»

Celeron 1.8 GHz

Tom's Hardware - Intel je izdal svoj najhitrejši Celeron. Na test so ga vzeli pri Tomu. Množilnik je zopet že zaklenjen z Intelove strani, tako da na ostane le navijanje preko FSB-ja, torej, nič novega. Ko so ga probali naviti, ga kaj dosti čez mejo 2 GHz niso spravili.

Poglejmo še, kako se je odrezal na testih. Na testu so imeli še njegove "mlajše bratce" (Celerone 1.7, 1.6, 1.5, 1.4, 1.3A in 1.3 GHz) ter AMD-jevo konkurenco, Durona 1.3 GHz. V veliki večini testov je kakopak na prvem mestu novi Celeron, a ga včasih prehiti prav njegov najslabši mlajši brat, Celeron 1.3 GHz (enkodiranje MP3-jev), pa tudi Duron ga je kdaj prehitel (SiSoft - Sandra 2002).

V zaključku so ugotovili, da mora novi Celeron (katerega ime je pravzaprav Celeron Willamette) imeti višjo frekvenco, da lahko še tekmuje z novimi Tualatini. Po drugi strani pa bi moral tehnično teči na vsaj 2 GHz hitrosti, zaradi 0.18ľm jedra. Prehod iz Socket 370 na Socket 478 je drastično znižal stroške ter izboljšal delovanje. Če pa se nakup...

2 komentarja

0,13mikronski Celeron zunaj!

X-Bit Labs - Pa smo dočakali! nič cela trinajst (0,13) mikronsko Tualatin 256 jedro je končno dočakal tudi Celeron nove generacije. Procesorja sta trenutno dva. Gigaherčna ter 1.1 GHz izvedenki. Prvi so jih dobili na Japonskem, cena pa je dokaj nizka: $82,4 za en 1 GHz ter $97,7 za sto 100 megahercev več.

Dodatek by Sergio: Kot vidim v komentarjih k novici, ste nekateri imeli pripombe, in to upravičene. Alien-w je žal edino napako naredil v tem, da je napisal, da je Tualatin jedro dočakal Celeron nove generacije. To se je zgodilo že nekaj časa nazaj. Vse, kar so Intelovci naredili danes je to, da so izdali 1.0 ter 1.1 GHz izvedenko, temelječ na Tualatin jedru. Celeroni so že prej tiktakali na zgoraj omenjenih frekvencah, ampak na starem Coppermine jedru. Tako se je ponudba Tualatin Celeron procesorjev razširila - začetna frekvenca, pri kateri lahko kupimo operabilnega Tualatina, je od danes naprej pač 1.0 GHz. Za nejasnost v novici se opravičujemo....

23 komentarjev

Desktop-Tualatin mrtev?

The inquirer - Naslednikov trenutnega P3 procesorja, 0.13 mikronskega Tualatina, naj ne bi bilo več. No sicer pa sem o tej možnosti že nekaj časa nazaj govoril, sedaj pa naj bi se izkazalo za resnično. Tako naj bi Intel vse stavil na njihove P4 procesorje. Trenutna situacija pri Tualatin procesorjih je zelo zanimiva. Medtem ko lahko na Japonskem že kupujejo 1133MHz in 1200MHz procesorje Intel še vedno ni uradno najavil teh procesorjev. Pa tudi na uradni strani Intela lahko dobimo sheme in podatke o teh procesorjih. Vendar pa teh procesorjev ne najdemo med tabelo produktov, kot tudi ni nobenih cen za ta dva procesorja. Pri serverski različici Tualatina pa je podobno. No kakorkoli že. Bomo videli kako se bo vse razpletlo. Po poročanju The Inquirerja naj bi serverska različica bila dobavljiva. Prav tako pa lahko pričakujemo Celeron različico Tualatin procesorja.

0 komentarjev

Prvi Tualatini že na poti

več strani - Proizvajalci matičnih plošč sporočajo, da je Intel že začel s prvimi dobavami svojih 0.13 mikronskih Pentiumov III s Tualatin jedrom. O prvih pošiljkah čipov poročajo tudi proizvajalci mobilnih računalnikov, tako da lahko z gotovostjo rečemo, da je Tualatin zelo blizu. Navadni uporabniki jih bomo deležni nekje v sredini julija, pričakovane velikoprodajne cene pa so naslednje:

CPU Frequency Price (USD)
Desktop Pentium III (Tualatin) 1.13GHz $268
1.2GHz $294
Mobile Pentium III (Tualatin) 866MHz $251
933MHz $284
1GHz $401
1.06GHz $508
1.13GHz $637

Sodeč po prvih testih...

3 komentarji

Za vse Intelaše

X-Bit Labs - Xbit-labovci so sestavili kratek pregled Intelovih načrtov za bližnjo prihodnost. Saj vem, da ste že vsi siti raznih napovedi in načrtov, toda po zmedi, ki jo je prinesel Computex, je lepo stvari strniti v pregledno obliko:

Pentium 4:
  • Julija bosta izšla 1.6 in 1.8 GHz čipa (0.18 mikronsko Willamette jedro),
  • Septembra bomo videli 1.9 in 2.0 GHz procesorje (Willamette, 0.18 mikronov),
  • V zadnjem četrtletju (verjetno oktober ali november) pridejo prvi primerki 0.13 mikronskih Northwoodov: 2 in 2.2 GHz (512 KB L2 predpomnilnika),
  • Drugo četrtletje 2002 pride 2.4 GHz Northwood
Pentium III:
  • Trenutno v prodaji ali do konca junija: 900 kHz, 1 GHz, 1.1 GHz, 1.13 GHz čipi (0.18 mikronski Coppermine),
  • Sredi julija pridejo 1.13 GHz in 1.2 GHz Tualatini (0.13 mikronov, 256 KB L2 predpomnilnika)
  • Drugih desktop Pentiumov III ne bo...
Celeron:
  • Tretje četrtletje: 900 MHz čip na Coppermine jedru s 128 KB L2 predpomnilnika,
  • Zadnje četrtletje 950 MHz Celeron s Coppermine jedrom,
  • Prvo četrtletje 2002: 1 GHz...

6 komentarjev

Tualatini na poti

X-Bit Labs - Po pravici povedano mi vse to mučkanje okoli Tualatinov že močno preseda, toda v primeru, da koga zanima: sodeč po tej strani, je Intel že začel s testno proizvodnjo prvih primerkov teh 0.13 mikronskih procesorjev. Kot že veste, bo Tualatin jedro primarno namenjeno Mobilnim procesorjem ter pozneje cenejšim Celeronom2. Pojavili se bodo tudi Desktop Tualatin Pentiumi III, toda Intel se na vso moč (beri: z nenormalno visokimi cenami) trudi, da ta procesor ne bi zasenčil Pentiuma4. Kakorkoli, ta nova poročila dokazujejo, da so govorice o Intelovih težavah s prehodom na 0.13 mikronov lažne. To je potrdil tudi Sunlin Chou, eden izmed vodilnih mož Intela.

2 komentarja

Pentium4 kot desktop procesor

Heise - Sodeč po tem članku na Heise.de se je Intel odločil Pentium4 vrniti na tržni delež, ki ga trenutno oblvaduje Pentium3, torej desktop sisteme. Da bi to dosegli bodo seveda morali precej spustiti cene. Sicer se je P4 v zadnjem času precej pocenil, toda še vedno je precej dražji od svojih starejših bratov. No, Intel razmišlja v pravo smer in tako bi naj sistemi z najslabšimi P4 procesorji do konca tega leta veljali le še okoli $1000. K temu bo pripomoglo tudi Brookdale čipovje s podporo cenenemu PC133 SDRAMu, toda vprašanje je, ali bodo uporabniki hoteli kupovati takšne sisteme, saj bodo takrat že razširjeni Athlon DDR sistemi. Postavlja se tudi vprašanje, kaj se bo zgodilo s Tualatinom (0.13 mikronskim P3). Intel za ta procesor ne načrtuje večjega uspeha to leto: namenjen bo predvsem presnosnikom. V letu 2002 pa bodo predstavili prve Celerone s Tualatin jedrom in takrat bi se naj bolj razširili tudi med navadnimi uporabniki. ...

1 komentar

Novi GTU

Guru 3D - Guru of 3D (BTW, kol sneženi logo) je izdal novo različico GeForce Tweak Utilitiya. Gre za zares zanimiv programček, s katerim lahko spreminjate kopico nastavitev za vašo kartico ter jo, seveda, overclockate. Sicer je za overclockanje ravno tako dober kakšen PowerStrip, toda ta programček je namenjen posebej eni kartici in tako ima kar nekaj prednosti. Dobite ga tukaj, pred uporabo pa si le dobro oglejte vso dokumentacijo!Predlagam, da pred uporabo obvezno pogledate NiggerBobov komentar k novici [>:D].

1 komentar