»

Kitajci brez Built by ATI kartic

X-Bit Labs - Kandaski gigant ATI Technologies nadaljuje z uresničevanjem svojega načrta o postopnem prenehanju izdelave lastnih (Built by ATI) grafičnih kartic. Trenutno sta na vrsti Tajvan ter Kitajska, kar je logičen in pričakovan korak, glede na to, da je cena v Azija najpomembnejši dejavnik pri prodaji računalniške opreme.

ATI bo tako izdelovanje grafičnih kartic na svojih čipih za področje Azije prepustil podjetjem, kot so CP Technology and Gigabyte. Podobno se bo po napovedih zgodilo tudi v Evropi, kjer naj bi ATI tako naredil prostor za svoje partnerje, kot so Hercules, Sapphire in drugi. Tako naj bi bile originalne ATIjeve grafične kartice dostopne samo še v Severni Ameriki. Klik!

5 komentarjev

ATI s certificiranjem Radeonov

Warp2Search - Kanadski grafični gigant ATI se je odločil uvesti nov sistem certificiranja vseh grafičnih kartic, ki jih njegovi partnerji izdelujejo na njegovih čipih. ATI meni, da bo tako manj težav s stabilnostjo ter posledično nezadovoljnostjo uporabnikov, prav tako pa bo lahko le-tem nudil hitrejšo ter kvalitetnejšo pomoč ob morebitnih težavah. Za kaj torej v bistvu gre?

ATI bo vse kartice s svojimi čipi peljal skozi test, kjer bodo preverjali:
  • Enostavnost namestitve gonilnikov
  • Dvanajsturni test v 3D aplikacijah
  • Dvanajsturni test pri predvajanju DVD filma
  • Kvaliteto slike na zaslonu
  • Pakiranje kartice skupaj z vsemi dodatki (kabli, pretvorniki, CDji ...)
Vse kartice, ki bodo to mučenje uspešno prestale, bodo dobile naziv Certified by ATI, kar bo pomenilo da za njihovo kakovost jamči posredno tudi sam ATI. Spisek že certificiranih kartic ter originalna novica na tem naslovu.

8 komentarjev

Prve Radeon kartice neodvisnega proizvajalca

X-Bit Labs - Aha, pa se je zgodilo. ATIjeva namera o prodaji čipov neodvisnim izdelovalcem grafičnih kartic je končno postala realnost, saj se je začela dejanska prodaja prve take kartice. Prvi korak je storilo podjetje VGA No1. To ime je veliki večini popolnoma neznano, toda situacija je malce jasnejša če povemo, da gre za hčerinsko podjetje tajvanskega PowerColorja. PowerColor namreč proizvaja kartice ekskluzivno na Nvidiinih čipih, za proizvodnjo kartic na vseh drugih čipih (Kyro, Radeon...) pa skrbi VGA No1.
V japonskih trgovinah se je tako pojavil VGA No1 Radeon s 32MB SDR SDRAMa, cena kartice pa je $100-110. V bližnji prihodnosti naj bi videli tudi različico s 64MB SDR SDRAMA (!!!), ki bo opremljena z raznimi dodatki v obliki DVI/TV izhodov.

0 komentarjev

Amazon bo prodajal tudi PC-je

The Register - Iz Amazon.com-a so oznanili, da bodo začeli prodajati tudi osebne računalnike. Za to potezo so se odločili, da bi končno zlezli iz rdečih številk ob koncu tega leta.
Osebne računalnike bodo začeli prodajati jeseni, čeprav natančnega datuma niso izdali. Znano še tudi ni, natančno katere proizvode in od katerih proizvajalcev bodo prodajali. Produkte pa bodo kupcem poslali direktno prodajalci.

0 komentarjev

ATI v Nvidiinem zelju

X-Bit Labs - Lahko bi se reklo, da se vojna za prevlado na grafičnem trgu med ATIjem in Nvidio vse bolj zaostruje. Po odprti tekmi v performansah, ki se je začela s prihodom prvega Radeona, je sedaj ATI objavil namero, ki bo še temeljito spremenila današnji trg grafičnih kartic. Gre se namreč za to, da bo ATI svoje čipe začel prodajati tudi neodvisnim proizvajalcem grafičnih kartic. Velikan je do zdaj kartice izdeloval in prodajal sam (no, starejše čipe je po ultra nizkih cenah prodajal kitajskim proizvajalcem, toda to ni tako pomembno...), sedaj pa se bo lotil direktne konkurence Nvidii, ki je uspela ravno z modelom prodaje svojih čipov. Postavlja pa se vprašanje, kako se bodo odzvali proizvajalci, saj je splošno znano, da Nvidia precej pritiska na svoje partnerje in da od njih zahteva, da izdeluje Nvidia-only kartice. No, glede na to, da je ATI še vedno precej večji od Nvidie, se zna zadeva zanimivo zaplesti. Komaj čakam ....

1 komentar

Noname Radeoni

Akiba - Za ATIja je vedno veljalo, da gre za podjetje, ki svoje čipe ne prodajam OEM proizvajalcem, ter da sam skrbi za izdelavo kartic. Toda, že nekaj časa nazaj (z Rage 128 čipi) se je izkazalo, da temu ni tako, in da podjetje prodaja čipe na kitajsko, kjer se lotajo na kartice Noname proizvajalcev. Nekaj podobnega se sedaj dogaja tudi z Radeon čipi, saj na Akibi lahko zasledimo, da so se začele pojavljati tako imenovano Radeon LE kartice, ki pa nimajo nobenega ATIjevega logota. Nasprotno: ATI ne ponuja nobene podpore ali gonilnikov za te kartice, saj jih je izdelalo neznano podjetje Althon Micro in na karticah ni nobenega ATIjevega znaka. To lahko potrdimo tudi s pogledom na slike, ki se nahajajo na Akibi... Kakorkoli, nas te stvari ne zadevajo preveč, saj teh kartic po vsej verjetnosti nikoli ne bomo ugledali v Sloveniji.

2 komentarja

ATI začel prodajati svoje čipe neodvisnim proizvajalcem

X-Bit Labs - Grafični gigant ATI se je odločil za precej nenavadno potezo: svoje čipe bodo začeli prodajati neodvisnim izdelovalcem grafičnih kartic. Poteza je nenavadna, saj je ATI znan po tem, da je vedno proizvajal lastne kartice na lastnih čipih in drugim podjetjem ni pustil dostopa do svojih čipov. Vsa stvar postane malo bolj razumljiva, ko ugotovimo, da bodo prodali le Rage128 GL čipe. Za razliko od 3DFXa, ki je prodajo čipov začel kot zadnji korak iz obupa je videti, da se ATI le rešuje stare zaloge čipov. Kljub temu je ena izmed zahtev velikana bila tudi to, da kartice ne smejo nositi ime izdelovalca, ampak se morajo prodajati kot No-Name izdelki. Whatever [:\\].

0 komentarjev

Šokantne novice o 3DFXu

CNN - Še ena novička o 3DFXu, ki pa me je zelo presenetila. Sodeč po tem CNNovem članku bo podjetje popolnoma prenehalo izdelovati lastne kartice, in se bo skoncentriralo na prodajo čipov neodvisnim proizvajalcem ( tako kot Nvidia ). To je seveda radikalna sprememba, lahko bi rekli tudi korak nazaj za 3DFX, saj je podjetje leta 1998 kupilo STB in tako dobilo proizvodne zmogljivosti. To tovarno bodo seveda zaprli... Koliko so te novice resnične in koliko ne presodite sami, jaz pa jim želim vso srečo!

2 komentarja