»

VIA z novim procesorjem

X-Bit Labs - Tajvanska VIA je predstavila nov procesor Eden-N, ki tiktaka pri 1,0 GHz, porabi pa bojda manj kot 7 W električne energije. V družini Eden-N sta še procesorja 533 in 800 MHz, ki porabita 4 oziroma 6 W, s čimer si ta družina lasti laskavi naslov nativnih x86 procesorja z najmanjšo porabo. Poleg nizke porabe ga odlikuje še nizka cena in majhnost, saj zapakiran meri le 15x15 mm. Procesor deluje s čipovjem VIA CLE266, ki podpira še DDR PC2100 pomnilnik, USB 2.0, mrežo in 5.1 avdio sistem. Klik!

13 komentarjev

Primerjava dveh P4 platform

AMD World - Kot sem že omenil, so 0.13 mikronski Pentiumi4 povzročili pravo navijaško mrzlico med številnimi uporabniki, ki so si po dolgem času mizernih navijanj lahko zopet dali duška. Seveda pa je prišlo do manjše zmede, saj so se z navijalsko mrzlico P4 pojavili tudi različni chipseti. Če ste se tudi vi odločili navijati 0.13 mikronske Pentiume, a ne veste kateri nabor/ploščo bi izbrali za kar najboljši overclock, potem vam bo gotovo pomagal ta test, v katerem so primerjali ploščo MSI 645E Max2-LRU (SIS645DX nabor) in EpoX 4BDA2+ (i845D nabor). Test je dolg kar 7 strani, če pa se vam ne da prebijati skozi besedilo in hočete izvedeti le bistvo, pa vam lahko povem, da MSI-jeva plošča na SIS645DX ponuja boljšo zmogljivost in več dodatkov, Epoxova pa je bolj skromna, vendar lahko z njo dosežemo boljši rezultat v navijanju.

0 komentarjev

Par plošč za Pentiuma 4

AMD World - Na AMD World so si ogledali dve plošči, namenjeni za Intelov Pentium 4. Prva je MSIjeva MSI 654E Max2-LRU, na kateri je SIS645DX severni in SIS961B južni most, podpira ATA 66/100/133, priklop diskov ter doega 533 MB/sec prenose med severnim ter južnim mostom. Nenazadnje ima podporo PC2700 DDR SDRAMu.

Druga plošča, EPOXova EPOX 4BDA2+ ima Intelovo čipovje in sicer i845D, ki podpira PC2100 DDR SDRAM.

Več o ploščah, kako se obneseta in predvsem o njunih navijaških sposobnostih, pa si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

Plošča za Pentium IV + DDR.

Overclocked Cafe - EPoX EP-4BDA2+ je EPoXova rešitev za vse, ki si želijo Pentium 4 sistem, a nočejo kupovati dražjega RAMBUS pomnilnika. Testirali so jo na Overclocked Cafe, test pa se nahaja na tem naslovu. Na plošči sami se nahajajo standardne pritikline, ki jim družbo dela še integrirana zvočna kartica. Sedaj pa še nekaj o zanimivejših, vsaj za vse navijače, aspektih plošče. V tej kategoriji imamo nastavljanje CPU voltaže in zunanje frekvence prek BIOSa, nastavitev AGP voltaže iz BIOSa, nastavljanje napetosti na pomnilniku s pomočjo mostičkov in pa asinhron prenos podatkov med PCI in FSBjem.

3 komentarji

Epox EP-4BDA2+

Epox - Epoxova osnovna plošča EP-4BDA2+ podpira procesorje Intel Pentium 4. Vsebuje Intel 845 AGPset, ima dva integrirana USB priključka, podpira pa jih štiri. Ima integrirano zvočno kartico AC '97, kar je pri Epoxovih ploščah že stalnica. Drži tudi podporo standardu ATA133, na plošči na me manjka tudi RAID. Na njej sta dve DIMM reži za DDR PC2100 pomnilnik. Najdemo tudi šest PCI rež, eno CNR in eno AGP režo.

0 komentarjev

Nove MSI-jke

X-Bit Labs - Ta bo spet ena dolga novica. MSI je danes objavil svoj načrt za idelavo matičnih plošč v tem poletju. Spodaj naštete bodo šle v izdelavo in NE v prodajo!

Pentuim 4
  • MS-6504
    i850 čipovje, socket478 ležišče, 4 plastni PCB, 4 RIMM reže, ena AGP Pro reža, pet PCI rež in ena CNR reža. Plošča bo imela tudi vgrajeno zvočno kartico (Creative CT5880). Kot je v navadi za MSI bo plošča podpirala PC2PC in D-LED monitorček.
  • 845 Pro2-R (MS-6528)
    i845 čipovje, socket478 ležišče, podpora za do 3GB PC133 SDRAM, 4 DIMM reže, ena AGP 4x reža, šest PCI rež in ena CNR reža. Vgrajen šest-kanalni zvok od C-Medie. Kot dodatno opcijo se bo dalo dobiti tudi ploščo z Promisovim RAID kontrolerjem. Tudi ta plošča bo podpirala PC2PC.
  • 845 Pro3-R (MS-6398)
    Izboljašana verzija zgornje plošče na Brookdale čipu. Tokrat s podporo DDR pomnilniku. Tri DDR DIMM reže, ki podpirajo do 2GB DDR SDRAM-a. Vse specifikacije so enake 845 Pro2-R (MS-6528). Čeprav se bo masovna produkcija plošče začela že letos poleti bo na tržišče,...

3 komentarji

MSI-jeva Dual Athlon osnovna plošča

uebertakten.de - Japonska Akiba poroča o predstavitvi MSI-jeve dual Athlon osnovne plošče. Govor je o MSI K7D Master-LR, ki bazira na AMD-jevem čipsetu AMD-760MP. Seveda naj bi podpirala plošča poleg AMD-jevih MP (Multiprocesing) procesorjev tudi navadne Athlone in Durone. Plošča na sebi ponuja 4 DDR pomnilniške reže, dve 64 in tri 32bit-ne PCI reže, eno AGP Pro in eno CNR režo. Plošča pa ima na sebi tudi RAID kontroler (Promise PD20265R). Predvsem pa je zanimivo to, da lahko osnovna plošča uporablja napajalnike po standardu ATX 2.01, ki so bili do sedaj potrebni le za P4 sisteme. Sama plošča bo na voljo avgusta.

0 komentarjev

Test Gigabyte 60XE i815EP platke

Tweak Town - Tweak Town je dobil v roke osnovno ploščo največjega proizvajalca motherboardov na svetu, Gigabytea. Platka temelji na Intelovem (malo bolj) obetavnem čipovju i815EP. Kaj je EP, porečete? Eh, isto kot i815, samo da ima en velik plus - inženirji so se končno zavedli ter odstranili grafični čip iz plošče. Torej, en čip poln hroščev manj je en velik plus za ploščo več . MB res zgleda impresivno, saj ima 6 PCI rež, eno AGP ter eno CNR režo, kar je za moje pojme pesek v oči. Test si le oglejte, saj mislim da ta plošča obeta veliko. Klik!

0 komentarjev