»

Windows 11 24H2 na voljo za vse

Slo-Tech - Dobre štiri mesece po predogledni verziji je za širšo javnost izšla končna inačica Windows 11 24H2, ki prinaša nemalo izboljšav, novosti in popravkov. Največ besed je seveda namenjenih umetni inteligenci, ki se v obliki kontroverzne funkcije Recall vrača. Recall bo (a še ni) na voljo za računalnike Copilot+, ki zmorejo vsaj 40 TOPS (bilijonov operacij na sekundo), imajo 16 GB pomnilnika in 256 GB prostora na disku. Zaradi nespretne vpeljave Recalla so prvotno predogledno verzijo celó umaknili, a naj bi bila sedaj dovolj varna, da jo upajo ponuditi javnosti. Recall bo nekakšno iskanje na steroidih, saj bo periodično spremljal dogajanje na računalniku in si ga shranjeval, nato pa bo iz teh podatkov črpal odgovore pri vsakršnih poizvedbah. Zmogel bo marsikaj, od vprašanj po poslanih elektronskih sporočilih do izboljševanja ločljivosti shranjenih slik.

Windows 11 24H2 prinaša tudi podporo za nekatere nove tehnologije, denimo USB4 verzije 2.0, ki bo zmogel hitrosti prenosa podatkov do...

6 komentarjev

Microsoftov Recall bo še počakal

Slo-Tech - Microsoft je sporočil, da bo funkcija Recall zamudila. Že ob najavi je bila precej kontroverzna, saj bi imela dostop do vsega dogajanja na računalnik, da bi nam nato s tem znanjem pomagala umetna inteligenca. Zamisel ni slaba, a je odprla kopico varnostnih vprašanj in pomislekov o zasebnosti, zato je Microsoft ta teden umaknil predogledno verzijo Windows 11 24H2 z Recallom in napovedal korenito prenovo za več varnosti. Sedaj pa bodo Recall za neznano obdobje prestavili.

To pomeni, da v torek, ko se bodo pojavili računalniki s Copilotom+, Recalla ne bo. Ta bo na voljo šele kasneje, in sicer ga bodo združljivi računalniki dobili z nadgradnjo prek Windows Update. Microsoft ni povedal, kdaj se ima to zgoditi. Iz najave, da bo Recall v okviru Windows Insider Programa na voljo v naslednjih tednih, pa lahko sklepamo, da bo trajalo vsaj nekaj mesecev.

Računalniki s Copilotom+ bodo torej prihodnji teden dobili: prevode z Live Caption, Advanced Windows Studio Effects, Cocreator v Slikarju...

6 komentarjev

Microsoft umaknil predogledno verzijo Windows 11 24H2 z Recallom

Slo-Tech - Ni se še polegel prah o Microsoftovem novem pomočniku Recallu, pa je Microsoft že napovedal korenite spremembe in začasno umaknil zadnjo predogledno verzijo operacijskega sistema. Po prvih predlogih bi Recall redno snemal dogajanje na računalniku, vključno z zaslonskimi posnetki in pritiski tipk, in to shranjeval na disk, od koder bi nam potem laže odgovarjal na vprašanja. Zamisel je dobra, a pojavljala so se vprašanja o varnosti in zasebnosti.

Microsoft je zato napovedal, da bo Recall v primerjavi s prvo verzijo pošteno spremenil. Varnost bodo okrepili na več načinov. Prvi, tako rekoč ničti pogoj za zaščito, je zavedanje o njegovem obstoju. To bodo dosegli tako, da bo uporaba odslej prostovoljna in izrecno odobrena. Recall bo privzeto izključen, za uporabo pa ga bomo morali sami aktivirati (opt in). To je pomembno, da ne bo tekel v ozadju neveščih uporabnikov.

Druga pomembna novost je varovanje podatkov. Ti bodo seveda shranjeni lokalno, za uporabo pa bo vsakokrat nujna...

16 komentarjev

Predogledna verzija Windows 11 24H2 na voljo

Slo-Tech - Letošnja posodobitev Windows 11 bo največja v zadnjih dveh letih in bi v nekem drugem času upravičeno dobila kar novo ime: Windows 12. Čeprav se bo nespektakularno imenovala Windows 11 24H2, bo novosti precej. Kogar zanimajo, je sedaj korak bliže, da jih preizkusi. Microsoft je novo verzijo poslal v Release Preview Channal. V že omenjenem drugem času bi temu rekli, da je iz verzije alfa napredovala v beto.

Med novostmi so ozadja HDR, funkcija sudo, Rust v jedru, Wi-Fi 7, Copilot in Recall (umetna inteligenca bo tesno integrirana), boljše upravljanje z energijo in kup vizualnih izboljšav. Umetne inteligence še ne moremo v celoti preizkusiti, ker terja ustrezen računalnik s strojno podporo zanjo, ostale novosti pač. To med drugim pomeni, da je sedaj morda najslabši čas za nakup novega računalnika, saj se splača počakati, da se situacija razjasni.

Medtem ko so novi Windows že namestili sodelujoči v kanalih Canary in Dev, lahko sedaj isto storijo tudi člani Windows Insiders v okvire...

21 komentarjev

Windows 11 24H2 bo zares želel ukaze SSE4.2

Slo-Tech - Prihajajoča verzija operacijskega sistema Windows 11, ki bo nared jeseni, bo prinesla kopico funkcionalnosti umetne inteligence. To pa pomeni, da bodo sistemske zahteve za Windows 11 24H2 nekolikanj višje kot za predhodnike. Za popolno uporabo umetne inteligence bo ključno, da bo procesor dovolj nov, da bo podpiral specializirane ukaze. Zdi se, da je SSE4.2 tak primer ukazov, ki bodo nujno potrebni, potem ko smo bili pred tem pozorni le na ukaz PopCnt. Windows nas bo po novem zelo očitno opozarjal, če računalnik ne izpolnjuje vseh zahtev.

V praksi večina procesorjev, na katerih teče Windows 11, podpira SSE4.2 - navsezadnje so stari že poldrugo desetletje. Zanimivo je, da je Microsoft sedaj v kodo dodal izrecno preverjanje podpore za te ukaze. Brez njih Advanced Copilot in AI File Explorer, ali pa DirectX AI Super Resolution ne bodo delovali. A ker se Windows 11 24H2 privzeto ne zažene brez SSE4.2, ni čisto jasno, zakaj je potrebno dodatno preverjanje, ki bodo v primeru odsotnosti...

30 komentarjev

Predogled Windows 10 za telefone je tu

Microsoft - Microsoftov PR-oddelek dela s polno paro in danes je pred nami predogledna verzija Windows 10 za telefone. Končno verzijo pričakujemo skupaj z Windows 10 za ostale naprave, kar bo po napovedih junija letos. Preizkusno verzijo lahko namestite že danes, a le če imate podprt telefon. Za zdaj so to le modeli Lumia 630, 635, 636, 638, 730 (ne pa 735) in 830. Cenejših (4xx, 5xx) in dražjih modelov (9xx, 10xx, 13xx, 15xx) še niso podprli. Na ustreznem telefonu lahko namestite aplikacijo Windows Insider, se prijavite in prenesete novost.

Nova verzija gradi na integraciji vseh linij Windows 10 v eno, torej je uporabniška izkušnja že bolj podobna Xbox One in namiznemu računalniku. Tudi obvestila se sedaj sinhronizirajo med vsemi temi napravami....

33 komentarjev