»

Microsoft izdal izvorno kodo .NET Frameworka

Microsoft - Microsoft je v četrtek kot obljubljeno izdal izvorno kodo .NET Frameworka.

Trenutno je izvorna koda najpogosteje uporabljenih "knjižnic" na voljo uporabnikom razvojnega okolja Visual Studia 2008 ( navodila za uporabo), namenjena pa je predvsem kot pomoč pri razhroščevanju, saj omogoča enostaven vstop (step-into) v notranjost knjižnic samega Frameworka.

Čeprav je koda na voljo pod Microsoftovo referenčno licenco, ki dovoljuje zgolj vpogled in uporabo za namene razvoja aplikacij, bo ta poteza nedvomno razveselila mnoge razvijalce, ki bodo tako lahko lažje razumeli delovanje frameworka in tudi pomagali pri njegovem razvoju.

Microsoft namerava postopoma izdati kodo še za ostale dele frameworka in omogočiti vpogled tudi izven Visual Studia.

30 komentarjev

Visual Studio 2008 in .NET Framework 3.5

Microsoft - Microsoft je danes, po nekaj letih razvoja, izdal finalno različico razvojnega okolja Visual Studio 2008, skupaj z .NET Framework 3.5. Skupaj prinašata kar nekaj novosti, ena najbolj težko pričakovanih je nedvomno LINQ (Language Integrated Query), ki omogoča uporabo SQLu sorodnih stavkov neposredno v jezikih .NET Frameworka. Med ostale izboljšave v .NET Frameworku spadajo:
  • Izboljšave prevajalnika: Podpora novi različici VB.NET 9.0 in podpora spremembam v C# 3.0 kot so lambda metode, extension metode, statične reference za anonimne tipe, ...
  • Hitrostne izboljšave: Podpora za paging v ADO.NET, offline delo (in sinhronizacija) z bazami, boljša izkoriščenost večjedrnih procesorjev
  • Mrežne spremembe: Peer-to-peer sklad, PNRP, podpora za HTTP pipelining
  • Windows Presentation Foundation: novejši model za ustvarjanje vtičnikov, SilverLight CLR je del .NET Frameworka
Visual Studio 2008 pa poleg mnogih novosti vsebuje še:
  • LINQ -> SQL designer
  • Grafični designer za XAML/Windows...

60 komentarjev

Microsoftov prevajalnik za C in C++ brezplačen

Slashdot - Microsoftova zbirka terminalskih orodij za Visual C++ je na voljo za brezplačen prenos s spleta! Najpomembnejša dela zbirke sta prevajalnik in povezovalnik za C/C++, ki sta enaka kot v Visual Studio 2003.NET. Poleg tega zbirka orodij vsebuje še nekatere statično-povezane knjižnice, Microsoft .NET Framework Common Language Runtime in nekaj primerkov kode.

Pogumen korak, Microsoft, in hkrati priznanje prostemu programju!

13 komentarjev

.Virus

Newsbytes - Celo leto pred pričakovanim uradnim izidom Microsoftovega .Net 'frameworka', so prvi razvijalci že spisali virus. Spisan v jeziku 'Microsoft .Net's Intermediate Language' je sicer še bolj kot ne študijski primerek, vendar kaže na zanimanje programerjev ter učenje o .Net-ovih sposobnosti . Klik!

1 komentar