»

Intel predstavil procesorje Core Ultra 200V

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so lansirali linijo prenosniških procesorjev Core Ultra 200V, na arhitekturi Lunar Lake, za katere lahko naprave pričakujemo v predbožičnem obdobju.

Pod kanec hecnim nazivom Core Ultra 200V se skriva druga generacija čipov Core Ultra - Series 2 - torej druga po lanski uvedbi imena Ultra, ki je nastopila skladno s prihodom prelomne arhitekture Meteor Lake. Lunar Lake nekatere novosti pravzaprav odstrani; tako ima zgolj dve vrsti čipletov in ne štirih kot meteor laki, po drugi plati pa uvaja prijem, ki ga poznamo iz Applove linije M - pomnilnik, vdelan na procesorsko pakiranje. Če se ozremo na deveterico novih izdelkov, lahko vidimo zanimiv detajl: prav vsi imajo enako konfiguracijo jeder 4P+4E, razlikujejo pa se v količinah vdelanih medpomnilnika in pomnilnika, pa grafičnem delu ter enoti NPU.

To pomeni, da se je velikan docela osredotočil na novo paradigmo, ki jo je Microsoft spomladi potisnil z objavo standarda prenosnikov Copilot+, torej naprave, deklarirano...

19 komentarjev

Intel potrdil: procesorji za prenosnike niso prizadeti

Slo-Tech - Intel je sedaj tudi uradno potrdil, kar je kazalo že od začetka težav s procesorji 13. in 14. generacije. Čipi za prenosne računalnike niso prizadeti in nimajo težav s previsoko napetostjo, zato jih ne bo treba menjati. Drugače je z zmogljivimi procesorji za namizne računalnike, za katere pa je Intel zgolj za dve leti podaljšal garancijsko obdobje, ki omogoča zamenjavo ob pojavu napak, niso pa se odločili za odpoklic.

Po trenutnih podatkih za težav, ki so jo uradno poimenovali Vmin Shift Instability, trpijo procesorji 13. in 14. generacije i5, i7 in i9 serij K ter predstavniki drugih serij, ki imajo deklarirano porabo nad 65 W. Brezhibni pa so vsi i3, vse starejše generacije, Xeoni in Intel Core Ultra (serija 1). Ne glede na to razvrstitev pa Intel priporoča nadgradnjo BIOS-a vseh matičnih plošč in procesorske mikrokode z orodjem Intel Compatibility Tool. Intel zagotavlja še, da bodo tudi nove generacije (Arrow Lake in Lunar Lake) brez težav.

Vzrok za počasno degradacijo...

14 komentarjev

Procesorje Lunar Lake bo v celoti izdeloval TSMC

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so na Computexu ponudili prvi globlji vpogled v prihajajočo generacijo procesorjev za prenosnike, Lunar Lake, ki se v določenih elementih vrača v bolj ustaljene tirnice od Meteor Laka, spet drugod pa gre povsem po svoje.

Podobno kot pri AMDju in Nvidii, so se tudi pri Intelu na svoji Computexovi predstavitvi močno osredotočali na umetno inteligenco, oziroma prepričevanje, da jo njihova strojna oprema poganja najhitreje (kratek video povzetek). Toda za tehnološke navdušence je bil vendarle najbolj zanimiv prvi resen vpogled v arhitekturo Lunar Lake, naslednico aktualnega Meteor Laka, se pravi čipov za prenosne računalnike, ki naj bi bili nared jeseni, oziroma širše na voljo v predprazničnem času. Meteor Lake je za Intel in širše v mnogočem prelomna tehnologija in Lunar Lake je zanimiv pokazatelj, kje so se inženirji odločili napraviti korak nazaj, kje pa oditi še dlje, saj se pristopa v nekaterih elementih bistveno razlikujeta. Pod črto pa je bržkone najbolj udaren...

42 komentarjev

Intel lansiral procesorje Core Ultra

vir: Intel
Intel - Kot so obljubili, so pri Intelu v četrtek naznanili razpoložljivost prvih izdelkov na podlagi procesorjev nove arhitekture Meteor Lake. Toda tovrstne prenosnike je ta hip še zelo težko dobiti in večina napovedanih izide šele v začetku prihodnjega leta.

Ko so pri Intelu septembra ponudili podrobnejši pogled v drobovje najnovejše procesorske arhitekture Meteor Lake, je bilo jasno, da smo na pragu korenitega preloma v njihovi strategiji dizajna čipov, saj smo lahko videli kopico zanimivih novosti. Prvič; z meteor laki modri tabor naposled prehaja na čipletno tehnologijo, pri čemer za nameček uvaja napredni način pakiranja Foveros, ki uporablja dvonivojske čipe in tako omogoča, da povezave med čipleti ne izgubljajo toliko energije kot v pristopih tekmecev (beri: AMDja). Drugič; inženirji so za varčevanje z energijo uporabili idejo namenskega SoC čipleta, v katerega so vdelane vse potrebne enote za osnovno delovanje procesorja, vključno z dekodirniki videa in dvema varčnima E-jedroma,...

24 komentarjev

Intel bo upokojil znamko Core iX

Slo-Tech - Poldrugo desetletje po prvih procesorjih Core i7 se je intel odločil, da se bo od znamenite črke i poslovil. Naslednja družina procesorjev, ki ima delovno ime Meteor Lake, se bo imenovala drugače, so potrdili v podjetju. Kakšno bo novo ime, pa še niso razkrili, a neuradno se govori kar o Core.

O spremembi je prvi poročal Dylan Patel, ki je bil do novice kritičen. Ironično je dejal, da Intel rešuje problem upadajočega tržnega deleža, ki jih je presenetil po desetletjih prevladovanja na trgu, z ukinitvijo priljubljene blagovne znamke. Brez pametnega razloga bodo ukinili prepoznavno znamko, je dodal. Mediji so vest hitro pograbili, ko jo je potrdil Intelov tiskovni predstavnik Bernard Fernandes. Zapisal je, da so na prelomni točki, zato se obetajo spremembe, o katerih nas bodo pravočasno obvestili.

V bazi AOTS (Ashes of the Singularity) se je novi procesor pojavil pod oznako Intel Core Ultra 5 1003H. Procesorji Meteor Lake bodo na voljo v drugem letošnjem polletju, zato ni...

15 komentarjev

Grafičnih kartic Arc letos še ne bo na pretek

vir: Intel
Intel - Na sestanku z vlagatelji so Intelovi vodje razgrnili nekaj napovedi, med katerimi so bile za potrošnike še najbolj zanimive tiste okoli grafičnih kartic Arc.

Konec tedna je procesorski gigant iz Santa Clare pripravil predstavitev za investitorje, na kateri so pojasnili splošne usmeritve glede izdelkov v bližnji prihodnosti. Podjetje za letos napoveduje promet v višini 76 milijard ameriških dolarjev, pomenljiv v tem oziru pa je predvsem podatek, da po odštetih investicijah in dividendah načrtujejo negativno ničlo, saj bodo za razvoj namenili 27 milijard, predvsem za nove proizvodne zmogljivosti v Arizoni in Ohiu. Intel je trenutno v zgodovinsko hitrem razvoju novih proizvodnih tehnologij in kapacitet, toda o tem kaj bistveno novega tokrat niti niso povedali. Kar se tiče produktov, je bil fokus tokrat manj na procesorjih Core in toliko bolj na grafični tehnologiji Xe ter strežniških procesorjih Xeon.

Raja Koduri je potrdil, da bodo grafično linijo Arc lansirali z modeli na...

20 komentarjev