»

AMD je predstavil svoja Kladiva

AnandTech - Izgleda, da se tudi pri AMD-ju stvari le premikajo naprej. Danes je stric Anand na svoji strani objavil članek o svojem prvem snidenju s čisto pravima Hammerjema. Gre seveda za Clawhammer in Sledgehammer, najnovejša AMD-ja čuda na področju mikroprocesorjev. Kot najbržr že veste, gre za novo generacijo procesorjev, ki temeljijo na x86-64 (hibridni 32, 64 bit-ni) arhitekturi in so izdelani v 0.13 mikronski in SOI (Silicon On Insulator) tehnologiji. Sledgehammer je "malce" bolj nabildana verzija Clawhammer-ja, kar je vidno že na zunaj, saj ima kar 940 pin-ov, medtem ko jih ima Clawhammer "le" 754. Napram Xeon-ovim 603 pin-om tudi to ni slabo. Dodatne nogice naj bi Sledgehammer potreboval zaradi dveh dodatnih Hyper Transport povezav in dvojnega, namesto enojnega pri Clawhammerju, 64-bitnega DDR spominskega vodila. Na pogled zadevi izgledata zelo podobno novim socket 478 Pentiumom četrte generacije, le da sta baje še težji. Mene teža niti ne moti preveč, žalosti pa me dejstvo, da se...

6 komentarjev

Pomanjkanje (zanimivih) novic

The Register - Danes je eden izmed tistih zoprnih dni, ko ni prav ničesar zanimivega za poročati. Slashdot je natrpan z raznimi povezavami o pravnih stvareh, The Inquirerjevci so nabiti z govoricami, OC Australia - večina videnega in The Register - nič pametnega. No, mogoče vas od vse solate na The Registerju utegne še najbolj pritegniti novica o AMD-jevih naborih, ki utegnejo postati kar zanimivi, če bo končna cena Hammerjev dovolj nizka, da si bomo lahko te procesorje privoščili tudi malce manj premožni zanesenjaki. AMD se je tokrat odločil, da ne bo dajal prednosti konkurenci, ampak da bo tudi sam po hitrem postopku začel razvijati svoje nabore. Ker ima AMD v rokavu tudi obetavno tehnologijo HyperTransport, ki smo jo do sedaj videli že v nForcu, bo v nabor vgradil naslednje tehnologije:
  • AMD-8111 HyperTransport I/O hub

  • AMD-8131 HyperTransport PCI-X tunnel

  • AMD-8151(tm) HyperTransport AGP3.0 graphics tunnel

Podatki so sicer še vedno sorazmerno skopi, vendar pa ima AMD do četrte četrtine leta...

0 komentarjev

Kaj se dogaja z ALi-jevim naborom?

X-Bit Labs - Po neskončnih ugibanjih o tem, kako naj bi izgledal bodoči ALi-jev nabor za procesorje Pentium4, se je na internetu pojavilo sporočilo o tem, da ALi ne bo izdal napovedanega nabora za tržišče desktop PC-jev, ampak samo za mobilni trg. To je bilo za pričakovati, saj bi moral nabor za Pentium4 iziti septemra lansko leto ali najkasneje decembra, vendar pa se to ni zgodilo. ALi zaenkrat razmišlja tudi o integrirani različici za tržišče prenosnikov.
Na internetu se pojavljajo nekatere govorice, da naj bi ALi vseeno izdal posodobljen nabor za P4, ki naj bi vseboval podporo AGP 8x in USB 2.0, vendar pa govorice zaenkrat še niso uradno potrjene.

0 komentarjev

Še več o Hammerju...

The inquirer - O arhitekturi Hammer procesorja, s katerim naj bi AMD začel invazijo na trg zmogljivih strežnikov in delovnih postaj, se lahko na internetu prebere marsikaj. Poleg Anandtechovega članka, sem zasledil še zanimivo razpravo na The Inquirerju, kjer so malce pošpekulirali o naslednjih dveh Hammer procesorjih:
  • Sledgehammerju - 1 MB L2 predpomnilnika in 3 HyperTransport kanali

  • Clawhammerju - 256 ali 512 KB L2 predpomnilnika in 2 HyperTransport kanala

Najbolj vroče so bile razprave o tem, zakaj ima prvi procesor 1 HT kanal več od drugega. Če vas zanima, potem kliknite sem in preberite celotno, malce daljšo novico.

0 komentarjev

3GIO vs. HyperTransport - nič več

več strani - Za AMD je bilo vedno znano, da je pridno capljal za Intelom. Ko je slednji izdal svoje SSE ukaze, je AMD sledil s 3D NOW! tehnologjio, kasneje pa je v svoje procesorje vključil še SSE ukaze in jih izdal pod imenom Enhanced 3D NOW!. Tudi v prihodnje se pri AMD-ju niso odrekli svoji tradiciji, saj so Intelovemu standardu 3GIO, ki naj bi nekoč v prihodnosti nadomestil že kar malce ostareli PCI postavili ob bok svojo HyperTransport tehnologijo. Tukaj pa so se stvari malce zapletle, saj dva standarda za PCI vodilo prihodnosti enostavno ne moreta obstajati. 3GIO je bil podprt, HyperTransport pa je iz bitke izšel kot poraženec. HyperTransport je bil za večino mrtev, vendar se je AMD znašel in Intelu pridno težil s svojo tehnologijo. Vse do pred kratkim, ko sem na The Registerju zasledil novico, da sta se Intel in AMD spravila, ter napovedala sodelovanje pri razvoju 3GIO-ta. HyperTransport tako ne bo šel na odpad tehnologije, ampak bo najverjetneje postal del 3GIO-ta. ...

0 komentarjev

Nov standard

X-Bit Labs - PCI je star. No, vsaj relativno. V računalništvu, kjer je vse, kar ni popolnoma novo... staro je PCI že dedek. Zato ga mora zamenjati vnuček. AMR in CNR sta sicer uporabni stvari (verjetno), ampak nikoli ne bosta razširjeni tako kot je (bila) ISA in trenutno je PCI. Delno tudi zato, ker ju bo (verjetno) premagal Arapahoe.
Gre za I/O vodilo, katerega pravo ime je Arapahoe/3GIO. Njegov namen je zamenjati PCI povsod. V desktop računalnikih, prenosnih računalnikih, strežnikih,... Širina vodila je od 1 - 32bit-ov. Na začetku bo prenos enega "pina" 2.5Gbits/sec, kar se lahko spremeni s prihodnjimi verzijami. Prve primerke tega novega standarda bomo videli šele v drugi polovici leta 2003 (H2 2003). Arapahoe pa ni samo zamenjava za PCI, ampak tudi dopolnilo k InfiniBand, IEEE 1394b, USB 2.0, serial ATA in 10/100-Gbit Ethernet tehnologijam. Arapahoe je namreč kompatibilen z vsemi. Pojavljajo se tudi govorice, da bo podpiral AMD-jev HyperTransport, čemur Intel zelo ugovarja. Ker pa razvoj...

2 komentarja

AMDjeva tehnologija v XBoxu

MSXbox - Čeprav so za poganjanje Microsoftove uber konzole, XBoxa, bili izbrani Intelovi procesorji, tudi AMD ne bo ostal brez svojega kosa pogače. V tej novici na MSXbox strani lahko zasledite, da bo v Nvidiinem MCPX (Media Communications Processor) v uporabi AMDjeva HyperTransport tehnologija. To niti ni tako presenetljivo dejstvo, saj smo nekaj časa nazaj, v novici, namenjeni posebej HyperTransportu (oziroma LDTju) omenili, da AMD že sodeluje z nekaj velikimi podjetji, in med njimi je bila tudi Nvidia. Vse torej kaže, da bo XBox vseboval najboljše od vseh večjih proizvajalcev računalniške opreme in da Microsoft oziroma njegovi partnerji ne skoparijo pri snovanju...

0 komentarjev