»

Apple izdal iPad mini 7

Slo-Tech - Apple je brez velikega pompa, celo brez najmanjše novinarske konference, izdal novo tablico iPad Mini, kar je sploh prva nadgradnja te linije po letu 2021. Glavna novost so gotovo precej izboljšane specifikacije, saj ga poganja tretjino hitrejši čip A17 Pro (dve hitri, štiri varčna jedra), ima četrtino hitrejši grafični del (pet jeder) in dvakrat hitrejši Neural Engine (16 jeder). Ima 128 GB prostora v osnovni inačici, 8 GB pomnilnika, podpira tudi novi Apple Pencil Pro ter nova Wi-Fi 6E in USB-C.

Precej manj sprememb je bila deležna zunanjost, ki je dobesedno le prebarvana. Novi barvi sta vijolična in modra, ki pa nista preveč živahni. Novinec bo v ZDA stal 500 dolarjev in pri nas malo več, pravo vrednost pa bo dobil šele konec leta, ko bo prejel Apple Intelligence. Zaslon sicer meri 8,3 palca, ločljivost znaša 2266 x 1488 (torej 326 dpi) v tehnologiji LED-IPS s 500 niti svetilnosti. Obe kameri zmoreta 12 milijonov pik.

V Evropi bodo verzije z WLAN stale 600, 730 in 980 evrov,...

4 komentarji

Applove novosti, edicija jesen 2023

Slo-Tech - Včeraj je potekal vsakoletni Applov dogodek, na katerem predstavijo nove naprave in programe. Letos se je imenoval Wonderlust, pričakovanja javnosti pa so bila - nekoliko krivično - usmerjena v glavnem v USB-C. A novosti je seveda bistveno več od priključka na telefonih, četudi to za Apple ni zanemarljiva novost.

V petek se začnejo prednaročila iPhone 15 Pro in Pro Max, ki bosta dobavljiva prihodnji petek. Kaj dobimo za 1000 dolarjev, kolikor stane iPhone 15 Pro (128 GB), oziroma 1200 dolarjev, kolikor stane iPhone 15 Pro Max (256 GB)? Ohišje ni več aluminijasto, temveč je iz titana. Telefon je zato vzdržljivejši, pa tudi nekoliko manjši, ker je rob okrog zaslona manjši. Zaslon je sicer enak kot v prejšnji verziji, tako po ločljivosti kakor velikosti in svetilnosti. Dobil pa je nov gumb (action button), ki nadomešča gumb za utišanje. V notranjosti telefonov Pro so čipi naslednje generacije, ki potem z zaostankom leta dni pricurljajo do osnovnih verzij (ki niso Pro). To pot imamo...

190 komentarjev

Apple izdal iOS 14, razvijalci ogorčeni

Slo-Tech - Apple je po napovedih danes izdal novo verzijo svojega mobilnega operacijskega sistema iOS, kar pa je med razvijalci povzročilo nemalo negodovanja. Da se bo to zgodilo danes, je Apple napovedal šele včeraj. Čeprav so imeli predogledne verzije za testiranje svojih aplikacij na voljo že dlje časa, je vendarle v navadi, da Apple vsaj kakšen teden prej najavi končni datum izida, kar da razvijalcem čas dokončati še zadnje podrobnosti. Takrat namreč dobijo končno verzijo (golden master), ki je potem v roku 5-8 dni izdana. To ni tako nepomembno, saj se beta verzije dostikrat spreminjajo in včasih v njih tudi kaj zmanjka. Tokrat pa se je mudilo, za kar razlogi niso znani, posledice pač. Razvijalci v ZDA so imeli pol dneva časa, da pošljejo svoje aplikacije na tržnico, Evropejci pa so večinoma že spali. Naslednje vprašanje je, koliko časa bo potrjevanje novih verzij aplikacij trajalo; včasih gre v urah, drugič se čaka več dni.

Kakorkoli, medtem ko so razvijalci siveli, so uporabniki seveda...

25 komentarjev

Apple izdal iOS 9.1, glavna novost več smeškotov

Slo-Tech - Apple je dokončal prvo večjo nadgradnjo devete verzije svojega mobilnega operacijskega sistema iOS, ki je od danes na voljo za naprave iPhone 4S, iPod Touch (5. generacija), iPad 2, iPad Mini in vse njihove novejše verzije (torej vse, kjer teče iOS 8 in posledično tudi iOS 9.0). Vsi so se obregnili ob sličice za prikaz razpoloženja v pogovorih (emoji), še zlasti ob zloglasni sredinec, a to seveda niso edine novosti, so pa najbolj očitne. Drži, iOS 9.1 ima 150 lastnih smeškov ter podporo za vse, ki so vgrajeni v Unicode 7.0 in Unicode 8.0, ne pa tudi Unicode 9.0, ki še ni nared. Njihov izbor pa sega od nevpadljivih (lubenica), politično korektnih (ljudje so sedaj v več barvnih odtenkih od svetle do črne polti), pa vse do provokativnih (iztegnjen sredinec, a politično...

65 komentarjev

Apple izdal iOS 4.3

Heise - Apple je pohitel in dve dni pred napovedmi izdal novo verzijo operacijskega sistema za svoje prenosne naprave iOS. Tretja podverzija iOS 4 prinaša številne novosti, med njimi omenimo izboljšan tethering, ki omogoča deljenje WLAN-povezave z do tremi napravami in UMTS z do petimi napravami. Prvič je tudi mogoč tethering med iPhonom in iPodom prek Bluetootha. Pohitrili so še izvajanje JavaScripta v mobilnem Safariju, podprli prenos videa prek AirPlaya v aplikacijah z App Stora, spremenjeno opozarjanje na prispele SMS-e itn. Novo verzijo iOS je mogoče brezplačno prenesti prek iTunes za iPhone 4, iPhone 3GS, iPod touch 3 in 4 ter iPad. Podporo za iPhone 3G in iPod touch 2 so ukinili.

21 komentarjev

Apple izdal iOS 4.2

PC Magazine - Apple je izdal novo verzijo svojega operacijskega sistema iOS 4.2 za mobilne naprave iPad, iPhone in iPod Touch. Bistveni novosti v tej inačici sta AirPlay in AirPrint. Prvi omogoča, da se mobilne naprave z iOS in Apple TV samodejno zaznajo, če so v istem brezžičnem omrežju, tako da lahko na Apple TV brezžično prenašate videoposnetke, glasbo in fotografije. Tako lahko isto vsebino (razen videoposnetkov, koder mobilna naprava prevzame funkcijo daljinskega upravljalnika) hkrati spremljate na obeh napravah. Cesta je sicer enosmerna, tako da vsebin, kupljenih na Apple TV, ni moč prenesti na druge naprave.

Druga novost, AirPrint, omogoča brezžično tiskanje z iPada. Manjši popravki, ki jih je Apple vdelal v nov paket, so še boljša podpora...

0 komentarjev