»

3D browser ?

3D Files - Med vsakodnevnim lovom na novice sem zasledil tale precej čuden programček, ki se imenuje Buzz 3D. Buzz 3D naj bi bil nek dodatek klasičnim browserjem, ki bi omogočal ogledovanje strani v 3D. Kakor sem jaz razumel, bodo strani vidne v 3D šele takrat, ko bodo ustrezale pogojem, ki jih določa Buzz 3D. Četudi bo Buzz 3D postal najbolj priljubljen dodatek, gotovo ne bo povzročil kakšne hude revolucije. 3D grafiko so na spletnih straneh poizkušali ponazoriti s standardom VRML, ki pa se ni prijel. Kratek opis in program sam najdete tukaj. Nič, počakajmo še na 3D pospešen Word in Excel.

6 komentarjev

Win2k kompatibilnost

Slo-Tech - Sicer je že kar nekaj časa nazaj o tem poročal naš TESKAn, toda verjamem, da bo novica zanimiva za naše novejše bralce. Gre namreč za 3D Spotlightov vodič po izboljšanju kompatibilnosti in performans v Win2k okolju. Članek je nadvse izčrpen in informativen, lepo pa je, da ga avtorji sproti obnavljajo, tako da se ogled izplača tudi, če ste ga že kdaj videli. Thnx, slycer!

0 komentarjev

Ali bo Creative predstavil VSA-100 kartice?

Savage News - Na Savage News lahko zasledite zanimivo novico. Menda izhaja iz precej zanesljivih virov in tudi logika za njo ni tako napačna, vseeno pa se sliši malce neverjetno. Creative naj bi namreč kmalu začel proizvajati kartice z VSA-100 čipi, tako Voodooje4 kot Voodooje5. Te kartice bi naj bile proizvedene v 3DFXovi mehiški tovarni, gonilnike za njih pa naj bi razvijala Creative in PowerColor. Vse skupaj dejansko ima smisel, saj je Nvidia z nakupom 3DFXa verjetno dobila ogromne zaloge VSA-100 čipov in je to edini način, da se jih znebijo. Več informacij naj bi bilo na voljo okoli maja.

2 komentarja

Intervju s Quantumom3D

Cutting Edge - Qunatum3D je trenutno eno izmed bolj zanimivih podjetij, saj je še kako povezan s 3DFXom in sedaj tudi z Nvidio. Za tiste, ki ste zadnje čase preživeli pod skalo naj povem, da je Quantum3D 3DFXove čipe uporabljal v svojih monstruoznih 3D pospeševalnikih za resne vojaške simulatorje in podobne mrcine. No, glede na to, da 3DFX ni več spljoh, se sedaj postavlja vprašanje kako naprej. Seveda je logičen korak naveza sitkov z Nvidio in ravno to tudi počnejo... Kakorkoli, če vas zanima več o tem podjetju in njihovo mnenje o celi 3DFX/Nvidia zadevi, si kar preberite njihov intervju na Cutting Edge strani.

0 komentarjev

Quantum3D in Nvidia

X-Bit Labs - Quantum3D in Nvidia sta danes najavial podpis sporazuma, po katerem bo Nvidia Quantumu3D še naprej dobavljala VSA-100 in Voodoo3 čipe. Ko veste, so ti v uporabi na Quantumovih Aalchemy in Graphite grafičnih pospeševalnikih, ki se uporabljajo v raznih 3D simulatorjih in grafičnih sistemih. Še bolj pa je presenetljiva novica, da naj bi Quantum3D in Nvidia sodelovala pri izdelavi novih sistemov, ki bodo bazirali na Nvidiinih čipih. Hudo!

0 komentarjev

Čudne govorice o 3DFXu

Jaz - Roman me je obvestil o tej temi na x3DFXovem forumu. V njej se namreč omenja, da je prodaja 3DFXa bila le potegavščina in da se bo glavnina podjetja organizirala drugje, pod drugim imenom. Če vam sedaj ni nič jasno, vam res priporočam ogled te teme. Še nekaj mojih misli: zadeva je vsekakor le prazna govorica. 3DFX je izginil za vedno in čeprav to dejstvo ni všeč nikomur, se bomo pač morali sprijazniti z njim. Tudi če bi se ljudje iz 3DFXa organizirali pod drugim imenom z denarjem, ki so ga dobili od Nvidie bi jim po gobe šla vsa leta trdega dela in vsi patenti, ki so jih prodali Nvidii. Prav tako nekako dvomim, da bi kdo od 3DFXovcev sploh hotel tvegati ustanovitve novega podjetja, če se bodo prav kmalu nahajali pod varnim zavetjem ogromnega podjetja, kot je Nvidia...

3 komentarji

3dfx umika Voodoo-je

Voodoo Extreme - 3dfx počasi resno zapira svoja vrata. Na Best Buy so tako s prodajne liste že umaknili celotno linijo Voodoo-jev od (Voodoo 3 2000 pa vse do Voodoo 5 5500). Tukaj! Pa še slaba novica za vse lastnike dotičnih kartic: 3dfx bo prenehal z tehnično pomočjo po 15. februarju... Upajmo, da bo kdo drug še izdajal gonilnike za Voodoo-je (Quantum 3D??)...

2 komentarja

Kaj bo s Quantum3D?

3D SPOTLIGHT - 3DFX je seveda uveljavljeno podjetje in na različnih področjih imajo strateške partnerje. Eden izmed najbolj pomembnih je Quantum3D, ki so mu nedavno prodali licenco V5 6000 kartic. Quantum3D je s to licencno in svojo tehnologijo ustvarjal monstruozne AAlchemy pospeševalnike, toda sedaj se je postavilo vprašanje kako bodo nadaljevali, če 3DFXa ne bo. Na 3D Spotlight so o tem povprašali predstavnika Quantuma3D, tipček pa je povedal, da na vse skupaj niso nepripravljeni. Dogodek so predvideli že nekaj časa nazaj in si zagotovili dovoljšno količina VSA-100 čipov. Vsi ričiboji, ki si želite AAlchemy torej ne jočite, ker boste dobili svojo šanso.

0 komentarjev

Voodoo 5 6000 - Predogled

Voodoo Extreme - No, kot gotovo že veste, 3dfx ne bo izdal svoje Voodoo5 6000 grafikulje. Toda pri Voodoo Extreme so pripravili članek, kjer opisujejo popolnoma delujoč Voodoo5 6000, katero so stestirali kar na srečanju I/ITSEC (Interservice/Industry Training, Simulation and Education Conference). Ross Smith (eden izmed najbolj odgovornih za "bivšo" slavo 3dfx-a s svojimi Voodoo-ji), je imel s seboj kartuljo, ki so jo pripravili pri Quantum3D. Voodoo Extremovec, Michael W. Romain je kartuljo poslal skozi kup testov in na koncu sestavil tale res ogleda vreden članek.Kot kaže, fantje pri Quantum3D razmišljajo celo o tem, da bi na trg poslali limited edition računala z Voodoo5 6000 kartuljo (tudi druga periferija teh limited edition monstrumov, bo/naj bi bila časti vredna, specifikacije so opisane tukaj). Če to kdaj bo, bo cena zagotovo nekje med pticami, s katerimi si delimo nebo [:D].

2 komentarja

HSR razložen

3D SPOTLIGHT - Zadnji 3DFXovi Voodoo4/5 gonilniki so dvignili precej prahu, saj s pomočjo nove HSR tehnologije precej izboljšajo rezultate teh kartic, včasih celo do ravni GF2 Ultre. Zaenkrat je tehnologija še v povojih, tako da se pri uporabi pojavljajo problemi, toda nič nerešljivega. Na 3D Spotlight so objavili dober članek, v katerem so razložili HSR tehnologijo ter predlagali nekaj rešitev za težave, ki se pojavljajo pri uporabi. Ogledate si ga lahko tukaj! Sedaj pa čakamo samo še Nvidio, da izda podobne gonilnike [:)].

0 komentarjev

Govorice o 3DFXu

3DFX Gamers - Na 3DFX Gamers forumu so se pojavile zanimive govorice o Voodoo5 6000 in Rampage grafikuljah. Sicer nekako dvomim o resničnosti podatkov, toda špekulacije so vedno dobrodošle [:))]. Kakorkoli, izid dolgo pričakovane 4 procesorkske beštije naj bi se končno bližal. 3DFX naj bi kartico predstavil na Comdexu, izid pa naj bi bil določen za zgodnji december. Težava, ki je povzročila zamudo naj bi bila nekompatibilnost Intelovega PCI bridga, sedaj pa naj bi to bilo odpravljeno z uporabo alternativnega bridga podjetja HiNT. Še ena dobra novica je predvidena cena 6000ke. Le-ta naj bi se spustila na 350-400$, oziroma 450$ v kompletu s posebnimi 3D očali.Govora pa je tudi o Rampagu: 3DFX naj bi že imel beta primerke silikona za procesorje, kar pomeni, da je razvoj grafikulje že precej daleč in da bo izid mogoče celo že aprila 2001. Kartice naj bi bile na voljo v večih konfiguracijah ( eno-, dvo-, štiri- procesorske ) in z dodatno Sage T&L enoto, ki bo počivala v posebnem socket ležišču, kar...

5 komentarjev