne bi manjkala enota Vertex...

1 komentar

DDR400 ni več tako oddaljen

The inquirer - Da, prav ste prebrali. Čeprav pomnilnik DDR333, ki je pravi magnet za navijalce, sploh še ni tako dolgo na tržišču, je Samsung napovedal, da se nam obeta že DDR400 pomnilnik. Ta naj bi deloval pri frekvenci 200 MHz, ker pa lahko DDR SDRAM prenese dva podatka na cikel, pa naj bi efektivno deloval pri 400 MHz. Samsung zaenkrat pošilja samo primerke tega pomnilnika, in sicer Nvidii, SiS-u in Vii, hkrati pa poudarja, da tega pomnilnika ni za pričakovati pred tretjo četrtino letošnjega leta. Za podporo se nam vsekakor ni treba bati, saj izgleda, da bo pomnilnik spet prvi podprl SIS. Več tukaj.

1 komentar

128 MB grafične kartice

Digit Life - Zelo daleč nazaj, so bile grafične kartice z enim megabajtom pomnilnika. Ta se je potem vedno povečeval in sedaj smo prilezli do nekje 64 MB pomnilnika. Nekaterim podjetjem pa to še ni bilo zadosti in hoteli so več. Tako so nastale kartice s 128 MB pomnilnika. Test 3 takih kartic so se lotili pri Digit-lifeu in ugotovili, da več ni nujno boljše, saj recimo Radeon 7500 sparjen s 128 MB SDR(!) pomnilnika deluje slabše kot ista kartica s samo 64 MB SDR pomnilnika. Tudi Geforce 2 Titanium se s 128 MB DDR pomnilnika ne obnese prav nič bolje od tistega z 64 MB DDR pomnilnika, zatorej, zapomnite si, pri pomnilniko dosti bolj kot velikost pomembna hitrost! Če koga še vedno nisem prepričal, naj se prepriča sam.

6 komentarjev

VIA podpira DDR333

X-Bit Labs - Pomnilnik DDR SDRAM uživa iz dneva v dan vse večjo podporo in tako vse bolj kaže, da se SDRAM počasi umika v zaslužen pokoj, RDRAM pa uživa še zadnje vzdihljaje, do katerih so ga pripeljali splošna nepriljubljenost zaradi dragih naborov, pomnilnika in prepogostih tožb, s katerimi si je podjetje delalo reklamo. Med fanatične podpornike je tako nedavno pristopila tudi VIA, ki se je odločila, da bo podprla vse proizvajalce, ki so tako ali drugače povezani z najnovejšim pomnilnikom DDR333. Tako bo VIA v naslednje sodelovala s takimi imeni, kot so AMD, Micron Technology, Samsung Semiconductor, Hynix Semiconductor in Infineon. Intela v tem taboru ne bo zaradi spora z Vio.

1 komentar

Poimenovanja

več strani - AMD bo začel svoje procesorje imenovati po svojih dejanskih zmogljivostih v primerjavi z Inteli. To že veste. Ne veste pa, da je na tržišču očitno velja mrzlica (pre)imenovanja izdelkov.
Govorice na različnih internetnih straneh namreč pravijo, da bo Nvidia začela svoje grafične kartice imenovati po hitrostih pomnilnika. Ker so govorice zelo čudne in nepopolne imajo v svojih tezah veliko lukenj. Nvidia naj bi začela to novo poimenovanje s serijo GeForce3 Titanium. Kot veste bo v kratkem izšla pospešena verzija klasične trojke. Ime kartice naj bi bilo Geforce3 Titanium 500. Torej ne GeForce3 Ultra ali Pro kot so mislili nekateri. Trenutna klasična trojka ima pomnilnik nastavljen na 460MHz DDR. Oznaka tega pomnilnika pa je 3.8ns. Kar teoretično pomeni, da bi stablino deloval pri 526MHz. Torej je logično sklepati, da bo ta pospešena GeForce3 imela pomnilnik nastavljen na 500MHz. Od tu verjetno tudi poimenovanje (Titanium 500).
Neuradni viri znotraj Nvidie so tudi potrdili, da je...

0 komentarjev

VC pomnilnik

BXBoards - Verjetno ste se ob branju testov matičnih plošč, ki bazirajo na VIAinih novejših čipovjih marsikdaj spraševali kaj za vraga je VCRAM, ki ga te plošče podpirajo. Andy z BXBoards strani se je odločil končno razščistiti s tem velikim vprašanjem in je pod roke vzel (sicer zelo redek) primerek tega pomnilnika ter ga temeljito pretestiral. Sintetični benchmarki (Sandra) so resda pokazali hitrejše delovanje, toda slika pri uporabi resničnih aplikacij je popolnoma drugačna. Predlagam, da si test kar ogledate!

0 komentarjev