»

Intel naj bi dokončno popravil napako v 13. in 14. generaciji procesorjev

Slo-Tech - Intel je izdal še en popravek, ki naj bi po zagotovilih podjetja dokončno odpravil težave namiznih procesorjev 13. in 14. generacije, ki so se zaradi sunkov previsoke napetosti fizično kvarili. Popravek mikrokode 0x12B naj bi bil po zagotovilih podjetja zadnje in dokončno zdravilo za problematične procesorje, dasiravno že okvarjenih ne bo popravil, le nove poškodbe bo preprečil.

Zgodba ima že precej dolgo brado, poleti pa je postalo jasno, da so procesorji nepopravljivi. Intel je sicer podaljšal garancijo, a menjuje le dokazano defektne procesorje, ne pa tistih, ki jih zob časa - oziroma napetosti - še ni načel. Napaka je v tem času dobila ime Vmin shift, Intel pa sedaj trdi, da je odkril tudi razlog zanjo. Še aprila so trdili, da so krivi proizvajalci matičnih plošč, ki da dostavljajo previsoko napetost.

Doslej je Intel izdal že dva popravka, 0x125 in 0x129, ki sta vključena v popravku 0x12B. Tega lahko namestimo prek posodobitve BIOS-a na matičnih ploščah, kamor bi prispel v...

7 komentarjev

Intel potrdil: procesorji za prenosnike niso prizadeti

Slo-Tech - Intel je sedaj tudi uradno potrdil, kar je kazalo že od začetka težav s procesorji 13. in 14. generacije. Čipi za prenosne računalnike niso prizadeti in nimajo težav s previsoko napetostjo, zato jih ne bo treba menjati. Drugače je z zmogljivimi procesorji za namizne računalnike, za katere pa je Intel zgolj za dve leti podaljšal garancijsko obdobje, ki omogoča zamenjavo ob pojavu napak, niso pa se odločili za odpoklic.

Po trenutnih podatkih za težav, ki so jo uradno poimenovali Vmin Shift Instability, trpijo procesorji 13. in 14. generacije i5, i7 in i9 serij K ter predstavniki drugih serij, ki imajo deklarirano porabo nad 65 W. Brezhibni pa so vsi i3, vse starejše generacije, Xeoni in Intel Core Ultra (serija 1). Ne glede na to razvrstitev pa Intel priporoča nadgradnjo BIOS-a vseh matičnih plošč in procesorske mikrokode z orodjem Intel Compatibility Tool. Intel zagotavlja še, da bodo tudi nove generacije (Arrow Lake in Lunar Lake) brez težav.

Vzrok za počasno degradacijo...

14 komentarjev

AMD-jevi procesorji imajo prastaro ranljivost

Slo-Tech - Zadnje tedne se veliko govori o hudih težavah Intelovih procesorjev 13. in 14. generacije, zaradi katerih bo Intel še pošteno bolela glava. Skoraj bi nas zato obšla novica, da so v AMD-jevih procesorjih odkrili 16 let staro ranljivost, ki ogroža vse procesorje, izdelane v zadnjem desetletju in pol. Za zdaj ne kaže, da bi jo kdo izrabljal tudi v praksi, saj terja fizični dostop do računalnika.

Ranljivost se imenuje Sinkclose in tiči v SMM (System Management Mode). Odkrila sta jo Enrique Nissim in Krzysztof Okupski iz podjetja IOActive in o njej pred 10 meseci že obvestila AMD, ki je vmes večino novejših procesorjev zakrpal. Zaradi ranljivosti lahko napadalec, ki ima dostop do jedra operacijskega sistema (Protection Ring 0), pridobi še večje privilegije (Protection Ring -2), kjer teče procesorska mikrokoda. To mu omogoča namestitev zlonamerne programske opreme, ki je ne more odstraniti niti ponovna namestitev operacijskega sistema. Že samo odkritje takšne nesnage je zapleteno, saj...

13 komentarjev

Prihajajo različni načini za namestitev popravka za procesorje Raptor Lake

Slo-Tech - Intel je razkril več informacij o programskem popravku, ki je izšel ta teden in bo po predvidevanjih preprečil nadaljnje okvare procesorjev Raptor Lake 13. in 14. generacije. Intel je že pred tem potrdil, da je težava povišana napetost, ki jo procesor nápak zahteva. Posledice se sčasoma nabirajo, kar povzroča degradacijo procesorja, ki se kaže kot nestabilno delovanje in sesuvanje.

Posodobitev je nared v obliki popravka mikrokode, kar po meritvah v Intelu ne povzroča opaznega znižanja hitrosti delovanja v večini testov (3DMark: Timespy, WebXPRT 4, Cinebench R24, Blender 4.2.0). V nekaterih primerih je zmerna upočasnitev opazna (ebXPRT Online Homework; PugetBench GPU Effects Score), podobno velja tudi za igre (Hitman 3: Dartmoor). Ključno vprašanje pa je, kako priti do popravka.

Lastniki Asusovih in MSI-jevih plošč lahko namestijo novo verzijo BIOS-a. Podobno velja tudi za vse ostale sisteme, pri čemer pa se izvedba razlikuje. Že sestavljeni računalniki, torej OEM-sistemi, imajo...

10 komentarjev

Prvi popravki za hrošča v procesorjih Raptor Lake so tu

Slo-Tech - Asus in MSI sta danes izdala posodobitve BIOS-a, ki naj bi odpravili težave s sesuvanjem Intelovih procesorjev 13. in 14. generacije Raptor Lake. Popravki ne morejo rešiti že obstoječih težav, bodo pa preprečili kvarjenje še brezhibno delujočih procesorjev, da ti ne bodo razvili simptomov. Popravek ima za zdaj še oznako beta.

Ali bodo popravki delovali, bomo še videli. Prvi bodo to lahko preizkusili lastniki Asusovih matičnih plošč serije Z790 ROG Maximus, ROG Strix in ProArt. MSI je popravil plošče MEG, MPG in MAG serije 790. Običajno se nameščanje beta verzij BIOS-a močno odsvetuje, a v tem primeru gre za izredne razmere, ko se preprečuje nastanek fizičnih poškodb na procesorjih.

Intel zagotavlja, da popravki ne bodo imeli vidnih vplivov na hitrost delovanja. Prvi testi kažejo, da so razlike okoli enoodstotne, kar je resnično skoraj neopazno. So pa merljive nižje napetosti, kar je glavni razlog za posodobitev.

Procesorji, ki so že nezanesljivi, pa se lahko zgolj zamenjajo....

33 komentarjev

Defektni Intelovi procesorji 13. in 14. generacije so nepopravljivi

Slo-Tech - Sprva je kazalo, da je Intel našel rešitev, a je kmalu postalo jasno, da gre bolj za cepivo kakor zdravilo. Procesorji 13. in 14. generacije, ki se že mesece nepojasnjeno sesuvajo pod obremenitvami, denimo pri igranju iger, so nepopravljivo okvarjeni. Popravek bo zgolj preprečil širjenje škode in okvare novih procesorjev.

V začetu tedna je Intel (na forumu) sporočil, da so odkrili težavo. Procesorji so delovali pri previsoki napetosti, kar je povzročalo njihovo nestabilno delovanje. Algoritem v mikrokodi, ki je programljivi del procesorja in skrbi za nastavitve na najnižjem nivoju, je od matičnih plošč zahteval previsoko napetost. Težavo so se namenili rešiti s popravkom mikrokode, ki bi nastavitev vrnil v sprejemljive okvire. Popravek bo nared avgusta.

A vse skupaj ne bo pomagalo, poročajo viri iz podjetja. Procesorji, ki izkazujejo nepojasnjena sesuvanja, so namreč že fizično okvarjeni. Popravek jih ne bo mogel rešiti, temveč bo koristil le procesorjem, ki še niso okvarjeni,...

123 komentarjev