»

Škandal s preprodajo nalog za ameriško tekmovanje iz matematike

Slo-Tech - Medtem ko so ameriški tekmovalci letos osvojili skupinsko prvo mesto na mednarodni matematični olimpijadi, državo pretresa škandal o kršenju izpitne tajnosti in celo prodaji nalog z ameriških predtekmovanj. O odtekanju informacij se je šušljalo že več let, letos pa naj bi nepravilnosti dosegle nove razsežnosti, poroča The Wall Street Journal. Ukrepal je tudi organizator ameriških predizborov.

American Mathematics Competitions ali AMC je najuglednejše in najstarejše ameriško tekmovanje iz znanja matematike za učence in dijake. Začne se s šolskim tekmovanjem, na katerem se vsako leto pomeri več kot 300.000 dijakov, izmed katerih se nakaj tisoč najboljših uvrsti v drugi krog, od tam pa približno 600 na državne olimpijade, med katerimi potem izberejo šest najboljših za mednarodno olimpijado. A AMC je bistveno več kot le vstopnica za olimpijado.

Dobri rezultati na AMC odpirajo vrata na prestižne univerze, dajejo prednost pri prijavah na pripravništva in prve zaposlitve v svetu...

6 komentarjev

Sloveniji dve srebrni medalji na evropski olimpijadi iz eksperimentalnih ved

ZOTKS - Po enoletnem premoru, ko so nekatere olimpijade v znanju potekale na daljavo, druge pa so bile odpovedane, se letos olimpijade nadaljujejo. Novo sezono je že tradicionalno otvorila Evropska olimpijada iz eksperimentalnih ved (nekdanja Evropska naravoslovna olimpijada), na kateri sta slovenski ekipi osvojili srebrni medalji.

Letošnja olimpijada je potekala na daljavo, a ne na papirju. Po dve tročlanski ekipi iz 19 držav članic Evropske unije sta tekmovali v lokalnih laboratorijih v vsaki državi. Slovenski ekipi so sestavljali Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina), Tian Strmšek in Jurij Šuman (oba II. gimnazija Maribor) ter v drugi ekipi Marija Judež (Šolski center Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija), Nejc Sušnik (Gimnazija Škofja Loka) in Timotej Rebek (Gimnazija Nova Gorica). Olimpijado so organizirali na Univerzi v Szegedu na Madžarskem, izvedli pa so jo v posamičnih državah v dveh tekmovalnih dneh (10. in 11. maj). Slovenski ekipi sta se pomerili na...

10 komentarjev

Biologi na nadomestni olimpijadi dvakrat bronasti

Slo-Tech - Medtem ko je bila letošnja biološka olimpijada, ki bi bila morala potekati v Nagasakiju na Japonskem, zaradi epidemije covida-19 odpovedana, so izvedli nadomestno tekmovanje na daljavo IBO Challenge 2020. Na njem so tekmovale skoraj vse države, ki bi se morale udeležiti olimpijade, med njimi tudi Slovenija. Zastopali so jo Anamarija Mežnar (I. gimnazija v Celju), Ivo Prelog (Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer) ter Matic Smolič in Dominik Primožič (Gimnazija Poljane). V konkurenci dobrih 200 dijakov iz 50 držav sta Anamarija ežnar in Ivo Prelog osvojila bronasti medalji.

Tekmovanje je potekalo v spremenjenem formatu. Tekmovalci vsake države so ostali doma in v nacionalnih centrih - pri nas na Biotehniški fakulteti Univerzi v Ljubljani - dva dni reševali naloge. En dan je bil namenjen eksperimentalnemu delu, kakor je navada tudi na pravi olimpijadi, drugi dan pa teoretičnemu delu na papirnatem testu. Eksperimentalni del je trajal štiri ure in pol, teoretični pa šest ur. Zaradi...

0 komentarjev

Trikrat bron na kemijski olimpijadi

Slo-Tech - Vsako leto poročamo o uspehih slovenskih dijakov na mednarodnih olimpijadah iz znanja in tudi letos bo tako, čeprav je zaradi pandemije covida-19 tekmovalni koledar okrnjen. Kemiki bi bili morali odpotovati v Carigrad, a je tekmovanje namesto tega potekalo na daljavo. To seveda pomeni, da je bil izpit le papirni, medtem ko je v običajnih razmerah kemijska olimpijada sestavljena iz dveh tekmovalni dni, enega laboratorijskega in enega papirnega.

A vseeno so se slovenski predstavniki letos dobro odrezali. Slovenijo so zastopali Urša Konda (Srednja šola Črnomelj), Patrik Žnidaršič (Gimnazija Vič), Adam Modic (Gimnazija Bežigrad) in Blaž Frelih (Gimnazija Škofja Loka), ki so osvojili tri bronaste medalje. Med 231 tekmovalci iz 60 držav je bilo treba za bron doseči 54 odstotkov, za srebro 75 odstotkov in za zlato 90 odstotkov. Najboljši rezultat med Slovenci je dosegla Urša Konda s 65 odstotki, nedaleč za njo pa sta bila tudi Adam Modic in Patrik Žnidaršič (oba 54 odstotkov).

Prvo...

8 komentarjev

Slovenci enkrat srebrni in dvakrat bronasti na astronomski olimpijadi

Slo-Tech - Sezona olimpijad iz znanja se tudi letos končuje z mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike. Na že 12. izvedbi, ki je letos potekala v Pekingu, je Slovenija osvojila eno srebrno medaljo in dve bronasti medalji. Srebro prinaša Marko Čmrlec (Gimnazija Bežigrad), bron pa Ema Mlinar (Gimnazija Vič) in Klemen Keršič (Srednja šola Slovenska Bistrica). Olimpijade sta se udeležila še Andraž Jelinčič (Gimnazija Bežigrad), ki je osvojil pohvalo, in Gregor Humar (Gimnazija in SŠ Rudolfa Maistra Kamnik).

Olimpijada je trajala devet dni, od tega so bili štirje dnevi tekmovalni, en dan pa je bil namenjen še spoznavanju teleskopske opreme. Najprej je na vrsti teoretični del tekmovanja, ki velja...

4 komentarji

Dvakrat bron na kemijski olimpijadi

Slo-Tech - Tudi kemiki so končali letošnje tekmovanje in se danes vračajo s 47. mednarodne olimpijade, ki je potekala v Bakuju v Azerbajdžanu. Od 20. julija so Slovenijo zastopali Uroš Prešern, Klemen Kovač (oba Gimnazija Novo mesto), Luka Pušnik (Gimnazija Ptuj) in Jan Jelen (Gimnazija Bežigrad) ter priborili dve medalji. Bronasta sta bila Uroš Prešern in veteran Jan Jelen, ki je lani že osvojil pohvalo. S tem so slovenski tekmovalci ponovili lanski rezultat.

Na olimpijadi je sodelovalo dobrih tristo tekmovalcev iz 79 držav, ki so se merili v teoretičnem poznavanju kemije in eksperimentalnih spretnostih. V četrtek je potekal eksperimentalni del tekmovanja, na katerem so imeli tekmovalci pet ur časa, da rešijo zastavljene...

0 komentarjev