»

Po kernel.org zdaj potrjen še vdor v linux.com

vir: The H
The H - Nedavni vdor v strežnike kernel.org očitno le ni bil brez posledic. Neprofitna organizacija Linux Foundation, ki skrbi za razvoj, promocijo in prazno zaščito znamke Linux, je ta teden uporabnike opozorila, da je prišlo do vdorov v ključna strežnika linux.org in linuxfoundation.org. Oba sta trenutno nedosegljiva in sredi ponovne namestitve, uporabnike pa so pozvali, naj zamenjajo svoja gesla in ssh certifikate, ki so jih imeli na sistemu.

Vdor naj bi bil po njihovih besedah povezan s tistim v kernel.org, ki je mimogrede še vedno nedosegljiv zaradi vzdrževanja. Domeni sta sodeč po geo ip lokaciji na isti lokaciji. Za zdaj ni znanih več informacij o natančnem vzroku, sigurno pa to ni najboljša reklama za Linux, četudi v varnostno zelo klavrnem letu.

24 komentarjev

Vdor v Kernel.org, posledic za uporabnike ni

Slashdot - Na spletni strani kernel.org so sporočili, da so 28. avgusta odkrili napad na stran, ki je bil izveden pred dvema tednoma in je ves čas napadalcem omogočal nepooblaščen dostop. Škode ali posledic za uporabnike Linuxa ni.

Ugotovili so, da so neznani napadalci 12. avgusta pridobili dostop do strežnikov, na katere so namestili rootkit Phalanx. Najprej so pridobili administratorski (root) dostop do strežnika Hera, kar so najverjetneje izvedli z uporabo ukradenega uporabniškega imena in gesla (pridobili naj bi 448 gesel za dostop prek SSH). Ni še znano, kako so uspeli izvesti eskalacijo privilegijev do absolutnega dostopa root. V zagonske skripte so nato dodali trojanskega konja, ki je...

14 komentarjev

Nove razpoke v Linuxu

Debian - Medtem ko se mi prevaja novo jedro za moj mali spletni strežniček, se mi zdi prav, da še vas opozorim na kopico napak v jedru Linux, ki imajo lahko usodne posledice za zdravje sistema. Gre za 5 različnih pomanjkljivosti v jedru, ki potencialno omogočijo napadalcu, da dobi skrbniški dostop do vašega sistema. Nova različica, ki te napake odpravlja, je seveda že na voljo.

Zjutraj Okna, zvečer Linux. Me je kar strah, kaj bo prinesel jutrišnji dan.

23 komentarjev

Izšla deseta poskusna različica Linux 2.6.0 jedra

Slashdot - Linuxov oče, Linus Torvalds, je včeraj izdal novo različico Linuxovega jedra, ki je označena 2.6.0-test10. Po deveti testni inačici, ki je izšla pred mesecem dni, se utegne zgoditi, da je to zadnja in da bo Linus kmalu izdal uradno 2.6.0. Ali se bo to uresničilo ali pa bomo morali do uradne verzije še malce počakati, se bo Linus odločil skupaj z Andrewom Mortonom. Novih funkcij ne načrtujeta, popravljala bosta le še manjše napake. Če si želite novo jedro preizkusiti takoj, lahko testno različico potegnete od tukaj. Več o tem.

17 komentarjev

Novo stabilno jedro

več strani - Nekaj dni nazaj je Marcelo Tosatti izdal novo stabilno Linux jedro, ki nosi zaporedno številko 2.4.22. Trenutno različico so pripravljali malo dlje kot dva meseca. Glede na odzive ljudi, ki so ga že preskusili v praksi, ni večjih težav z njim, tako da vam lahko posodobitev le priporočim. Na dolgem seznamu popravkov in sprememb so tudi varnostni popravki.
Mimogrede velja omeniti še, da je prav tako izšlo novo razvojno jedro 2.6.test4, ki tudi prinaša marsikaj zanimivega.

5 komentarjev

Izšlo Linux jedro 2.5.75

Slo-Tech - Danes pozno ponoči je izšla nova razvojna različica Linux jedra z zaporedno številko 2.5.75 (zadnja stabilna je še vedno 2.4.21). To si samo posebi sicer še ne bi zaslužilo novice na Slo-Techu, vendar je to, po besedah Linus Torvaldsa na Linux Kernel poštnem seznamu, zadnja različica pred začetkom razvoja novega stabilnega jedra 2.6.x. Sicer to še ne pomeni, da bo kmalu dostopna navadnim smrtnikom -- a po mojih nezanesljivih napovedih bo v roku kakšnega leta stabilno jedro med nami.

Obstaja tudi zanimiv seznam stvari, ki jih bomo verjetno ugledali v jedru 2.6.

Če obstaja kakšna izredno pogumna duša, si lahko 2.5.75 sname z uradnega slovenskega zrcalnega strežnika. Osebno imam z jedrom 2.5.75 že skoraj enodneven uptime. Vsi podatki so še vedno prisotni, napak tudi še ni.

Ergo: še je upanje za razvojne in nestestirane različice srca operacijskega sistema [;)]

5 komentarjev

Nov Linux kernel - 2.4.9.

kernel.org - Nov Linux kernel z zaporedno številko 2.4.9 je star že skoraj mesec dni, vendar ker ni nihče poročal o njem, bom to dolžnost prevzel jaz. Novosti novega Linux jedra si lahko preberete tukaj, downloadate pa si ga lahko tukaj (pogoj za uporabo je seveda nameščen Linux ). Kot vedno, so Linuxaši tudi tokrat sledili tradiciji in po izdaji najnovejšega kernela izdali tudi kup popravkov. Verzija 2.4.9. pa je tudi nekakšna prelomnica, saj nas bo (upam) kmalu obiskalo novo jedro 2.5. Sam sem pričakoval, da bodo nov kernel 2.5 izdali ob 10. obletnici Linuxa, vendar se to na žalost ni zgodilo. Ne preostane nam drugega, kot da še malo počakamo.

10 komentarjev