»

NVidia Tritium, nova sistemska platforma za entuzijaste

AnandTech - NVidia namerava združiti več, posebej certificiranih komponent različnih proizvajalec (matična plošča, grafična kartica, delovni pomnilnik), pod imenom Tirtium. Če bo sistem prepoznal prave komponente, se bo navil sam.

Zgornje besedilo je dovolj za potrošnike (z dovolj denarja), vsi pravi navdušenci pa si lahko v nadaljevanju besedila preberete nekatere tehnične zahteve, ki jim bodo morali proizvajalci komponent zadostiti, če si bodo želeli pridobiti certifikat.

Matične plošče bodo morale zagotavljati dovolj napetosti in njihov razpon:

CPU (AMD AM2 podnožje)
- V_Core: 0.775V to 2.2V
RAM
- VDDIO: 1.8V to 2.5V
- VTT: 0.9V to 1.25V
C51XE
V_Core: 1.2V to 1.45V
- V_PEX: 1.5V to 1.7V
- V_HT: 1.2V to 1.5V
MCP55XE
- V_Core: 1.5V to 1.7V
- V_PEX: 1.5V to 1.7V
- V_HT: 1.2V to 1.5V

Poleg tega bodo morale matične plošče omogočati dovoljšen razpon delovnih frekvenc. RAM bo tako moral delovati vsaj pri 800 MHz. PCIe reže bodo morale biti dovolj narazen, da bo plošča lahko sprejela Quad-SLi...

1 komentar

Viini procesorji

X-Bit Labs - VIA ni znana kot samo proizvajalec procesorskih naborov, ampak se zadnje čase uveljavlja tudi kot proizvajalec procesorjev (CPU). Če je raznim podatkom verjeti, se C3 procesor na zahodnem trgu ne prodaja ravno najbolje, na vzhodu pa Intelu kar precej hodi v zelje, saj je njegov glavni adut ravno nizka cena in niti ne tako velik zaostanek za Intelovimi Celeroni. Prav tako pa so Viini procesorji primerni za vdelavo v manj zmogljive strežnike, za krmiljenje proizvodnih linij (vi sploh ne veste, kako zmogljivi so lahko šibkejši in cenejši procesorji pri opravljanju takih nalog) in še kaj. VIA nam trenutno ponuja tri različice C3 procesorjev na treh različnih jedrih - Samuel (C5A), Samuel 2 (C5B) in Ezra (C5C). Procesorji na jedru Ezra bodo v začetku leta 2002 delovali s frekvenco 1 GHz. Vendar to še ne pomeni, da je to Viin zadnji izdelek. Ne, VIA namerava v prihodnje še bolj agresivno nastopiti na tem delu trga in ponuditi rešitve, ki bodo bazirale na povsem spremenjenih arhitekturah....

3 komentarji

Intel preložil izid novih Celeronov

X-Bit Labs - Intel je brez kakršnegakoli sporočila ali pojasnila preložil izid Celeronov z novimi D0 jedri (733/66, 766/66, 800/100. 850/100). Ti procesorji naj bi sprva izšli 1. junija, novi datum pa je 9. julij.
Novo jedro bo pomenilo tudi povišanje voltaže, in sicer s 1.7V na 1.75V. Prav tako je spremenjena CPUID vrednost, z 0686 na 068A.

0 komentarjev

Tualatini že v prodaji

Akiba - Kljub temu, da Intel ni izdal uradnega obvestila, sedaj več ni nobenih dvomov, da so Tualatini v prodaji. Akiba je namreč že objavila prve podatke o dobavljivosti in cenah v Japonskih trgovinah. Gre za strežniške čipe s 512KB L2 predpomnilnika, 1.13GHz model pa stane $400. To je precej višje od napovedane cene ($310), toda japonski prodajalci zaradi ekskluzivnosti radi navijajo cene. Drugače pa gre za čistokrvne Tualatine v FC-PGA2 obliki, ki delujejo pri 1.45V napetosti. Za razliko od Intelovih trditev pa ti strežniški procesorji ne potrebujejo posebnega čipovja in matičnih plošč, temveč lepo delujejo na i815E (B stepping) ploščah, kot sta Gigabyte GA-60XET in ABIT ST6-RAID.

vir: Akiba

vir: Akiba

3 komentarji

Bela matična plošča

X-Bit Labs - Po modri (Gigabyte), rdeči (ASUS) in črni (ASUS), bo prišla še bela matična plošča. Ja, tako je. Njen PCB bo bel.
Šlo bo za ABIT ST6E-RAID in ST6E. Razlika med njima je, da ena ima RAID druga pa ne. Imela bo Socket370/FC-PGA2 ležišče in bazirala na Intel i815EP B-stepping čipovju. Ima pa tri DIMM reže za PC133 SDRAM. Na njej so še 1 CNR reža, 1 AGP reža in 6 PCI režter 4 USB vhode. Verzija z RAID-om bo imela še HighPoint HPT370 kontroler. Kot vse novejše ABIT-ove matične plošče, bo tudi ta podpirala SoftMenu III, torej navijanje iz BIOS-a. Navijati se bo dalo od frekvence 50MHz do 250MHz v korakih po 1MHz. Spreminjati se bo dalo tudi Vcore napetost; to...

13 komentarjev

Fotografije Tualatin-a

PC Pop - Juhuhu! Spet sem tu. Končno mi je uspelo usposobiti svoj računalnik za zgledno delovanje. Sicer to ne bo občutno zvišalo števila mojih novice, ker so naslednji teden eksterci... Kar pomeni, da boste dobili velik zalogaj novic po ekstercih, v znak kesanja (mojega). Ker pa je danes nedelja in imam celo nekaj časa, vem bo nekaj novic le predstavil.
Zadnje dni se veliko govori o Tualatin procesorjih. Saj veste, Intelovih procesorjih na FC-PGA2 ležišču, ki bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji. No, tukaj, so se pojavile fotografije teh lepotcev.

8 komentarjev

Novi Pentium4 stepping

X-Bit Labs - Med priprave na izzid 1.7GHz Pentiuma4 sodi tudi novi stepping jedra. Procesor, ki bo izšel nekje konec aprila/začetek maja bo tako s seboj prinesel tudi novi stepping z oznako C-1. V osnovi novi stepping ne prinaša nič drugega, saj so jedro spremenili le malenkostno: povišali so Vcore na 1.75V, kar bi moralo zagotoviti stabilno delovanje pri 1.7GHz. Sicer pa bodo prvi procesorji z novim steppingom na voljo že marca, in sicer gre za počasnejše modele. Če gre sklepati po dosedanjih izkušnjah, bodo novi C-1 Pentiumi4 precej bolj navijanju prijazni...

0 komentarjev

Še malo o Intelu...

Heise - Ok, še malo novic o Intelu. Prva se nanaša na Slot1 podnožje. Že dolgo se pojavljajo napovedi o propadu tega vodila in izgleda, da bo res tako. Intel namreč skoraj zagotovo (sodeč po tem) ne bo izdal Slot1 procesorjev s frekvencami nad 1GHz. Sicer bo možna uporaba cD0 stepping Copperminov s pomočjo posebnih konverterjev, toda novi Pentiumi3, Tualatini, zagotovo ne bodo podpirali Slot1 podnožja. Piko na i doda še podatek, da bo Intel prenehal z proizvodnjo Slot1 procesorjev že to četrtletje...

Druga novica govori o Coppermine-T procesorjih. Šlo naj bi za vmesni člen med sedanjimi Coppermini in novimi Pentiumi3 s kodnim imenom Tualatin, toda pri Intelu so se očitno premislili (tako pravijo tukaj)... Toda glede na to, da je Almador čipovje ukinjeno iz vseh načrtov in bo že i815E (revizija B) podpiral Tualatine, potrebe po Copperminih-T enostavno več ni!

0 komentarjev

Insane Hardwarova polomija

VIA Hardware - Insane Hardware si je v neskončni želji za svežimi in ekskluzivnimi novicami privoščil še eno polomijo (prva je bila v zvezi z Duroni brez nogic). Včerajšnje slike namreč niso slike Tualatin procesorja, ki bo nasledil Coppermine, temveč slike novega FC-PGA2 cD0 Coppermine procesorja, ki ga bo Intel kmalu izdal pri hitrosti 1GHz. Torej v bistvu gre le za novo pakiranje. Prav tako vas moram razžalostiti, saj je kar nekaj specifikacij, ki sem joh včeraj posredoval neresničnih. Tualatin bo tako deloval pri 133MHz zunanje frekvence, imel bo 256KB L2 predpomnilnika, Almador čipovje pa ne bo takoj podpiralo DDR pomnilnika. V bistvu ste prave specifikacije vedeli že dolgo, saj smo jih na Slo-Techu posredovali že kar nekaj krat, toda stvari se dandanes spreminjajo tako hitro, da sploh nisem posumil, da bi lahko bilo kaj narobe. Da so zgornje trditve resnične, lahko preverite tudi v samem Intelovem datasheetu za procesor. "Krivec" za razkrinkanje Insane Hardwarea je VIA Hardware....

1 komentar

Nova Intelova jedra

Intel - Intel je pred kratkim sporočil, da bodo predstavili novo različico (stepping) jeder svojih Pentium3 procesorjev. Stepping se bo iz sedanje cC0 različice spremenil v cD0. Poglejmo si, kaj nam prinaša novo jedro:
  • Spremembo CPUIDja iz 0686h za cC0 v 068Ah za cD0,
  • Delovna napetost je povečana z 1.7V na 1.75V,
  • Izboljšan "Thermal Design Power", kar pomeni boljše hlajenje procesorjev,
  • 1GHz cD0 procesorji bodo na voljo v FC-PGA2 pakiranju z vdelanim Integrated Heat Spreader (IHS) sistemom
Ta Intelov korak je povsem logičen, saj se bodo v prihodnjem letu počasi znebili Copperminov pri nižjih frekvencah, standard pakiranja pa se bo spremenil iz FC-PGA v FC-PGA2 (tudi Tualatini bodo FC-PGA2). Na žalost bo novi standard pakiranja zahteval posebno podporo čipovja, tako da bomo te procesorje lahko uporabili komaj v drugem četrtletju 2001, ko bo prišel i815 B (mogoče bodo na voljo kakšni konverterji [;)]). Kakorkoli, masovna izdelava novih procesorjev naj bi se začela 5. marca 2001, mene pa že...

0 komentarjev

Govorice o SMP sposobnosti cC0 Celeronov2

Overclockers Australia - Vsi se še zelo dobro spomnimo kakšno SMP revolucijo so povzročili prvi Celeroni in ustrezne matične plošče (ABIT BP6...). No, zadnjih nekaj dni se po svetovnem spletu pojavljajo govorice, da so SMPja sposobni tudi novi, cC0 stepping Celeroni2. Ali je to res ali ne se zaenkrat še ne ve, toda vsi "uradni viri" zatrjujejo, da zadeva ne deluje. Po moje je zadeva malo verjetna, toda kdo ve... mogoče bo kakšen manijak pogruntal potrebno modifikacijo! Če vas zanima več, so pravi naslovi za raziskovanje ta, ta in ta v Overclockers.com.au forumu!

3 komentarji

Intel odpisal dva procesorja

X-Bit Labs - Razvoj gre naprej in z izidom novega Pentium4 procesorja so se pri Intelu odločili za odpis dve najslabših Pentium3 modelov, 650E in 667EB model ( tako FC-PGA, kot Slot1 modela ). Naročila za ta procesorja se bodo sprejemala samo še do 27. februarja, potem pa bosta postala le stvar računalniške zgodovine. Slava jim!

0 komentarjev