»

PC1066 končno "uradno" podprt v i850E

X-Bit Labs - Intel je končno najavil, da je pomnilnik PC1066 RDRAM tudi uradno podprt v naboru i850E. Kateri moduli bodo brezhibno delovali na tej platformi, si lahko pogledate na tej strani. Toda tisto pravo šele prihaja, saj se nam počasi bliža nabor Granite Bay, ki bo podpiral dvokanalno vodilo (QBM) do pomnilnika DDR SDRAM. Ali to pomeni, da se pomnilniku RDRAM zopet pišejo črni časi?

0 komentarjev

SiS 648

Tech Report - Včeraj je SiS končno tudi uradno izdal svoj najnovejši nabor SiS648. Namenjen je procesorjem Pentium4 in je zelo zanimiv, saj ponuja kar nekaj še nevidenih novosti. Poleg podpore Firewiru in še nekaterih zelo koristnih lastnostih, se lahko SiS648 pohvali tudi s podporo šestkanalnemu zvoku AC'97, AGP 8x in, sicer še vedno neuradno, podporo pomnilniku DDR400. Najbolj zanimivo pri vsem tem pa je, da najnovejši nabor niti slučajno ne spominja na polomije tega podjetja iz časov pred zdaj že kar legendarnim SiS745. SiS648 se lahko namreč pohvali tudi s tem, da lahko v navezi s pomnilnikom DDR400 enakovredno tekmuje z intelovim i850E, ki deluje...

0 komentarjev

Northwood B prihaja v trgovine

več strani - Intel je pred kratkim izdal nove Pentiume4, kodno imenovane Northwood B. Kot gotovo že veste, se ti procesorji ne razlikujejo bistveno od njihovih predhodnikov Northwoodov A. Razlikujejo se le po frekvenci vodila, saj novi Northwoodi sedaj uporabljajo 533 MHz vodilo (133 MHz*4), kar jim omogoča tudi do 4.2 GB/s prepustnosti. Istočasno je Intel izdal tudi posodobljen nabor i850E, ki naj bi podpiral tudi najnovejši PC1066 RDRAM, o katerem pa ni ne duha ne sluha. Novi procesorji bodo na voljo v 2.26, 2.4 in 2.53 GHz različicah. Ali bomo nove Northwoode navijali tudi tako uspešno kot stare pa bo pokazal čas. Testi: Skratka bere za celo deževno popoldne [:D].

4 komentarji

ECS P4ITA @ RoloTech

Rolo-Tech - ECS-jeva P4ITA plošča, ki so jo opisali na Rolotechu sicer ni nič posebnega, vendar jo bom vseeno omenil, ker smo zadnje čase priča veliki popularnosti plošč za procesorje Pentium4. Plošča na žalost podpira samo 423 pinske procesorje, kar daje slutiti, da ni primerna za zanesenjake, ki vsako polovico leta zamenjajo procesor. Plošča je zgrajena okrog Intelovega i850 nabora in podpira do 2 GB PC600 ali PC800 Rambus pomnilnika, ki ga lahko vtaknemo v štiri reže. Na plošči bomo našli tudi podporo AC'97 zvoku, 2 IDE kanala, 1 AGP, 1 CNR in 5 PCI rež. ECS je v ploščo vgradil tudi nekaj osnovnih overclockerskih nastavitev, s katerimi pa si ne moremo ravno pomagati, saj v ploščo ni vgrajenega povečevanja FSB-ja po 1 MHz. No, sicer pa Pentiumi4 zaradi "ubijalskega" mnogokratniki tudi niso najbolj primerni za navijanje. Vsekakor je P4ITA plošča, ki je namenjena poslovnim uporabnikom in ne navdušencem. Slednji naj raje posegajo po Epoxovih, ASUS-ovih, ABIT-ovih ali Gigabytovih rešitvah okrog...

0 komentarjev

Štirislojne i850 plošče

X-Bit Labs - Asus, Msi in Gigabyte so se odločili, da bojo izdali samo štirislojne osnovne plošče z i850 čipsetom. Zakaj je to zanimivo? Predvsem zato, ker so prvotno osnovne plošče z i850 čipsetom delane v 6 slojih. S prehodom na 4 sloje se sama izdelava plošč poceni za okoli 10-15%. Mene predvsem zanima, ali bo ta kompenzacija vodila k stabilnosti ali ne, saj morajo s prehodom na 4 sloje narediti neke kompromise pri sami izdelavi. Bomo videli.

2 komentarja

Še več žužkov v i850 čipovju

Tech Web - Po neštetih poročilih o žužku v i850 čipovju, ki otežuje delo s PCI vodilom, je CRN odkril še enega nemarnega žužka. Ta bo prizadel predvsem ljubitelje DVDjev, namreč zvok, ki preko gre iz DVDja preko sistemskega vodila v zvočno kartico rad preskakuje ali pa celo popolnoma ustavi. Intelu se seveda zadeva ne zdi dovolj resna, da bi čipovje poklicali nazaj (v bistvu si tega niti ne smejo privoščiti), za 24. februar pa že obljubljajo novo revizijo čipovja, B4 (trenutna je B1 prime). Me prav zanima, ali bo nova različica odpravila napake.

1 komentar