»

Tyanova nova plošča za štiri Opterone

AMD Power

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Tyan je včeraj predstavil svoje nove večprocesorske plošče, namenjene AMD-jevemu Opteronu.

Tako bo na prvi Tyanovi plošči za štiri Opterone prostora še za do 20 GB RAMa, dve 64 bitni/66 MHz PCI - x, dve 64bitni/133MHz PCI - x ter ena navadna PCI reža, za grafiko skrbi integrirana ATI Rage XL grafična kartica, za diskovje pa bodo skrbeli dvokanalni ATA krmilnik, štirje Serial ATA porti z možnostjo RAIDa ter dvokanalni Ultra320 SCSI kontroler, za povezavo v svet pa je dodana še gigabitna mrežna kartica.

Kot lahko vidite s spodnje slike, je stvar videti že narejena za proizvodnjo, kar nam da slutiti, da se bo kmalu znašla na prodajnih policah. Tako bo na voljo še ena osnova za zelo močan strežnik ter voda...

5 komentarjev

Abit NF7 2.0 in Bartoni s 400 MHz FSB

Abit NF7 2.0

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Abitova najnovejša revizija njihove matične plošče NF7 2.0 je že kar nekaj časa na trgu. V tem času so internetne strani izvedle mali miljon testov. Tokrat pa so si na X-Bit Labs postavili zanimivo nalogo. Namreč: Združitev najnovejše Abitove inačice matične plošče NF7-S in AMDjevega Athlon XP procesorja z Barton jedrom in 400 MHz prednjim vodilom, katerega naj bi malo prej omenjena plošča podpirala. Na test so postavili 3200+, 3000+, ter 3000+ s 333MHz FSB. Primerjali so jih s Pentiumoma 4 3,06 GHz ter 3,0 GHz z 800 MHz FSB. Rezultati testov so kar zanimivi, saj v nekaterih pognanih testih prevladujeta Intelova izdelka, v drugih pa AMDjevi. Klik!

5 komentarjev

Nič več tyank?

X-Bit Labs - Po neuradnih informacijah, ki so jih prejeli na X-Bit Labs, naj bi se AMD-jev največji partner pri izdelavi dvoprocesorskih osnovnih plošč prenehal ukvarjati s to dejavnostjo. Jasno, govor je Tyanu. Informacije so zaenkrat, poudarjam, še neuradne, a izgledajo dokaj verjetne, saj se AMD760 MPX čipovje počasi poslavja, na trg pa prihajajo Opetroni. Kako se bodo stvari razpletale, boste obveščeni. Originalna novica.

4 komentarji

Ko en procesor ni dovolj

HotHardware - Takrat si kupimo matično ploščo za več procesorjev in seveda ustrezno število le - teh. Ena takih plošč, ki podpira dva AMD - jeva AthlonaMP, je tudi MSI - jeva KD7 Master. Njene specifikacije in kako se obnese, ko jo sparimo z dvema AMP 2000+, si lahko ogledate v tem testu. Pa veselo branje[:)]!

1 komentar

Plošča za prihodnost ali razočaranje za sedanjost?

Motherboards.org - Abit AT7 MAX je ime, ki bo najbrž sedel v ušesa vsakemu bolj razgledanemu hardverašu, za nedeljske navdušence pa bo najbolje če povem le to, da je Abit s tem izdelkom ubral popolnoma drugo pot dizajna matičnih plošč. Abit se je odločil, da naredi ploščo, ki bo ponujala vse pomembnejše dodatke in bila pripravljena na nove čase. Tako na plošči najdemo čuda raznih čipov, ki skrbijo za LAN, diske (RAID), zvok in še kaj bi se našlo, vendar pa se je Abit vseeno skušal izogniti temu, da bi njihova plošča šla po poteh cenenih visokointegriranih izdelkov. Za ploščo je značilno, da je popolnoma "očiščena" raznih starih tehnologij (LPT, ISA, PS2), kar pa ne pomeni vedno prednosti. Plošča je sprožila kar nekaj žolčnih prepirov, tako po svetu kot tudi na Slo-techu, zato ni dvakrat za reči, da plošča ne bo doživela uspeha predhodnih Abitovih izdelkov. Ali pa tudi ne, če bodo uporabniki vedeli, za katere uporabnike je bila plošča narejena in kaj lahko pričakujemo od nje. Zato brž na branje testa,...

2 komentarja

Abit gre v Dual-MP vodé

ABIT - Abit bo, vsaj tako piše na njihovi strani, izdal strežniško usmerjeno dvoprocesorsko osnovno ploščo za AMDjeve Athlone MP, čeprav lahko v paru na plošči delujejo tudi Duron MP ter Athlon XP procesorji. Temelji na AMD-760 MPX čipovju ter je po specifikacijah sumljivo podobna Tyanovi Tiger MPX. Nanjo lahko damo 4 GB registriranega pomnilnika, ima vgrajen omrežni vmesnik, dve 64-bitni PCI reži ter AGP-PRO vmesnik. Če to sparimo še z kvalitetnim modulom za nadzorovanje temperature ter napak, se zna zgoditi, da bo Abit dobil prvo pravo naslednico BP6 plošče :D. No, malo pretiravam.

1 komentar

Tyan Tiger MPX

The Tech Report - Mi ponavadi ne pokrivamo testov strojne opreme, ki ciljajo na strežniške sisteme, a bom v tem primeru naredil izjemo, saj je prav Tiger MPX tista plošča, na kateri bo Slo-Tech deloval v bližnji (ampak spet ne zelo bližnji) prihodnosti. Ploščo so pretestirali na The Tech report, test si pa oglejte na tem naslovu. Plošča je dvoprocesorska ter grajena na čipovju AMD760MPX, ki pred AMD760MP prinaša majhne izboljšave. Ima štiri reže za pomnilnik, v katere lahko vtaknemo do 4 GB pomnilnika, a je predpogoj za uporabo več kot dveh modulov to, da je paličica Registered RAM. Plošča ima tudi 3 64-bitne PCI ter tri navadne PCI reže ter integriran omrežni vmesnik. Čeprav uradno ne podpira XP procesorjev, lahko iz lastne roke trdim, da se z dvema Athlonoma XP 1700+ počuti prav fletno. Kaj pravijo Tech Reportovci o plošči? Preberite si sami.

1 komentar

Zbogom Duron-MP

X-Bit Labs - Gotovo vas le malo ve, da je AMD poleg serverske različice Athlona pripravljal tudi serverske Durone, imenovane Duron-MP, ki naj bi zadovoljili potrebe manjših podjetij, ki ne potrebujejo ravno Athlonov MP. Vse skupaj lepo in prav, vendar pa smo na dan, ko naj bi AMD svoje najnovejše Durone predstavil dočakali samo AMD-jev hladen tuš, ki nam je dal vedeti, da so Duroni-MP mrtvi. AMD razlaga, da serverski Duroni na trgu enostavno nebi bili dovolj uspešni. Poleg tega pa so se rešitve na AMD-760MPX izkazale za vse prej, kot cenovno ugodne. Kljub vsemu prej naštetemu, pa to ni bil glavni razlog za prenehanje razvijanja. Glavna težava je bila, da so tudi neserverski, torej običajni Duroni, povsem lepo delovali v duetu. Zakaj bi potem sploh še potrebovali različice MP? Poleg Durona, se že dalj časa pojavljajo na internetu razna poročila, da nas AMD nateguje tudi z Athloni MP, saj so tudi Athloni XP zmožni delovanja v paru. Sicer je AMD zagrozil, da bo različice XP zaklenil, vendar od te...

3 komentarji

AMD-760MPX že naslednji teden?

The inquirer - Po besedah The Inquirerja naj bi AMD naslednji teden najavil svoje novo čipovje, AMD-760MPX, ki bo podpiralo dual-procesor socket A konfiguracijo. Sestavljeno bo iz AMDjevega že znanega AMD-762 North Bridgea, ki so si ga sposodili pri AMD-760MP čipovju in pa novega AMD-768 South Bridga, ki podpira 64 bit 66 MHz PCI vodilo.
Povedano je bilo tudi, da naj bi vodilni proizvajalci matičnih plošč, kot so ASUS, Gigabyte, Tyan ter mogoče ABIT in MSI napovedali na AMD-760MPX sloneče matične plošče.
AMD pa naj bi pred koncem leta na strežniški trg poslal še svoje nove Duron procesorje, namenjene več-procesorski uporabi. Novinec naj bi se imenoval Duron MP in bo deloval pri 1 GHz, 1.1 GHz in 1.2 GHz.

2 komentarja

Nove plošče iz ASUSa

X-Bit Labs - Po določenem času sem se spet pojavil na sceni pisanja novic... Pa začnimo.

Na COMDEX sejmu je ASUS predstavil kar nekaj zanimivih osnovnih plošč. Tukaj so na kratko predstavljene nekatere:
  • P4S333: Socket478 osnovna plošča za P4 procesorje, ki temelji na SiS645 čipovju. Ima 3 DIMM reže za PC1600/PC2100/PC2700 DDR SDRAM, 6 PCI rež, 1 AGP 4x slot in 1 ACR režo. Poleg tega ima 6 USB priključkov in integrirano C-media CMI8738 6-kanalno zvočno kartico, ki podpira SPDIF vmesnik.
  • A7A266-E: Ta plošča je namenjena Athlon/Duron kebrom in je osnovana na ALi MAGiK 1 C-revision čipovju. Plošča bo oblikovana po vzoru starejše A7A266 in bo imela 2 DIMM slota za PC1600/PC2100 DDR SDRAM ter 3 DIMM slote za PC133 SDRAM. Poleg tega bo plošča imela AGP Pro režo, 5 PCI rež, 6 USB priključkov in integrirano C-media zvočno kartico. Omeniti bi bilo treba tudi to, da bo plošča podpirala tudi ATA/133 vmesnik in bo uporabnikom ponujala izjemne možnosti za navijanje. (vsaj tako pravi ASUS...)
  • A7A133: Pravzaprav...

0 komentarjev

Athloni XP v SMP načinu

HardOCP - Na HardOCP sem zasledil, da se dva AMD Athlona XP 1800+ prav lepo počutita na Tyanovi dvoprocesorski osnovni plošči. Torej je domneva resnična - Athloni 4 so sposobni večprocesiranja! Hehe, to bo še veselo. Intelov Pentium4, če še ne veste, tega ne zmore sploh. Zamislite si... Po moje je samo še vprašanje časa, kdaj bodo dvoprocesorske plošče prišle v širšo uporabo. Potem si lahko samo še manemo roke ter poganjamo Quake III z nastavljeno podporo večprocesiranju .

1 komentar

AMD XP so tudi MP, vendar ne za dolgo

The inquirer - Gotovo veste, da AMD ponuja svoje Athlone in Durone, kot single ali MP procesorje. Single ne morejo delovati v večprocesorskih sistemih, MP pa. Vendar pa je treba za Athlon XP MP procesorje plačati več, kot za navadne XP-je - po nekaterih podatkih kar 70 $. Kot vedno, pa se je nekaj ljudi hotelo prepričati v te trditve, zato so v Tyanovo matično ploščo vtaknili dva navadna Athlon XP procesorja. Ta dva procesorja je matična plošča spoznala za Athlon MP procesorja in vse je delovalo tako, kot da bi v ploščo vtaknili dosti dražji različici MP. Razlaga? Izgleda, da je AMD v prodajo poslal Athlon XP procesorje, ki so zmožni delovati tudi v MP načinu, saj niso zaklenjeni. Vendar pa se na internetu že pojavljajo sporočila, da bodo XP procesorji kmalu spet zaklenjeni. Kdaj bodo zaklenjeni in če bodo sploh zaklenjeni, mi ni uspelo izvedeti. Lahko se celo naredi, da bomo spet priča barvanju mostičkov, vendar da bomo tokrat odklepali MP zmožnost procesorja. Ampak najverjetneje se to ne bo...

2 komentarja