»

Okvara podatkov v DDR3 zaradi vpliva sosednjih celic

Slo-Tech - Raziskovalci s Carneige Mellon University (CMU) in iz Intelovih laboratorijev so ugotovili, da je večina pomnilniških modulov DDR3 ranljiva na tako imenovano row hammer napako (Intelov patentirani izraz). Gre za posledico dizajna in miniaturizacije pomnilniških celic na čipih in ne programsko ranljivost. Problem je poznan že nekaj časa, šele nedavno pa se je pokazala njegova razširjenost in možnost zlorabe za napade iz virtualk.

Za varnost računalniških sistemov je nujno potrebna učinkovita izolacija delov pomnilnika, ki so dostopni različnim procesom z različnimi privilegiji. Pri row hammer gre zato, da veliko število dostopov do iste vrstice (problematičen je ukaz activate, ki odpre vrstico) v kratkem času povzroči težave v sosednjih vrsticah (disturbance...

55 komentarjev

Radeon 9000 Pro tudi na Macih

X-Bit Labs - Kanadski gigant, podjetje ATI Technologies, je danes objavil vest, da so začeli z masovno prodajo svojih grafičnih kartic Radeon 9000 Pro -- tokrat za uporabnike Macev. Kartica bo tako kot PC inačica delovala pri 275 MHz (RAM in GPU), zanimivo pa je dejstvo, da ne bo imela aktivnega hlajenja. Kartica bo na voljo s 64 MB pomnilnika, njena cena pa bo znašala približno 170 ameriških zelencev. Klik!

2 komentarja

Pomnilniki na kupu

OC Prices - Pomnilnik je izjemno pomembna računalniška komponenta za navijalce, saj je po uspešnem odklepu procesorja največkrat prav pomnilnik ozko grlo pretoka podatkov. No, da se boste lažje odločili kateri pomnilnik kupiti, so na OC Prices testirali kar osem različnih pomnilniških modulov, ki so označeni bodisi s PC3200 oz. PC3500. Klik!

3 komentarji

LE LE, le kaj misli ATI?

Rage3D - Sicer se ATI-jevemu Radeonu 8500 že počasi izteka čas, a še vedno predstavlja zelo mamljiv nakup, predvsem zaradi izredno nizke cene LE izvedenke. Kaj pomeni LE v imenu Radeona 8500, je verjetno vsem Slo-Techerjem zelo dobro znano, a vseeno. LE pomeni, da vaš Radeon in njegov DDR pomnilnik ne tiktakata pri 275 MHz, temveč le pri 250 MHz. Seveda to ni nobena strašna stvar, saj se da v večini primerov tako kartico zelo enostavno naviti do 275 MHz in še čez, tudi če niste ravno navijaško razpoloženi ne boste tako hudo pogrešali tistih 25 MHz.

Do tu je vse lepo in prav, a kot kaže, je prišel čas, ko se mora ATI znebiti še tisth zadnjih nekaj čipov, ki niso prestali niti 250 MHz, ampak le 230 MHz. O čem govorim? O neuradnih LE LE izvedenkah, ki so se pojavile v ZDA in ki so v prodaji kot popolnoma normalni Radeoni 8500 LE - zapakirani v identične škatle, z identično ceno, a grdim presenečenjem. Delujejo na ubogih 230/230 MHz, torej ne le, da je upočasnjen GPU, ampak je za enakih 20 MHz...

5 komentarjev

ASUSove specifikacije kartic z Geforceom4

The inquirer - Pri The Inquirerju so zbrali nekaj dodatnih informacij o grafičnih karticah z nVidiinim procesorjem Geforce4. Prva, najmočnejša kartica se bo imenovala ASUS V8460Ultra in bo temeljila na procesroju Geforce4 4600. Poimenovanje Geforceov4 sem že opisal v eni izmed mojih prejšnjih novic. Količina pomnilnika na tej kartici bo 128 MB, uporabljeni pomnilnik bo seveda DDR, potil pa se bo pri 330 MHz (660 MHz DDR). Čip bo deloval z isto hitrostjo kot pomnilnik, torej z 330 MHz. Naslednja kartica bo ASUS V8440, ki bo prav tako temeljila na Geforce4 čipu, tokrat z oznako 4400. Na njej bo, enako kot na močnejši sestri 128 MB DDR pomnilnika, ki bo deloval pri frekvenci 275 MHz, glavni čip pa pri 300 MHz.

ASUS bo izdal še tri kartice na osnovi Geforce4 MX čipa: ASUS V8170Pro, ASUS V8170DDR in ASUS V8170SE. Prvi dve kartici sta pravzaprav enaki, saj se bo na obeh nahajal Geforce4 MX procesor ter 64MB DDR pomnilnika, razlika bo le pri frekvencah. Močnejša kartica bo delovala pri istih frekvencah...

0 komentarjev

Navijanje Radeona 8500

X-Bit Labs - Ste eden izmed tistih srečnežev, ki imate Radeona 8500, a vam še vedno tiktaka pri originalno nastavljenih frekvencah, jedro z 275 MHz, pomnilnik pa prav tako z 275 MHz, le da je to po prenosu enakovredno 550 MHz pri navadnem pomnilniku? Z navijanjem ste že poskusili, a niste dosegli željenih rezultatov? Za vas bo dobrodošel tale članek na x-bit labs, kjer so se navijanja lotili zelo profesionalno. Najprej so poiskali generatorje napetosti in našli so jih kar 7. 5 od teh je odgovornih za dovajanje določene napetosti čipu in pomnilniku. Temu je sledilo cinjenje žičk in uporov za zvišanje voltaže. Naslendnji korak je bilo izboljšanje hlajenja. Za hlajenje glavnega procesorja so uporabili kar mini-copper orba za hlajenje pomnilniških modulov, ki pri originalnem Radeonu niso hlajeni, pa dva hladilnika starih pentiumov 1.

Rezultati navijanja vas zanimajo, pravite? "Skromnih" stabilnih 320 MHz na jedru in osupljivih 352 MHz na pomnilniku - to je 704 MHz DDR! S takim hlajenjem so...

5 komentarjev

ATI 8500DV

AnandTech - Na Anandtechu sem zasledil predogled ATIjevega All-In-Wonder RADEON 8500DV, nova vsestranska grafična kartica tega kanadskega giganta. Produkt bo osnovan na RADEON 8500 R200 jedru, vendar pa bodo njegove delovalne frekvence nekoliko nižje kot pa pri RADEON 8500, deoval naj bi nekje med 250 MHz in 275 MHz. Kartica bo vsebovala naslednje dobrote:

-64 MB DDR pomnilnika
-možnost priključitve digitalnega fotoaparata na PC
-digitalno in analogno zajemanje in obdelovanje videa
-daljinec za uravnavanje radio frekvence
-stereo TV-tuner
-TV-ON-DEMAND regulacija časa
-interaktivni vodič po programih
-DVD video playback z Dolby AC-3 digital audio izhod (z eksternim AC-3 dekoderjem, ki pa ni vključen v paket...)

Več o kartici in njenih dodatnih možnostih tu.

6 komentarjev

ATI Radeon 8500

Tom's Hardware - Striček Tom si je pobliže ogledal novega ATIjevega aduta: ATI Radeon 8500. Zraven je primerjal še Radeona 7500 in pa cel kup Geforce grafičnih kartic. Specifikacije novega Radeona so: 275 MHz v jedru in 550 na pomnilniku, kar zadošča za teoretične zmogljivosti 1100 megapikslov na sekundo in 8800 megabajtov na sekundo pomnilniške prepustnosti.

Rezultati v sintetičnih testih so na strani Radeona 8500, saj v 3D Marku 2001 prehiti najnovejšo nVidiino kartico - Geforce 3 Ti 500. Radeon 8500 zelo odstopa po izvrstni T&L enoti, imenovani Charisma Engine, ki je v 3D Marku kar 1,7-krat (1 luč) do 2,6-krat (8 luči) hitrejši od Geforca 3 Ti 500. Se pa Radeon 8500 slabše odreže v testu Nature, programa 3D Mark 2001, kar ATIjevci razlagajo z optimizacijo testa Nature za DX 8.0 in optimizacijo Radeona za DX 8.1, torej se bo Radeon v naslednji izdaji 3D Marka 2001 verjetno izkazal še bolje.

Seveda pa ima Radeon 8500 tudi slabe ATIjeve lastnosti in to so zagotovo gonilniki, kar ga naredi...

12 komentarjev

Novi Thermaltakovi hladilniki

Thermaltake - Za Thermaltake bi res lahko rekli, da nikoli ne počiva. Po VolcanoII hladilnikih, ki so navdušili overclockerje, sedaj pripravljajo nove izdelke. Definitivno zelo zanimiv je Chrome Orb z bakreno stično površino.: Mini Copper Orb. Moram priznati, da je to bila kar nekako logična razvojna pot in vprašam se lahko, zakaj za kaj takega niso poskrbeli že prej.
Drugi izdelek je komercialna različica Mini Blue Orba, ki smo ga doslej lahko videli le na Herculesovih grafičnih karticah. Za razliko od dosedanjih Blue Orbov ta malček ne zaseda niti ene PCI reže. Vprašanje je samo, kakšne so njegove hladilne sposobnosti .

0 komentarjev

Overclockanje pekačev

CDR-Info - Če ste zagrizen forumaš, potem verjetno veste, da se da s flashanjem firmwara določene pekače pripraviti do delovanja pri višjih hitrostih. Večinoma gre za starejše modele, toda verjetno se nihče izmed vas ne bi branil zastonjske 100% pohitritve pečenja CDjev. Kakorkoli, na prenovljenem CDR-Infotu se nahaja članek, ki vas bo takoj spravil na pravo pot. Mogoče ste ravno vi eden izmed srečnežev, ki posedujete flashabilen CD-R. Poglejte!

0 komentarjev