»

VIA naj bi v naborih uporabljala PCI Express za prihajajoče Athlone 64

The inquirer - Po poročanju The inquirerja naj bi Viini razvojni načrti kazali na to, da bodo vgradili PCI Express (64-biten PCI) v nabor za Athlona 64. Od Microsofta se tudi pričakuje podporo v operacijskem sistemu Longhorn. Via že dela na Via KT 600 naboru, ki naj bi podpiral 400 MHz FSB, 8X AGP, Serial ATA, USB 2.0, RAID, itd. Seveda pa naj bi tudi VIA naredila spremembe v podpori za Intelove Pentium 4 procesorje. Izvirna novica

1 komentar

VIA izdala popravek za PCI hrošča

The inquirer - Že kar dolgo nazaj sem poročal o Tecchanelovi ugotovitvi, da imajo vsi Viini nabori precej reven prenos preko PCI vodila. Stran je ugotovila, da prenosi niti slučajno ne dosegajo konkurence (Intel, SIS, ALi) in Viine nabore odsvetovala vsem zahtevnejšim uporabnikom. To pa je bil kar hud šok za Vio, saj ima Tecchanel očitno kar veliko bralcev, zato se je VIA še toliko bolj zavzela in kolikor se da natančno spisala popravek, ki hrošča ubije in prenose poviša od 20 do 30 MB/s. Tako je VIA končno ujela konkurenco. Tecchanelu pa se je vse skupaj zdelo tako zelo pomembno, da je stran, ki vsebuje obrazložitev, nove teste in popravek, spisal kar v angleščini (za malce manj podučene: Tecchanel je izrazito nemška stran).

1 komentar

VIA ga spet biksa

The Register - Ko je VIA predstavila svoj najnovejši KT266A smo vsi mislili, da je težav konec in da so Viaši končno opustili tradicijo izdelovalca precej hroščatih naborov. Očitno smo se zmotili, kajti po nedavnih testih sodeč ima VIA spet probleme s svojimi nabori. Tokrat je bilo na udaru vodilo PCI, ki ga Viini nabori enostavno ne morejo izkoristiti, kolikor bi ga lahko. Za primer vzemimo ATA/133 IDE PCI krmilnik, ki ima teoretično prepustnost 127.2 Mbytes/s. Konkurenca lahko doseže prepustnost 95-117Mbytes/s, Viini nabori pa samo 63-78Mbytes/s. To se kar krepko pozna pri profesionalni uporabi, kjer je dobra prepustnost še kako pomembna. In ravno zaradi te nevšečnosti tecChannel, ki je test opravil, profesionalnim uporabnikom odsvetuje uporabo Viinih naborov. Podoben problem se pojavi tudi pri uporabi krmilnikov SCSI. Obširnejšo razložitev problema najdete na Registerju.

2 komentarja

Plošče na VIA KT266A

X-Bit Labs - Plošče, ki bodo narejene okoli VIA KT266A nabora so naslednje:
  • ABIT KR7

  • AOPEN AK77 PlusA

  • ASUS A7V266-A

  • CHAINTECH 7VJDA

  • EPOX 8KHA2

  • FIC AN11A

  • MSI K7T266 Pro2

  • SHUTTLE AK31 Rev3

  • SOYO K7VA Dragon

Kljub tem najavam pa ne smemo pozabiti na dejstvo, da je bil nabor plošč na KT266 skoraj dvakrat večji, kot trenutni na KT266A. Razlogov za to je več. K266A je še sorazmerno svež nabor zato tudi ne moremo pričakovati kakšnega velikega odziva, saj ostali proizvajalci najverjetneje še čakajo, kako se bo stvar obnesla v praksi. Drug razlog je, da je VIA dobila hudo konkurenco v obliki zelo dobrega AMD760 in odličnega SIS735, ki sta navdušila marsikaterega proizvajalca matičnih plošč. Nekateri pa se samo ogibajo Viinih naborov. Tak je na primer Gigabyte, ki je izjavil, da ne bo več uporabljal Viinih DDR Socket A naborov. Vsi vemo zakaj ... ;).
Prej omenjene plošče lahko pričakujemo oktobra.

6 komentarjev

Še več testov KT266A

več strani - Da je VIA izdala nov DDR nabor, ki se imenuje K266A, vam je povedal že Pretorijanec, vendar pa je gotovo marsikdo podvomil v test na VIA Hardware, kjer imajo kar precej prijateljske odnose z Vio in Viinih izdelkov gotovo ne kritizirajo tako, kot kakšne druge neodvisne strani. Teste so opravili še na:

0 komentarjev

VIA ima jajca

X-Bit Labs - VIA bo nedvomno izdala svoje P4X266 čipovje. Če se še spomnite, gre za čipovje, ki podpira Pentium 4 procesorje v povezavi z DDR pomnilnikom. Skratka Viina verzija Brookdale čipa. Vse lepo in prav, če Intel ne bi prepovedal izdaje vseh P4 čipovij. Intel namreč načrtuje da bo Brookdale čip velika uspešnica. In seveda, ne mara konkurence.
Problem pa je v proizvodnji. Intel namreč trenutno lahko zadovolji le 30% zahtev po svojih veznih čipovjih. Kam bo šlo ostalih 70% nezadovoljnih kupcev, veste. Kar pa niti ni tako slabo za Intel. Kajti če bo P4X266 šel v promet, to pomeni večjo prodajo P4 procesorja. Intel se je tu malo prenagnil z napovedjo tožbe VII.
Viini odvetniki vodstvu podjetja zagotavlajo, da naj ne skrbi. Intel naj ne bi imel nobene osnove za tožbo. Sploh ne, ker je VIA lastnica majhnega podjetja, ki je, pred prevzetjem, podpisalo pogodbo z Intelom o izmenjavi patentov. Torej tudi P4 čipovij. Intel bo po vsej verjetnosti pustil, da VIA izda P4X266, ga trži, potem pa bo, ko...

3 komentarji