»

OTES - Abitovo hlajenje grafičnih kartic

X-Bit Labs - Sicer malce starejša, a še vedno aktualna novica: po pisanju X-Bit labsovcev, namerava Abit na svoji novi GeForce4 Ti4200 kartici uporabiti popolnoma nov hladilnik za hlajenje grafičnega procesorja. Svoje hlajenje so pri Abitu poimenovali OTES (Outside Thermal Exhaust System).

Po zagotovilih podjetja naj bi nov hladilnik doprinesel k do 15 % boljšemu hlajenju, kot ga ponuja konkurenca, kar bi seveda botrovalo boljšim rezultatom pri navijanju. Kljub obetavnemu izdelku, pa so nekateri poznavalci rahlo skeptični, saj bo OTES namenjen samo hlajenju grafičnega procesorja, ne pa tudi pomnilnika. Poleg tega se bo ventilator vrtel s 7.200 obrati na minuto, kar pomeni, da hladilnik ne bo ravno tih.

In še zadnja pomanjkljivost: zaradi hladilnika bo v najslabšem primeru zasedena prva PCI reža. Kako si je Abit zamislil svoje hlajenje, je bilo že prikazano na sliki, vendar pa je bila slika na Nvidiino željo popačena, zato je ne bom objavljal....

1 komentar

200 gigabajtni trdi diski

X-Bit Labs - Western Digital je napovedal novo serijo diskov z 60 GB ploščami, vrtečimi se pri 7.200 obratih v minuti. Razen tega je znano samo še to, da bodo imeli FDB (Fluid Dynamic Bearings) in da bodo na voljo velikosti od 60 pa vse do 200 GB.

Drugega ni znanega nič - ne vemo niti detajlov o kapaciteti, hrupnosti, o velikosti predpomnilnika, kaj šele kaj o vmesniku.

Se pa pojavlja vprašanje o velikosti. Z 60 GB/ploščo bi pričakovali, da bodo velikosti diskov večkratnik 60 - se pravi 60, 120, 180, 240 GB. Tako da se zdi malo čudno, da bi imeli disk z 200 GB - vanj bi morali dati štiri plošče in eno tretjino zadnje preprosto pustiti neuporabljene. Čudno.

7 komentarjev

Maxtorjeva 40GB USB 2.0 zunanja enota

Maxtor - Maxtor je danes najavil novo prenosno rešitev za vse uporabnike PC in Mac računalnikov t.i. Maxtor Personal Storage 3000LE, ki je zmožna shraniti 40GB podatkov preko USB 2.0 vmesnika. Rešitev je idealna za prenos fotografij, glasbe ali karkoli drugega. Preko USB 2.0 vmesnika se tako podatki prenašajo 40x hitreje kakor preko USB 1.1 vmesnika. Z ceno malo manj kot $400 dolarjev in 40GB diskom, ki se vrti z hitrostjo 5400rpm bo enota 3000LE vsekakor zelo zanimiva za nakup. Maxtor pa med svojo ponudbo ponuja tudi USB 2.0 PCI adapter za $100, na katerega lahko priključimo 4 zunanje in eno notranjo enoto.

0 komentarjev

Western Digital predstavil nov disk

X-Bit Labs - Pred kratkim je WD predstavil nov disk velikosti 100 GB, ki se vrti s hitrostjo 7200 RPM (obratov na minuto). Disk bazira na treh ploščah (vsaka 33 GB), spada pa v družino Caviar. Western Digital je s predstavitvijo svojega 100 GB diska postalo podjetje, ki ima trenutno najhitrejši IDE disk s tako kapaciteto. Disk naj bi videli v trgovinah že ta mesec. Več tukaj.

4 komentarji

Maxtorjev FireWire disk

Target PC - Na TargetPC boste našli test precej zanimive napravice, ki se ji reče Maxtor External 1394 Hard Drive. V osnovi gre za zunanji trdi disk, ki se z računalnikom sporazumeva s pomočjo Fire Wire vodila. Tukaj se ne bom spuščal v razglabljanja o uporabnosti in (ne)popularnosti FIre Wire vodila, tako verjamem, da bi dotična napravica prišla prav marsikateremu sistemcu ali naprednemu uporabniku, ki potrebuje praktično in portabilno napravo z veliko pomnilniško kapaciteto (kar 80GB!). Tudi cena je za takšen disk kar razumna (okoli $380), vsaj za tiste, ki takšno napravo dejansko potrebujejo.

0 komentarjev